ALLE DISSE TANKENE...

Nå sitter jeg her i kjøkkenkroken med alle disse tankene mine.. 

Tankene om at førjulstiden i år skulle bli så mye annerledes.. Jeg hadde nemlig sett for meg å ha bedre tid. Bedre tid til å virkelig ta fatt på juleforberedelsene. Bedre tid til å bake, arrangere gløggkvelder og juleverksted.. Tid til å bruke god tid på julegavehandelen, og god tid til å pakke inn. I tillegg hadde jeg i år bestemt meg for å se en av de fantastiske julekalenderne som gikk på TV i barndommen - en episode hver dag, og planen var å sakte men sikkert gjennom hele desember, komme i den rette stemingen.. Dennis og jeg skulle ha vår egen lille julaften med pinnekjøtt og hele pakken, før han dro til Stavanger. Det fikk vi selvsagt ikke tid til, og i dag sitter jeg her i sjokktilstand over at førjulstiden fløy så innmari fort forbi. 

Det er 22. desember, og jeg kan ikke stryke ut et eneste punkt på listen, haha.

At vi faktisk har fått opp juletreet er jo et eneste stort under i seg selv, og heldigvis har morgenstundene ved det nydelige juletreet bidratt til et snev av deilig julefølelse.. Jeg må nok bare innse at julen ikke er like fredfull som tidligere. Jeg har for mye å gjøre, men det er vel det som er å være voksen? 

Det er ingen tvil om at julen var mer magisk da man var liten...

Alle forventingene... Den enorme stemningen, og kriblingen i hele kroppen hver eneste dag i desember. Desemberrutinene var så fine.. Man våknet med et stort smil, før man tasset bort til julekalenderen. Der ventet en liten oppmerksomhet, og man gikk stolt til skolen, hvor man kunne dele gleden med de andre klassekameratene over det tøffe viskelæret som lå i dagens luke.

Min frøken leste hver morgen opp en liten julefortelling for oss, mens vi satt i det mørkelasserommet. Det var kun stearinlyset på kateteret som lyste opp rommet, og vi satt alle helt stille med store øyne, mens vi lyttet til de fine fortellingene. På ettermiddagen ble det alltid litt lek i snøen, siden det tross alt alltid var hvit jul i barndommen (i hvert fall i følge minnene og det man husker), før mamma og jeg krøp opp i sofaen for å se på Skomaker Andersen, Amalies Jul eller Den Gyldne Hale. Dette var dagens høydepunkt... 

Når vi entret lille julaften var det tid for å pynte juletreet.. Både hos mamma og meg, men også nede hos mormor og morfar som bodde i samme hus, så her snakker vi dobbel glede i form av to juletrær. Sissel Kyrkjebø på kasett skapte julestemning i rommet, før mormor satt seg ned ved pianoet og spilte julesanger for oss mens morfar og jeg danset rundt i rommet. Julekakene som sto fremme var selvsagt hjemmelaget, og morfar sine krumkaker var de beste i hele verden.. Jeg vil aldri glemme smaken av disse! Og så må vi ikke glemme de herlige minuttene med Grevinnen og Hovmesteren... 

Det var nesten umulig å få sove natt til julaften. Jeg var så spent på siste luke i kalenderen, men også på julestrømpen som jeg visste ville henge klar ved siden av sengen, og gleden var alltid like stor da jeg så hva som var oppi. Masse smågodt, i tillegg til juleheftet Stomperud 91, haha. Ingen jul uten Stomperud! På selveste julemorgenen var det kos i sofaen som gjaldt, med Julemorgen på TV, og selvsagt Tre nøtter til Askepott. Alt i kombinasjon med deilig smågodt, selvfølgelig. 

På julaften var det alltid julelunsj hos mormor og morfar.. Varm sjokolade (kakao) ble servert i små kopper med nisser på, i tillegg til varme rundstykker med så mye godt julepålegg som kunne få plass på bordet. Ribberull, oksetunge, sennepsild, tomatsild, ansjos og kokte egg, var bare noe av det som fylte opp bordet, og her satt vi og hygget mens snøen lavet ned utenfor. Vi fire.. Mamma, mormor, morfar og jeg.. Den beste firerbanden i verden! Åh, som jeg savner disse stundene.. Disse fine stundene med mine fine besteforeldre.. Vi var ikke noe A4 familie, men det er ingen tvil om at vi var en kjernefamilie! Jeg kunne i hvert fall ikke bedt om noe bedre...

Jeg tror dessverre ikke det er mulig å få slik julestemning som man fikk i barndommen... Men kanskje den kommer tilbake om man selv får barn? Da må man jo faktisk ta seg tid til å skape fine tradisjoner for de små, for man vil vel at de skal vokse opp med de samme herlige stundene som du selv gjorde da du var barn!? 

Julen er vidunderlig.. Både med og uten julestemning, og jeg ser virkelig frem til den gode maten, og det hyggelige samværet med de fine foreldrene mine. Vi blir bare oss tre på julaften i år, og Fokus da, selvfølgelig. I morgen reiser jeg ut til dem på overnatting, og så får vi se om jeg er så heldig å våkne opp til julestrømpe på julaften i år også, hehe. Man blir faktisk aldri for gammel for julestrømpe!

Hva er deres aller beste minner fra julen i barndommen? Er det forskjell på julestemningen fra den gang til nå? 

Glad i dere, fininger! Sees om litt ♥

28 kommentarer

Beauty by Hermine

22.12.2015 kl.11:45

du har så fin blogg kristin ;) !

Ingeborg

22.12.2015 kl.11:54

Du er så flink å skrive! Ble rørt jeg :) fine juletider ❤️

Kos deg masse i julen, og god jul og godt nyttår til deg og dine ❤️

Veronica H

22.12.2015 kl.11:58

Helt enig med deg! julestemningen var mye mer tilstede i barndommen, da man hadde juleverksted på skolen og sang fine julesanger i musikktimene! Førjulstiden da vi var små var bare fylt med kos og glede, nå i voksen alder er det såklart like koselig som alltid, men stressnivået har jo også absolutt blitt høyere, hehe! Føler også det er vanskelig å få den fulle julestemning uten snø, jeg lengter forferdelig etter snø og her i Bergen er det bare regn dessverre, hehe! Men såklart, alt i alt er julen den beste tiden på året, uten tvil :-D og jeg gleder meg til julaften med mine kjære! Ha en riktig nydelig jul, vakre deg!!

Mari A

22.12.2015 kl.12:06

Ble nesten litt lei meg når jeg leste dette, fordi jeg vet hvor sant det er.. Da jeg var liten pleide vi alltid ha bakedag, juleverksted, julekalender og julestrømpe. Hver kveld var deg julekalender på barnetv, under pleddet. Vi pleide å ake til skolen (angret på vei hjem når vi måtte dra kjelken hele veien), og vi lagde snøhuler på terrassen. Nå som jeg har blitt eldre skal også julegaver kjøpes inn, og jeg mener at det skal være kos. Men i år har jeg ikke hatt tid til den koselige julegavehandelen, så da må jeg ut i alt kaoset i dag😁 Har heller ikke hatt tid til hverken bakedag eller juleverksted. Vi her hjemme hadde også tenkt å se Jul i Skomakergata, men jeg har ikke sett mer enn 3 episoder..

Jaja, gleder meg til familien samles på julaften likevel, med deilig mat og godt selskap❤️

Ha en fin bittelillejulaften❤️ Stor klem

22.12.2015 kl.12:08

Kom faktisk skikkelig i julestemning av bare å lese dette! Savner så den hvite snøen som alltid var der i julen.. Og stemningen.. Det var så magisk å være barn i jula.

Ingrid

22.12.2015 kl.12:14

Julestemningen fra barndommen forsvant for lenge siden i grunn og er ikke den samme lengre - derimot syns jeg den er enda bedre nå! Man setter så uendelig mye mer på de samme tingene. Å handle gaver til de man er glad i og nyte innpakningen, bake kaker, alene eller med noen du er glad i, gå tur enten i snøvær eller regn (som vi har nok på vestlandet hahah!), å pynte og dolle seg til juledagene, nyte synet av pakkene under treet.. alt! Jeg håper julestemningen kryper inn hos deg til slutt også, Kristin - kos deg! :-)

Miriam

22.12.2015 kl.12:20

Jeg er helt enig! Husker vi hadde gavekalender, julefortellinger og juleverksted på barneskolen. Herregud så koselig! Jeg skulle ønske at man rakk å gjøre dette hjemme i en voksen hverdag også, selv om hverdagen er travel. Nå er det jo ikke hvit jul heller, noe som jeg har vært vant til i mine barndomsår - Det er altså en stor del av julestemningen. Heldigvis er det noen av juletradisjonene man rekker å gjøre, og som gjør så julestemningen sniker seg inn på deg; Som å legge seg under et pledd og se på julefilmer. Da går det i Disney, Alene hjemme, Love Actually osv. Det er magisk uansett.

Når jeg kjenner duften av deilig julemat, lyden av sølvguttene, og kan kjenne og føle på hyggen i rommet: Da er det jul. Gleder meg.

Stor klem

Karoline E.N

22.12.2015 kl.12:21

Åh, nå fikk jeg nesten tårer i øye kroken! Dette var rørende. Jeg fikk opp alle mine barndomsminner når j leste dette, og jeg hadde i hvertfall mer julestemning når j var liten en det jeg har nå. Skal helt klart bringe mine tradisjoner som liten til mine unger. Når jeg var liten hadde jeg feber hver julekveld fordi j var så spent på hva som lå under treet! Mens nå er jeg mer gira på hva jeg gir bort, og gleder meg til folk skal pakke opp ting jeg har kjøpt! Det er så hyggelig å gi! Jeg kunne heller ikke ha julestrømpa mi hengende på rommet da jeg var liten og trudde på julenissen, for var livredd - hahaha! Men fra da jeg skjønte at julenissen ikke fantes, hadde jeg den hengende på rommet! Husker strømpe var i velur, med en bamse stikkende opp av strømpa. Oppi der lå det som regel en del snop, julehefte og en liten ting! Stomperud, det er minner det. Hihi! Syns det er såå trist at de gammle gode julekalderene som gikk på tv da jeg var liten har blitt borte :/ var jo dem som var koselige.

Virker som du ha hatt en flott jul. Historien rører meg! <3 j er selv hjemme hos a mor, og her blir det meg, bonuspappa og søsteren min. Som i gammle dager! Blir super koselig. Håper du rekker å slappe av i morgen, og at du får gjort unna det meste av jule shoppingen i dag. Skal selv en tur til byen, så om j ser deg, skal du få en jule klem! ❤️ Ha en super dag

Renate

22.12.2015 kl.12:27

ååååh så fantastisk koselig innlegg😍

Siv Jeanett

22.12.2015 kl.12:34

Ååh,jeg ble så glad da jeg leste at du også så på Den Gyldne Hale da du var liten! Husker pappa tok opp dette,så på dette om og om igjen! Nesten INGEN her hjemme har sett på det før! Ønsker deg en kjempe fin jul, stå på, du er kjempe flink!

Ann Sissel

22.12.2015 kl.12:55

Blir glad av å lese hvor gode minner du har fra julen som liten. Julen er som oftest kjekkest når man er liten, man får oppleve mye mer av all jobbingen og tiden som blir satt av til forberedelsene som di voksen tar seg av. Og når man da ikke har barn selv er det mye vanskeligere å sette av tid til det når barnet ikke er det som blir rettet oppmerksomheten mot å glede. Jeg husker nada fra min oppvekst, ingen julefeiringer, ingenting, men gleden av å lese hvordan andre kan minnes julen som en positiv opplevese er der, og den varmer :) GODJUL til deg og dine. Selv om du ikke har fått forberdet deg som du ville så blir nok julen fin fordet om. Dj har gjort gode gjerninger, gledet hundrevis av mennesker med godheten din - og DET er noe viktig og ta med seg videre. ♡☆

Amalie

22.12.2015 kl.13:07

Åh jeg er så enig med deg! Desember har bare flydd forbi, jeg har ikke fått gjort noen juleforberedelser og har ikke et snev av julestemning, den fraværende snøen er nok en grunn også! Skole og jobb gjør virkelig at man ikke får tid til å nyte desember og planlegge og kose seg som man hadde tenkt. Jaja, det er vel bare å godta at man aldri kommer til å ha like god tid og like mye julegsemningen som da man var liten. Selvom jeg prøver så hardt jeg kan og tviholde på den og det gjør meg såå stressa alt jeg ikke har fått gjort. Til neste år kanskje? ;-)

VILDE

22.12.2015 kl.13:18

Jeg er alt for enig med deg. Er trist hvor fort desember fyker forbi. Var det ikke første desember i går?? Haha, jeg skjønner virkelig ikke hvordan denne måneden kan gå så mye fortere enn alle andre. Er rett og slett redd for at julen skal gå forbi uten at jeg har fått noe julestemning i kroppen. Julen var definitift annerledes som barn. Jeg hadde også planer om å få julestemningen tilbake med å se en episode av Jul i Blåfjell hver dag, men jeg datt ut allerede 3. desember...

Helene Beate

22.12.2015 kl.13:43

Å herregud, nå er det nesten så jeg griner! Tenk å kunne være 9 år på julaften igjen..

Huset hos meg er allerede ferdig pyntet, litt julekos er bakt og kongerøkelsen gir ekstra stemning. Det eneste som mangler er litt snø :)

Håper du finner julestemningen de siste dagene, og at du får en herlig kveld med familien!

Stor klem <3

Iselin HL

22.12.2015 kl.13:58

Jeg kjenner meg så altfor godt igjen... Ikke har jeg hatt tid til å stikke innom her engang. Sikkert 4 nye innlegg siden sist x) jeg har reist i hele dag til bestemor og bestefar for å feire jul, her oppe i nord. Her er så mye snø! 😍 Jeg føler liksom alt jeg gjør på 4-5 dager blir stappet inn i én, det er så stress.. Kos deg mye i dag selv om alt er kaos... Jeg bare heiv meg rundt å ble ferdig til slutt. Du er ikke alene! ❤️

charlotte o.

22.12.2015 kl.14:13

Nå fikk jeg faktisk litt frysninger av lese dette innlegget. Det virker som en herlig juletid for deg som barn, og jeg også savner litt av den julefølelsen jeg hadde som barn.

Jeg har mange minner som barn og skulle ønske at enkelte ting fremdeles var det samme. For eksempel våkne opp hver morgen åpne kalenderen, dra på skolen åpne kalender der også, tenne adventlys, synge julesanger og høre julefortellinger, ha juleverksted. Hjemme var det kjekt med julekakebaking, pynte pepperkakehus og sette frem julepynten. På kvelden før vi hoppet i seng var det alltid kjekt å se julekalenderen. Til tross for at jeg alltid syntes julegudstjenestene i skjold kirke var kjedelig som barn, så savner jeg den julefølelsen jeg fikk i de gudstjenestene siste skoledag før juleferie. Så må jeg virkelig ikke glemme å pynte juletreet var alltid koselig.

Det var jo også stas å våkne opp på juleaften med julestrømpe med godis og en liten gave. Så var det å se på "julemorgen" på barnetv før vi fikk en god frokost.

Julefrokosten er fremdeles latterlig god, med deilig pålegg, kakao og nypresset appelsinjuice og rundstykker.

Noe jeg også savner med juleaften var å ha mine besteforeldre på besøk, sitte på fanget deres og når julenissen kom på besøk med julegaver til de snille barna. Jeg har sett tilbake på bilder av meg og fjeset mitt da nissen kom er så stort og lykkelig, haha :D

Det er ingen tvil om at de fleste barn har en vidunderlig jul. Trist at ikke alle kan se tilbake på så gode minner som mange andre har :(

Jeg må bare si en annen ting; JEG DIGGER JULETREET DITT! haha. Det var knalltøft med alle de utradisjonelle fargene, men det var så tøft! Fikk litt lyst å pynte juletreet sånn jeg også!

Camilla.

22.12.2015 kl.16:35

Helt enig, jeg husker julen som mye mer stemningsfylt og viktig som liten. I tillegg kan jeg også huske mer snø og tradisjoner :-) Men jeg pleier alltid å få julestemningen når det lukter pinnekjøtt og man ser på tv om julemorningen.

Innlegget ditt var forresten sykt pent. Digger det rosa temaet og koppen <3

Karine

22.12.2015 kl.17:00

Ble skikkelig rørt av dette innlegget <3 Blir alltid et lite barn igjen på julaften selv om det ikke er like mange gaver som før. Så lenge hele familien er samlet så blir det en like god jul som jeg husker fra da vi hoppet i bilen å kjørte til bestemor og bestefar og deres varme julehus :) Er så heldig å alltid komme hjem til hvit jul når jeg reiser fra Sørlandet til Nord-Troms :) Er så glad for at vi har de samme tradisjonene som alltid selv om vi savner mange som er blitt borte opp igjennom årene. I dag tok vi julevasken og det hjalp veldig på julestemning. God jul Kristin :)

Maria Isabell

22.12.2015 kl.17:03

Tusen takk Kristin! For et lite blikk tilbake til barndommen. Jeg satt med frysninger store deler av innlegget. Nesten så det kom noen tårer også. DETTE er barndommen det - VIRKELIG. Hilsen 83'er!

Veronica M. Pedersen

22.12.2015 kl.19:33

Herlighet for et vakkert innlegg, Kristin. Dette var som å reise i en tidsmaskin! Savner virkelig de fine, gode dagene i jula fra da jeg var liten.

Det er ikke helt det samme, men jeg elsker jula uansett <3

God Jul til deg og dine <3

M

22.12.2015 kl.19:55

Herregud for et innlegg. Begynte å grine jeg!

Julie Storlien

22.12.2015 kl.22:48

Jeg savner virkelig den følelsen av å ha skikkelig julestemning... Er så kjedelig! Føler jeg har gjort alt for at jeg skal få det, men neida.. Har hørt av julestemningen forsvinner sakte men sikkert ved ungdomsårene og kommer igjen når man får barn! Får håpe det skjer med meg ... Hehe... ;)

Ønsker deg en din kveld fine Kristin <3 masse løøv til deg

Emma Djupevåg

22.12.2015 kl.23:22

Stemningen kom på plass når eg vant månedens lesar, no e da jul i heimen <3 <3 Århh, gler meg te julafta og askepott på tv :) samt julemorgen, og skikkeli stor julestrømpa ;) luktå av pinnekjøtt so sprer seg i heimen og mandelen i grauten, berre kjenne eg gler meg noke hinsides te julafta <3

22.12.2015 kl.23:36

Savner det skikkelig.. Julen var alltid magisk og foreldrene var så flinke til å stresse ned, eller iallefall ikke la stresset gå ut over oss barna. Kan ikke si det samme om meg selv. Jeg stresser ikke så mye, men jobber mye og har liksom ikke tid til den derre julekosen. MEN julekalender har det blitt da! har fått jentungen hekta på amalies jul :)

Nikita <3

23.12.2015 kl.00:30

<3

Emma Julie

23.12.2015 kl.00:36

Dumt at julen har vært stressenes for deg i år! Godt å høre gode historier fra når du var yngre :)

Kathrin

23.12.2015 kl.08:31

Julestemningen tar seg så til de grader opp, når man får barn! :) Jeg var redd den var forsvunnet helt, men dette er jul nr 3 med barn, og jeg synes det bare har blitt mer stemning for hvert år! ❤️ God jul Kristin! 🎄🎁✨

Åshild S

24.12.2015 kl.10:35

åååå, jeg elsker stilen din! Du får virkelig til å ta fine bilder, misunner deg så mye på alt det fine du har.

Håper du får en fantastisk jul<3

Skriv en ny kommentar

hits