EKSPONERING AV BARN PÅ NETT!

God morgen, mine fine ♥

Jon har det bra.. HALLELUJA for en lettelse. Operasjonen var vellykket, så nå gjenstår det bare at maskineriet fungerer som det skal.. Det verste er over, og vi kan puste lettet ut. 

Jeg har lenge tenkt på å få gang på debatten rundt eksponering av barn på nett. Dette er et viktig tema som jeg føler får for lite oppmerksomhet, og jeg har noen spørsmål jeg ønsker at vi i fellesskap kan drøfte og finne svar på.

Det er jo ingen tvil om at sosiale medier har blitt hverdagskost for de aller fleste.. Vi er mer online enn noen gang tidligere, og vi deler det som deles kan. Stolte foreldre viser frem sine barn i mange ulike settinger, og vi blir ikke lenger sjokkert om vi ser at smårollinger deles på sosiale medier. 

Men hvor går egentlig grensen? 

Jeg er i en posisjon hvor jeg egentlig ikke kan uttale meg - jeg har ikke barn, men jeg klarer dermed å registrere hvor mange foreldre som meget tydelig går rundt med skylapper, og som rett og slett befinner seg i en liten boble, hvor alt er rosenrødt. De deler uten å tenke konsekvenser, men hey.. Who can blame them? Finnes det egentlg noen som er mer stolt enn nybakte foreldre? Selvfølgelig ønsker de å vise frem sine arvinger. 

Hva ville jeg egentlig gjort, er et spørsmål jeg ofte stiller meg selv når jeg ser smårollinger florere på nett. Ville jeg vært komfortabel med å vise bilder av et lite barn på blogg, eller på andre kanaler? Et barn som ikke under noen som helst omstendighet er i stand til å ta stilling til om slik publisering er innafor eller ikke? For man publiserer uten samtykke, og selvom man som forelder kan ta en viss stilling til hva som er greit og ikke, kan man ikke vite om barna faktisk vil sette pris på å bli eksponert på denne måten, når barna blir eldre. 

Hva med dette bildet under her? Dette bildet av meg som liten, er både uskyldig og koselig, men burde det vært forbeholdt familie? 

Er det kult om du som 13-åring, finner et hav av bilder av deg som liten på nett? Er det kult om klassekameratene kommer bort med barnebilder av deg de har funnet på nett, hvor du er litt pjusk og småsjuk, eller i verste fall naken? Eller hvor du rett og slett ser helt forferdelig ut, siden dine foreldre mest sannsynlig ikke var i stand til å bedømme om du var fin eller ikke, siden de selvfølgelig syntes du var verdens fineste, nydeligste og vakreste barn? Det vil vel ikke akkurat forenkle mobbingen i hverdagen. 

Jeg har sett barn bli kledd opp i de merkligste kreasjoner, for så å bli publisert på sosiale medier. Hadde jeg funnet slike bilder av meg selv i voksen alder, hadde jeg blitt meget forundret over min mor, og hennes evne til å bedømme hva som faktisk ville være det beste for meg, når jeg var gammel nok til å forstå omfanget. 

Jeg vet i hvert fall at det i bildeskuffen til mamsen, ligger et hav av bilder som jeg som tenåring, aldri hadde ønsket at noen andre skulle se. Nå som voksen, er jeg ikke akkurat den som er redd for å by på meg selv, og jeg bryr meg ikke om hvordan jeg ser ut eller fremstår i sosale medier, men det er tiden før jeg ble voksen jeg tenker på.. Tiden hvor jeg var usikker og flau - hvor den minste ting kunne få kinnene til å bli ildrøde som et resultat av en intens pinlig berørelse, og jeg tør ikke tenke på hvordan tiden som ungdom ville vært om vi på den tiden hadde smarttelefoner og sosiale medier.  

Det som er det mest skremmende med bilder av barn i sosiale medier, er jo at vi ikke har sjans til å vite hvem som faktisk sitter å titter på disse bildene. I de fleste tilfellene er det nok harmløse mennesker som smiler i det de scroller seg forbi en liten luring av en unge, men så har du dem du absolutt ikke ønsker skal finne underholdning i bildene av dine barn. Verden er sjuk, det vet vi alle.. Og verden huser en gjeng sjuke mennesker. Sjuke mennekser som på overflaten virker så snill og hyggelig, men som bak lukkede dører viser en helt annen side av seg selv. 

Se bare på tragedien i Tromsø.. Hvor en barnehageansatt (!!!!) har forgrepet seg på så mange som 15 barn. FEMTEN!!! Og når det kommer frem i Aftenposten at verken styreren eller andre ansatte i barnehagen hadde noen mistanke om at kollegaen over flere år forgrep seg på minst 15 barn i barnehagen, forstår man at man aldri kan vite hvor sjuke mennesker kan være. Mennesker som fremstår som alle tiders, kan bære på de verste hemmelighetene! 

Videre leser man i Aftenposten at 30-åringen i retten har innrømmet å ha forgrepet seg på 15 av de 17 barna som er omfattet av tiltalen. Handlingene spenner fra gjentatt seksuell omgang til fotografering i seksualiserte situasjoner. 

Det er umulig å begripe hvordan en voksen kan påføre uskyldige barn noe såpass grusomt, men dette er jo dessverre nok et tydelig bevis på hva enkelte mennesker er i stand til. Senest i mars ble et nettverk av pedofile avslørt av egen overgrepsfilm, hvor fem voksne nordmenn ble tiltalt for en rekke seksuelle overgrep, samt for produksjon og distribusjon av overgrepsfilmer og -bilder. Overgrepssaken blir karakterisert som en av de groveste i norsk rettshistorie! Skjønner dere hvilke psykopater som faktisk sitter bak de ulike dataskjermene rundt om kring? Ønsker man som mor eller far, at voksne mennesker tenner på bildene av barna dine som løper rundt på stranden iført en bitteliten badebukse? 

Hva ville jeg gjort? 

Hadde Dennis og jeg blitt foreldre mens jeg fremdeles hadde en blogg, hadde jeg nok ikke klart å holde meg unna publisering av bilder av vårt splitter nye familiemedlem. Som blogger deler man jo glimt fra hverdagen, og når man får barn, blir jo barna en viktig del av nettopp hverdagen. Livet ville blitt forandret, og det ville vært så feil å ikke kunne dokumentere denne forandringen i form av blinkskudd og gulkorn fra barnemunn, samtidig som jeg ville følt en ubehagelig usikkerhet rundt hvem som faktisk syntes at disse babybildene var ekstra hyggelige. 

Man skal jo heller ikke måtte la være å vise frem sine nye verdensborgere, bare fordi enkelte er sjuke, men hvor går egentlig grensen? Hvor hyppig bør man poste bilder av barn? Og når man sier at barna i treårsalderen elsker å bli tatt bilder av, og at de synes det er helt supert å se deg selv på internett, kan man helt ærlig mene at denne uttalelsen legitimerer publiseringen? Kan et barn på tre år, være i stand til å vite omfaget? Jeg tror ikke det.. 

Noen bilder er selvfølgelig helt ok å poste - uskyldige, koselige bilder, men hvor bør grensen gå? Ville man som voksen publisert bilder av seg selv hver dag iført en liten truse og bar overkropp? Eller bilder av seg selv som pjusk og syk, med rennende neste og snørr på vill flukt? Mitt svar er nei.. Jeg ville aldri vist meg selv frem på denne måten, så hvorfor gjøre det mot barna? 

Er det virkelig ok å utsette sine uskyldige barn for en slik eksponering? 

Kjør debatt!

46 kommentarer

lixil

03.12.2015 kl.10:57

Så fint at du løfter denne debatten. Det er så viktig! Barn har rett på privatliv, til og med etter barnekonvensjonen! Hvis man poster bilder av barna sine hver dag, er det vanskelig å si at de har. Jeg mener det må være lov å poste type ETT dåpsbilde, og kanskje et pent julebilde/bursdagbilde. Men ikke mer.

En venninne av meg legger ikke ut noen ting, men har ved to anledninger lagt ut bilder av barnet bakfra på avstand (type sitter på bryggen i solnedgang). Dvs at barnet er ugjennkjennelig. Jeg syns det er en fin holdning, og kommer selv til å forholde meg til det samme.

Lene

03.12.2015 kl.11:12

Jeg tenker at det er opp til foreldrene. Men hadde jeg hatt barn, ville jeg aldri delt bilder der barnet er lettkledd eller flaue/sensitive bilder ;)

Alexandra

03.12.2015 kl.11:13

Jeg og mannen min har tatt valget om å noen ganger publisere bilder av barna på lukket profil på Facebook eller insta. Men kjørereglene er enkle, ikke bilder i noe annet enn bilder der de er på sitt beste. Ikke syk, ikke lei seg eller sint. Og igjen, dette er på lukket profil der jeg har ca 150 venner og familiemedlemmer.

Emma Julie

03.12.2015 kl.11:20

Oi, dette var bra a! Utrolig viktig tema som jeg har tenkt på mange ganger. Jeg tenker slik at om jeg fikk barn og postet et bilde av det skulle det først og fremst vært påkledd og fint, men i tillegg skulle jeg visst akkurat hvem som kunne se det. Slik som jeg har min instagram nå som privat og jeg vet hvem som kan se det. Jeg er selv forsiktig med å legge ut bilder og har de helst slik at de kun kan vises til venner på Facebook også. Nei, det er vanskelig å vite når man selv er i situasjonen!

Iselin

03.12.2015 kl.11:24

Er så enig, så enig. Tenkte over dette en dag jeg logget på Fjesboka og så en kopi av passet (med all info) til ungen av en bekjent. Fikk hakeslipp, men kommenterte det ikke, da jeg ikke liker å skape dårlig stemning. Samtidig burde det jo ringe en bjelle for vedkommende.

Har også fått med meg at enkelte lager egne Instagramprofiler o.l. til små barn. Dette er jo noe som garantert kommer til å blr misbrukt av en og annen kåtgris der ute.. Vi er i en tidsalder hvor det meste foregår digitalt, men burde klare å la info vi legger ut handle om oss selv eller personen som er klar over det, og kan si i fra.

.. kjenner jeg er glad for at jeg vokste opp før Facebook-alderen. At mine barnebilder er i fotoalbumer, fysisk :)

Laila

03.12.2015 kl.11:26

Takk for at du tar opp dette! Jeg føler så inderlig sterkt om dette tema selv, men føler meg nesten litt alene. Jeg fikk en sønn for to år siden, og noe av det første jeg fikk høre var "gleder meg til å se bilde av han", ikke en gratulasjon... Jeg var og fortsatt er så stolt av prinsen min at jeg sprekker, og skulle av og til ønske at jeg også kunne delt bilder av han, nettopp for å vise han frem. Men mannen og jeg ble enige om, før lille ble født, at vi ikke ønsker å eksponere han på sosiale medier, da med et lite unntak, at vi hvertfall skulle ha ekstra fokus på å anonymisere ansiktet hans. Dvs, jeg har lagt ut muligens 5 bilder på disse to årene, på min lukkede instagramprofil, og de viser gutten vår i en setting/aktivitet/lek, og bildet er tatt på en måte at vi "ser det som han ser", gjennom hans øyne, eller fra en annen vinkel så ansiktet ikke synes. Vi fokuserer på at dette skal være hans valg, om han ønsker bilder av seg selv på nett, og at det er viktigere enn vår trang til å dele og vise frem. Det er rett og slett ikke et tema å gjøre det annerledes. Jeg kan forstå andres valg om å dele, men mener det er altfor mange som deler for mye, både i antall bilder, og ikke minst hva slags bilder. Folk må rett og slett skjerpe seg litt!

03.12.2015 kl.11:27

Bor på ett lite sted hvor mange unge (typ 16-18åringer) har fått barn. Disse er helt ekstreme på å legge ut bilder av barna. instagram er en ting, da man kan velge å ha lukket profil, da tenker jeg at det er greit om man velger med omhu hvem som skal få følge. Men feks VSCO, hvor alle i hele verden kan inn å se, når du i tillegg har link til din egen vsco profil i bioen på insta?! Hva faen er vitsen? Stakkars barn.

Malene V

03.12.2015 kl.11:42

Etter min mening er dette noe foreldrene til barnet selv bør ta stilling til. De bør få bestemme om bildet kan legges ut og eventuelt når. Jeg mener at bilder du selv ikke vil finne av deg selv på nettet, ikke skal legges ut av barn heller. Altså ikke legge ut bilder når barnet er syk, naken, sint eller i andre setninger det ikke passer.

Jeg har selv et fadderbarn, og første gang jeg spurte om å legge ut bilde av han, fikk jeg nei, fordi de ville vente. Andre ganger jeg har spurt om å legge ut et bestemt bilde, har svaret vært ja. Derfor mener jeg at vi rundt også bør spørre etter foreldrene tillatelse før vi poster noe på sosiale medier, og ikke minst respektere det svaret de gir!

Så bra operasjonen var vellykket for Jon! Da håper jeg snart du kan komme hjem til julestemningen ❤️ Ha en fin dag, Kristin!

Oda

03.12.2015 kl.11:54

Litt out of topic her.

Men lurer på når jeg får varene mine fra styleconnection? :)

Bestilte de 27. nov, og de er enda ikke blitt sendt.

Er avhengig av å få de før torsdag neste uke, så hadde satt pris på et svar.

Takk! :)

B

03.12.2015 kl.12:12

Dette er så utrolig vanskelig! Man ser på Fotballfrue som egentlig ville skjerme Nelia i starten og de var ikke sikre på om de i det hele tatt ville legge ut noen bilder av hu, men så kom hetsen...

Et sted hvor hvertfall grensa går, er vel å lage egen insta til ungen??

LJ

03.12.2015 kl.12:14

Dette er et tema jeg virkelig brenner for. Er snart ferdig med barnehagelærerutdannelse som sikkert har farga meningene mine litt, men jeg kunne ikke vært mer enig med det siste du skriver der. Forøvrig resten av teksten også. Jeg synes man skylder barnet å stille seg selv spørsmålet: "Ville jeg lagt ut et slikt bilde av meg selv?" når man skal poste et bilde på facebook, instagram etc.. Jeg synes også i barnehagen at man skal være bevisst på hva man henger opp på veggen i gangen. Ja, hyggelige bilder fra dagens tur er koselig, men om det er et bilde hvor et barn gjør noe som kan oppfattes som morsomt av oss voksne, men som ikke var barnets intensjon bør også revurderes. For hvorfor henger man bildet opp da, egentlig? Nei, denne debatten kunne jeg fortsatt i en evighet med. Men jeg vet at når jeg får barn så skal jeg være veldig bevisst over hva jeg legger ut, om jeg kommer til å legge ut noen særlig bilder i det hele tatt.

Tina 20 år og mamma til to

03.12.2015 kl.12:25

Jeg er så enig i det du skriver, jeg synes det er alt for mange som legger ut bilder av barna sine. Jeg blogger også og jeg har to barn selv, men jeg poster ikke noe særlig med bilder av barna mine, fordi jeg selv synes ikke noe om det! Bloggen min blir det skrevet litt om meg som mamma og sånne ting, men bilder av dem blir det ikke noe av!

Iselin HL

03.12.2015 kl.12:30

Åhåj.. Viktig debatt ja! Mamma fikk barn i fjord. Jeg er 17 og lillesøster er 14. Den nyeste lille er bare 1 år. Ble ganske stor forandring i hverdagen, men d går fint <3 vi har bestemt oss for å ikke legge ut noen bilder av søster. Vi kan noen ganger legge ut der vi er ute på tur og sånn, men aldri av ansiktet. Det er bare slik mamma vil ha det og det respekterer jeg! Jeg mener der går en grense for hva man skal legge ut. Om barnet er sint, sitter på potta eller gråter burde man ikke. Men sånne gullkorn de har sakt er innafor! Synes jeg da :D det er bare så morsomt...

Så utrolig flott at Jon klarte seg! Nå skal jeg faktisk på posten å hente pakken fra Styleconnection🙏🏼 den svarte paradise sweat'en 😍 Håhå! Kos deg!

20 år og mamma til 1

03.12.2015 kl.13:29

Jeg har med min samboer blitt enig om at vi ikke skal legge ut noen bilder av vår 6mnd gamle sønn på sosiale medier. Besteforeldrene er mye værre enn oss, og legger ut bilder på fb flere ganger i uken. De har fått beskjed om vårt valg, og respekterer det😊 Vi sendte bilde til den lokale avisen da han ble født for å annonsere fødselen, og er fornøyd med at det bare er det ene bildet som ligger ute på internett. Vi venter til han er gammel nok til å være på sosiale media selv, og kan bestemme selv. Jeg er i hvert fall glad for at fb ikke fantes da jeg var barn, og er glad for at det ikke ligger ute mange bilder av meg selv.

Sara

03.12.2015 kl.13:49

Det er veldig bra du lufter denne debatten, for det er et viktig sak!

Ikke har jeg verken barn eller kjæreste selv, men jeg tror ikke jeg irriterer meg mer over de som sier " Perfekte kjæresten min" hele tiden på sosiale medier, kan ikke folk holde sånt for seg selv?

Jeg tenker også på, dersom jeg skulle bli en kjendis, hvordan ville mine barn tålt å sett mammaen sin som en kjendis, med skandale overskrifter? Jeg er en del barnevakt, og jeg tenker at det er viktig å hå frem som et godt eksempel! Det er ikke sååå rart hvor folk tar ting fra når man ser hvordan jevnaldrende behandler andre samt snakker til folk og gjør nesten alt for oppmerksomhet!

Har akkurat skrevet skoleoppgave om hvordan tekster som ble skrevet på 17,18 og 1900 tallet fortsatt idag kan være aktuelle, ikke akkurat vanskeleg å finne argumentasjoner..

annelicharlott

03.12.2015 kl.14:05

Jeg har ikke barn selv. Men man gjør opp sin mening for det.

Synes det er kjipt om barn må vokse opp å se flere hundre bilder av seg på nett de er flaue over.

Men en annen ting er hva man tar bilde AV. Så et bilde av et barns bekjent en gang, der ungen holder en saftis med hånda, fordi hun forstod ikke poenget med denne pinnen. Et søtt bilde kanskje. Men fy faaaaader, tenk hva disse grisene der ute kan finne på med et sånt bilde da! :O Litt photoshop og så er isen forandlet til noe helt annen og bilde får en VELDIG annen kontekst. Huff. Det synes jeg er verst med bilder av barn. Legg ikke ut lett-manipulerte bilder!!!

Siden jeg ikke har barn selv enda, så er jeg kanskje ikke helt sånn spinnvilt glad i barn enda, og synes det er rett og slett irriterende med de foreldre som legger ut bilder av barna HELE tiden. Og helst av bilder der de spiser spaghetti... Jeg klarer ikke å se at sånne bilder er søte haha. Kanskje jeg skifter mening når jeg får barn selv

charlotte o.

03.12.2015 kl.14:14

KRISTIN!!! DU har utfattig gode synspunkt i dette debattinnlegget! Jeg tenker ofte akkurat det med at du vet aldri hvem som ser på bildene dine. Er de først kommet ut på nettet, kan de for alltid bli der, selv uten dette ønsket.

Men samtidig er det så vanskelig å si hva man selv ville ha gjort dersom det var meg dette gjaldt, ville jeg ha valgt å legge ut bilder av ungen min?

Har tenkt at dersom jeg en gang får barn, så vil jeg ikke publisere bilder av ungen min, eller bilde av foten eller hånden hadde jeg nok gjort for å kanskje dele nyheten, men ikke mer enn dette (tror jeg). Jeg vil ikke si ting for sikkert på hva jeg ville ha gjort, for meninger forandres.

Men jeg er veldig skeptisk, og syns ofte enkelte mennesker deler alt for mye av ungene sine. Ja gulkornene de sier kan være morsomme eller skjønnne, Ja det var et søtt bilde av ditt barn, eller ja for en sjarmenede unge du har på videoen du nettopp postet.

Men tenk deg veldig godt om, og vær litt skeptisk selv.

Liv

03.12.2015 kl.14:28

Jeg hadde ei vennine som hadde ne blogg i 2007. Når ho fikk spørmsål om å vise blider av sønnen på bloggane sa ho følgende: Så lenge gutten min ikke forstår hva det vil si at legge ut bilde av han på nettet og ikke kan svarefor seg legge, jeg ikke ut bilde av barnet mitt. Dette synes jeg er ett bra svar. Når barnet blir stor nok til å forstå dette, og ikke vil at det skal være bildet av han på blogger, facebook etc, hva gjør foreldrene da?

F

03.12.2015 kl.14:33

Vet du, jeg har heller ikke egne barn og har aldri tenkt noe særlig over "problematikken". Har egentlig alltid tenkt at et par uskyldige babybilder av meg i fotoalbum eller internett ikke spiller så stor rolle for livet mitt.

MEN, her om dagen googlet jeg meg selv, fordi jeg for tiden prøver å finne meg jobb med utdanningen min og er litt nysgjerrig på hva eventuelle arbeidsgivere finner om meg på nett. Jeg fikk helt sjokk over de stygge selfiene (fra Instagram og Facebook, som jeg slettet for lenge siden !!)som dukket opp, og her snakker vi kun tre bilder, men de var ille nok. Tenk om jeg hadde funnet hundrevis av bilder fra oppveksten, i alle mulige rare settinger, som foreldrene mine hadde lagt ut siden jeg ble født i 1989?! Jeg dør litt av tanken. Så nei, jeg kommer heller ikke til å dele bilder av mine fremtidige barn på sosiale medier. Kanskje slike bilder hvor ungen blir sett bakfra, ansiktet ikke er i fokus osv, but nothing else.

Til dere som skriver at dere kun deler bilder av ungene deres på private Instagramprofiler, Facebook med et visst antall venner osv. Det er dessverre til liten hjelp, for en god venninne kan lett ta skjermbilde, vise til vennene sine, eller til og med sende det til en annen venn fordi bildet var så herlig, og slik ruller ballen. Og som jeg har skrevet selv, bildene som dukket opp da jeg googlet meg selv er for lengst slettet fra min (private) instagramkonto, så de kan tydeligvis bli liggende ute på nett uansett.

StoryPain

03.12.2015 kl.14:43

Dessverre så er det sånn at foreldrene ikke alltid skjønner at bilder de synes er fine, ikke er egnet seg i sosiale medier! Har en mor som leger ut bilder av meg, som hun verken har spurt eller vist meg før! Og som jeg gang på gang må be hun om å slette!

Også det andre du skrev at en som kan virke snill og grei, men som forgriper seg på barn, og hvordan det er mulig at ingen vet om det! Opplever selv at en som mange mener er snill og grei forgriper seg på meg og at folk ikke kan skjønne at han gjør det. Det værste er jo når folk vet om det men ikke gjør noe... Eller det er det værste som kan skje for barnet/barna da... Føler jeg!

Anette

03.12.2015 kl.14:49

FOR ETT KNALL BRA INNLEGG!!!! TAKK for at du tar tak i en VIKTIG problemstilling!!! Jeg kunne virkelig ikke vært mer enig med deg i det du skriver!

Har to barn på 6 mnd og snart 3 år, og jeg og samboeren min har bevisst valgt å IKKE legge ut ett eneste bilde av de! Nettopp av alle de grunnene du har skrevet om i innlegget ditt. Dette med eksponering av barn på nettet er en sak jeg syns er veldig viktig å få fram i dagens internett-hverdag. Takk Kristin, takk for at du skrev dette på en veldig drøftende måte! Håper mange leser, og tenker litt mer over hva de poster på nettet og ikke!

Vigdis

03.12.2015 kl.15:03

Veldig interessant lesing Kristin. Jeg er mormor til 3 små "vesener". Den eldste er nå 15 år, 10 år og den minste er 6 år. Jeg har lyst å legge ut mange bilder av mine tre små på fb.. Skrytebilder:) men min datter nekter meg dette.

Jeg får kun legge ut det hun har godkjent eller dele det de har lagt ut av barna og det er ikke mye. Husker jeg reagerte kraftig 1 gang jeg langt bildesnutter lov.... Da måtte jeg fjerne disse med en gang fra min fb profil. Men jeg synes dette er helt topp. De unge vik ikke ekspandere barna sine på nettet, bildene forsvinner jo ikke derifra.

Jeg er bonusfarmor til en jente på 1 år og de kjører samme policy. Ingen bilder av henne på nettet. Jeg klør i fingrene etter å legge ut bilde av charmtrollet, men jeg gjør det ikke.

Tror ungdommen i dag er mer obs på nettet enn vi halvgamle besteforeldre :)

Karoline E.N

03.12.2015 kl.15:35

jeg kunne ikke hvert mer enig! Jeg syns det er veldig mange der ute som deler bilder av barna sine i upassende setninger. Barn i bare trusen/bikini trusen syns jeg ikke passer i sosiale medier! Jeg ville verken lagt ut av barnet mitt syk og tufs eller i bikini truse/vanlig truse. Jeg ville skånet mine barn på best mulig måte fra sosiale medier, men som du selv sier, så hadde jeg nok ikke klart å la helt være og legge ut bilder av mitt nyfødte barn eller nå det blir noen år eldre! Den dagen man får barn, vil man jo stolt vise barnet frem. Jeg ville nok heller aldri lagt ut for mange bilder heller, men begrenset meg veldig! Jeg har flere venninner som ikke legger ut bilder av barnet sitt på sosiale medier. Er vel egentlig mange forskjellige meninger, men er det en ting jeg aldri hadde delt på sosiale medier er det mine barn med minimalt med klær på. Måtte isåfall hvert et bilde som var koselig!

Veldig hyggelig å lese at Jon er bedre :) det gjør meg glad! Klem klem

Maria

03.12.2015 kl.16:09

Hvor ble det av den spm runden som Dennis skulle svare på?

Maria

03.12.2015 kl.16:10

..btw.. håper det går bedre med Jon <3

Karina

03.12.2015 kl.16:15

Viktig debatt, men også viktig at man respekterer foreldres valg. Inntil barnet er 18 er det jo faktisk mor og far som styrer hva som havner der ute. Selv om jeg personlig syns "lettkledde" bilder er fy, fy så skal man ikke henge ut dem som syns dette er greit. Tross alt deres barn.

Selv fikk vi en liten luring i juni og deler noe bilder av henne, men det er sjeldent. Enig med deg at det ikke er kult og se for henne om

13 år. Ville aldri lagt ut bilde som viste noe kropp. Bilder av barn skal deles med mye omhu og mye klær etter min mening :-) Men vet selv at det å aldri dele søte, fine, morsomme bilder av din store stolthet er vanskelig ;)

Camilla.

03.12.2015 kl.16:50

Jeg mener dette er en viktig debatt :-) For ikke å snakke om at jeg har klokketro på at man burde gjøre seg opp en mening på dette før man får barn. Jeg kjenner på at dersom jeg hadde fått barn nå hadde jeg nok også slitt med å IKKE dele. Jeg vet likevel med meg selv nå at jeg mener de bør skjermes. Det er svært lite barn tjener på ved å eksponeres online. Det er for foreldrenes skyld at de eksponeres. For å få vise frem det lille gullet, dele historier osv. Helt ypperlig om det er i en lukket gruppe med familie; mer uheldig om det er for alles øyne.

Derfor har jeg bestemt meg for at jeg ikke skal eksponere mine fremtidige barn på internett. Jeg kommer nok til å legge ut et lite bilde når barnet er født og i situasjoner der man er en familie på profilbildet f eks, men ikke updates bare for å vise og dele av barnets hverdag :-) Håper virkelig jeg klarer å holde meg til 'planen'. :-)

Josefine Fevang

03.12.2015 kl.17:16

Jeg tenker det og legge ut bilder av barna sine er ok til en vis grad. Bilder der barna er naken, eller noe i den duren. Mener jeg at bildene skal holdes privat.

Er det bilder der barnet/barna er fult påkled og leker, de mer vanlig dakse bildene. Og jeg mener at man burde tenke over hvor mange bilder man deler også.

Emma

03.12.2015 kl.17:37

Knallbra innlegg! Jeg er så enig med deg, mange burde vært mye mer forsiktig med å legge ut bilder av barn! :-)

Hanne

03.12.2015 kl.18:07

AMEN sir e bare! E så vannvittig enig me deg Kristin..kjempe bra innlegg..😃

Godt å vite at operasjonen gikk bra å at stefaren din e på bedringens vei..gode klemmer å tanker sendes din vei..😃

Emma Djupevåg

03.12.2015 kl.20:33

So utrule godt å hlyra at alt står bre te med stefaren din, Va da eg sa, at han kon te å klara seg supert❤️

Syns da e kjempebra at du tar fram eit so viktig tema! E jo sant at da finst heilt SJUUUKE folk dar ute, når du klara å ta overgrep på 15(!!!!!!!!!!!!!) unga så kje kan gjera ein dritt fø å forsvara seg så e du heilt sjuk i hove!😓

Syns da e heilt sjukt at da går an å mishandla dei søte snå sjarmerande goklompane! Viss du søke på Uncle Awesome på facebooj har han lagt ut ein hjertskjærande video så handla om akkurat skading på små babya!😭

Men da e sjukt viktig at foreldre klara å setta seg ei grensa og ikkje legga ut av alt mulig, da ska jo egentleg vera mulighet fø å spørra vedkommande om lov før posting, og ein kan sei ka ein vil, men hadde ein fått ein 3 åring te å sei ja, hadde kje da akkurat vå eit oppegåande svar😂 Elska intiativet og bloggen, klem😘

Mia

03.12.2015 kl.21:24

Jeg har ikke barn selv enda, men tenker alt med måte. Føler enkelte kan overdrive, bli litt vel paranoide mtp pedofile på nett, synes det er viktig vi husker at de også er mennesker og de aller fleste er ikke overgripere eller gale men lider av pedofili som legning, en legning de er født med og selvsagt skulle ønske de var foruten. Statistikk viser jo at de aller fleste pedofile aldri rører ett barn, mange skyr til og med unna barn fordi det får frem disse ekle følelsene i dem. Så med mindre du legger ut bilde av barnet ditt i en seksualisert form eller naken/halvnaken så burde jo det være helt okay.

Men samtidig synes jeg IKKE det mammatilmichelle gjør er ok, hu har hele veien brukt graviditet og den ufattelig søte michelle for å fremme sin egen karriere, jeg har aldri forstått hvorfor noen leser den bloggen, da hun verken skriver bra eller har et interessant liv. But anyways.. Å se en fireåring posere, og å ta titalls med bilder av de hver dag.. Det må gjøre en unge så altfor selvbevisst og overfladisk, vi har jo sett hvordan det har gått med de fleste barnestjernene her i verden, og som regel har det vært foreldrene sin feil.

Silje

03.12.2015 kl.21:38

Veldig viktig debatt! Selv i voksen alder ville jeg følt meg svært ukomfortabel om opp imot 90% av mine barnebilder lå ute på nett tilgjengelig for hvem som helst å se. Og noe som også irriterer meg med disse bloggerne som skal skrive ditt og datt om barna sine, er at de skriver om fedre som ikke stiller opp osv. Er dette virkelig noe du vil barna dine skal få i fleisen om noen år av mobbere på skolen? Kjenner jeg blir bare så sykt irritert av dette. Som du sier, hvor går grensen? De fleste har dessverre krysset den for lenge siden. Nok er nok, liksom. Men når barn får barn, er det vel slikt som skjer. Man klarer ikke tenke klart. Kanskje om noen år vil de endelig innse det, men da er det dessverre for sent. Synd at penger og klikk hos noen betyr å krysse flere grenser som ikke burde krysses.

VILDE

03.12.2015 kl.23:36

Så fint at du tar opp dette. Nå har jeg ikke barn selv, men jeg har selvfølgelig en mening om tema. Jeg tenker at dette kan være greit til en viss grad... Jeg forstår at spesielt nybakte foreldre ønsker å dele virdunderbarnet sitt med både Facebook og Instagram og hele verden, men jeg synes naturligvis at det bør være en grense. Jeg tenker at det kan være hyggelig å legge ut et bilde av tre-åringen som poserer sammen med bursdagskaken sin eller fem-åringen som har lært seg å sykle. Men enkelte foreldre tar jo helt av! Når man omtrent blogger om at kiden sitter på do og har diaré (for å sette det litt på spissen) synes jeg det blir for dumt. Barna er jo ikke i en posisjon til å dømme hva som er deres beste. Som du skriver, er det vanskelig å vite hvor grensen går. Jeg synes enkelt og greit at man skal prøve å legge ut så lite som mulig av små barn. Noen skrytebilder i ny og ne får være greit. Men som du sier, så er det ikke så jævlig kjekt å ha hele familiealbumet på nettet når man begynner å bli eldre og forstår hva som foregår.

Bra innlegg, Kristin! Stor klem

VILDE

03.12.2015 kl.23:39

Nå ble jeg så engasjert i kommentaren min at jeg glemte det aller viktigste: Så utrolig godt å høre at det står bra til med Jon. Kan tenke meg dere er lettet nå! Ordner seg for snille gutter og jenter, vet du. Nå ble jeg virkelig glad!!

Rebekka

04.12.2015 kl.00:00

Jeg fikk mitt første barn i august og så langt har jeg bare lagt ut bilde av profilen hans 1 gang. De andre bildene jeg har lagt ut er ansiktet skjult og man ser f.eks. ryggen (påkledd) når jeg holder han eller at han holder noe i hendene (på et instagrambilde f.eks.).

Jeg har valgt å holde ansiktet til min kjære skjult på sosiale medier til han er gammel nok til å bestemme selv. Da kommer jeg til å gi han nok informasjon om eventuelle konsekvenser slik at han tar et valg han (forhåpentligvis) synest er greit i sener tid.

La barna bestemme selv. Jeg er såååå glad for at jeg ikke er et "facebook barn" og enda mer glad for at jeg selv får bestemme hvilke bilder som legges ut av meg.

Og legg ikke ut bilder av syke barn, barn som er dårlig påkledd osv. La oss få se barna i sitt ess med et stort smil om munnen når vi først skal legge ut noe. La dem også kunne se tilbake på bildet og si; "ja, jeg var en sjarmør som liten!".

PS: det er mye gøyere å sitte en gjeng i sofaen å se i gamle album sammen, enn en gjeng som skroller feeden til mor mange år tilbake i tid.

Alenesamboer

04.12.2015 kl.00:33

Bra innlegg! Det er godt noen tar opp debatten!

Jeg har selv barn, og er bare 23 år selv, men samboeren og jeg har blitt enig om at bilder av prinsessen ikke skal være noe sted på sosiale medier, verken Facebook eller bloggen! Det er som du sier, man vet ikke hvem som gjør syke ting med bildene, eller hvem som bare smiler i det de dukker opp på feeden! Bilder er det av henne, gjerne 2-3 stk, men ingen der man virkelig kan gjenkjenne barnet på noe måte! Bilder av henne som barn, kan hun legge ut senere hvis hun mener det er riktig! La barna i allefall få et valg!

Camilla

04.12.2015 kl.00:55

Jeg selv er mammablogger, men jeg er alltid ganske nøye med hva jeg legger ut. Bilder fra badekaret, eller når han er syk, eller gående i bleier holdes innad i familien. Bilder hvor vi pent har stilt oss opp er greit, også der han er lykkelig og glad. Kanskje noen rampestreker når han blir eldre, men jeg tenker meg både en og to gang om før jeg legger ut bilder av han:)

Lina

04.12.2015 kl.03:22

Er så kvalmt når mødre bruker ungene sine som tilbehør, skjønner de er stolte av dem men når de har ungen i armen hver gang de tar selfies blir det feil!

M

04.12.2015 kl.07:09

Jeg synes det er enda værre med de som legger ut livshistorien om sine barns sykdommer, med detaljer om allergi, eksem, kolikk og diarè. Hva synes du om å legge ut livet til sitt barn med bilder og detaljer som dette: http://pappantilmarkus.blogg.no/

Therese

04.12.2015 kl.09:17

Kjempefint med fokus. Og selvfølgelig kan du uttale deg om dette selv om du ikke har barn, det skulle da bare mangle.

Jeg er helt enig med deg. Vi legger ikke ut bilder av barna, det gjør vi bare ikke. Jeg stiller meg også tvilende til alle mamma-bloggene der ute som viser alt mulig. For eksempel så jeg en gang en video fra en legging, bør ikke det være privat? Dette var en mammablogg.

Og så er det dem som "lar barna selv bestemme". Barn skal ikke ta disse avgjørelsene, dette er voksenavgjørelser. Akkurat som at foreldre skal sørge for at ikke fjortenåringen, eller sekstenåringen, ikke legger ut bilder av seg selv som ikke er, la oss si, fordelaktige. Kanskje viser man for mye, eller sider som ikke trenger å vises.

Alt man legger ut på nett blir liggende der for alltid. Sånn er det.

Matha

04.12.2015 kl.09:36

Heisann :)

Jeg har sendt deg en mail angående oppdagelse av psykose hos ungdommer. Når unge blir uvanlig tause har de som regel noe å fortelle? Det finnes et hjelpetilbud for dem som sliter, men det er det ikke alle som vet om.

Vi trenger hjelp til å spre budskapet.

Håper du vil se på mailen jeg har sendt deg <3 Takk for alt det viktige arbeidet du gjør.

Elisabeth de Lange Gjesdal

04.12.2015 kl.10:40

Hei,

Jeg er journalist i Bergens Tidende, og lurer på om du har mulighet til å kontakte meg på 92821801 - eller elisabeth.gjesdal@bt.no

Mvh

Elisabeth

Mette

04.12.2015 kl.19:31

Jeg blir nå litt matt av at dette egentlig er en debatt. Ikke kritikk til ditt innlegg altså! Her føler jeg egentlig ikke at det burde være et problem! Har to barn og legger ofte ut bilder av de på instagram og Facebook men har lukket profil og god greie på personverninnstillinger. Har jakten på likes blitt så stor at vi må ha åpne profiler?!? Eller må alle "venner" se alle bilder? En annen sak er kjente personer og bloggere, men der blir nok familien knipset bilder av uansett!

Guro

07.12.2015 kl.00:01

Jeg er 19 år, jeg har ingen barn. Jeg har en Instagramkonto, en Twitterkonto og en Facebookkonto (forøvrig har mine venner profiler på mange flere nettsted enn hva jeg har). Jeg har en privat Instagramkonto, Facebookprofilen min er så anonym som overhode mulig, og jeg sletter daglig venner fra Facebook som jeg en gang som 14åring (eller hva jeg nå var da jeg fikk Facebook) synes det var kult å ha. Men en ting har jeg lært at å vokse opp i generasjon "sosiale medier", det er at uansett hvor påpasselig du er med å passe på hvem som har tilgang til dine bilder på internett, så har du egentlig aldri full kontroll.

Jeg husker spesielt godt min mor satt seg ned sammen med meg da jeg skulle få tilgang til Facebook. Hun sa så klokt "Det å dele et bilde på internett er det samme som å stå midt på Trondheim torg og dele ut dette bilde til helt fremmede mennesker,". Jeg ser selvfølgelig nå i etterkant at hun begrenset min verden veldig mye ved å si Trondheim torg, for det er ikke lenger det som er faktum. Alle i hele verden kan på en eller annen måte få tilgang til akkurat dine bilder.

For å omsider komme til poenget. Det bildet du deler av ditt barn, eller noen annens barn, det bilde deler du med resten av verden. UANSETT om du har en privat profil på Instagram, eller om du har dine innlegg på Facebook kun åpen for dine venner, så er bilde ute på nett.

En ting man ofte glemmer er at når du lager deg en profil på en sosial plattform på internett så haker du av for at du har lest brukervilkår og at du godkjenner disse. I brukervilkårene står det at de bildene du legger ut på denne plattformen eier nettstedet. Med andre ord, det er ikke leger ditt personlige og private bilde. Hvem som helst kan få tilgang til bilde og bruke det slik de selv ønsker.

Min personlige mening om denne debatten er at så lenge dere som foreldre synes at det er greit at hvert menneske i verden med tilgang til internett kan få bruke det bilde av deres barn til hva de nå vil bruke det til, så er det greit.

Problemet er at ikke alle tenker lengre enn til sin egen dataskjerm.

Marianne

17.12.2015 kl.15:35

Det er foreldrene som i siste omgang bestemmer hva som er riktig for sine barn. Noen legger ut et bilde av dem en gang i året på facebook, andre kliner til med bilder av alt fra bleieskift til vogntur. Min mening i denne debatten er at jeg synes "eksponering" på internett er greit så lenge det er koselige bilder - bilder av en glisende baby i vogna vil vel ingen bli flau av? Eller et bilde av ettåringen med papirkrone på hodet liksom. Aldri, ALDRI ville jeg lagt ut barnet mitt i en bleieskift/bading/bikini-situasjon, man vet aldri hvem som kan finne på å bruke bildene til noe ekkelt. Og ja, det er sikkert ekkelt å si det, men at det finnes syke mennesker der ute er det ingen tvil om. Å gjøre mitt eget barn til objekt for dem ville jeg aldri gjort. Uansett om man har lukket profil eller kjenner vennene på profilen enn så godt - så hadde jeg aldri lagt ut bildet av mitt barn i en sårbar posisjon.

Skriv en ny kommentar

hits