DET STARTET MED EN DRØM!

Mine venner, hallaisen ♥

Jeg får til stadighet en haug av spørsmål fra flotte lesere, som går med en liten gründer/designerspire i magen - flere av dere lurer nemlig på hvordan jeg har kommet meg dit jeg er i dag, og hva som egentlig skal til for å kunne starte en egen nettbutikk. Derfor tenkte jeg å gjenta meg selv, og hente frem et innlegg jeg publiserte tidligere i år.

Her finner dere forhåpentligvis svar på alt dere måtte lure på, som omhandler hele driften av nettbutikken, samt det å starte egen bedrift. Jeg skal prøve å svare så utfyllende og forklarende jeg bare kan, uten å skrive en hel bok. Temaet er jo nemlig svært omfattende, men jeg skal prøve å fatte meg i korthet!

VISJONEN:

Det viktigste er å ha en visjon og en idé. En drøm, rett og slett. Man starter opp noe eget på feile premisser om man i utgangspunket ikke vet hva man ønsker å drive med, og om målet KUN er å tjene masse penger. Den idéen der må man bare legge fra seg med det samme, for man skal være tålmodig og beintøff for å få en egen butikk til å gå rundt, i hvert fall om man ikke har en stor investor i ryggen.

Her kommer det også naturligvis an på hvor omfattende prosjeket skal være.. Skal det være en enkel butikk med enkelt innhold, eller skal butikken bygges opp på en proffesjonell måte, og i tillegg ha et stort varelager bestående av klær, sko og tilbehør? Skal du produsere og designe selv, eller skal du kjøpe merker fra ulike agenturer som du ønsker å selge videre? Alt dette er noe å ta stilling til før man går i gang. Man må vite hva man ønsker å tilby!

PRODUKSJON:

Når man har laget en slags skisse over "prosjektet" gjelder det å gå i gang med å bygge grunnmuren og gjøre research. I mitt tilfelle var visjonen og drømmen et eget klesmerke. En egen produksjon, rett og slett, hvor jeg designer varene og får dem produsert hos en leverandør med godt rykte. I denne fasen står man ovenfor viktige valg. Hvem skal produsere og hvor skal dette gjøres? Og hvor billig kan det gjøres uten at prisen går utover kvaliteten? Hvordan er arbeidsforholdene hos produsenten/fabrikken? For meg er sistnevnte det viktigste.. Å produsere varer hos en produsent med god etisk standard.

I tillegg er prisene viktig - hvor mye må jeg betale per stk. og hvilke kvaliteter og leveringstid kan jeg forvente? Kvalitet er også ekstremt viktig for meg - StyleConnection skal ikke være kjent for å være noe jalla ræl som ikke holder lenger enn til dagen derpå. Jeg jobber med gode kvaliteter, og betaler deretter, men likevel er det viktig for meg at dette er et klesmerke som er rimelig nok for alle dere der ute. StyleConnection er likevel eksklusivt da alle de ulike stylesene kun leveres én gang i et antall på 300 stk. Det vil altså si 300 stk. per farge/print som inkluderer alle de ulike størrelsene. Jeg kunne gjerne tenke meg å produsere i et lavere antall, for 300 er egentlig litt i høyeste laget for en såpass liten butikk, men dette er minimum ordreantall hos min leverandør. Punktum!

Når man har funnet produsent er neste steg å legge orde. I denne fasen er designet klart, og det er nå opp til leverandøren å lage vareprøver slik at man kan sjekke at målene er som de skal være. Er kvaliteten god nok? Har produktet de målene som bestilt? Hvor mye penger må man ut med, og hvor stor skal kolleksjonen være? Jeg hadde jo en drøm om 60 ulike styles til å starte opp med, men det ble altfor dyrt for meg dessverre. I mitt tilfelle må jeg bygge sten for sten, sakte men sikkert. 

VAREMERKEREGISTRERING:

I startfasen er det også flere viktige punkter man må ta seg av. Først og fremst må man finne et merkevarenavn, og når man har bestemt seg for hva klesmerket eller butikken din skal hete, må man deretter sende inn en varemerkeregistreringssøknad. Dette er en ekstremt viktig del av prosessen, for hvis søknaden ikke godkjennes kan du få store problemer om du selger varer med et navn eller fra en butikk som ikke er godkjent/registrert. Dette er en kostbar prosess, og allerede her skal man ha bygget seg opp en god økonomi for å dekke denne kostnaden som er avgjørende for om du kan starte opp eller ikke.

Man må også i denne fasen tenke ut om man ønsker logo, samt valg av font. Deretter må man designe noen kule hangtags, som henger på hvert produkt. 

LAGERTJENESTER OG EMBALLASJE:

I tillegg må man ikke glemme lagertjenester. Skal man pakke selv eller skal man overlate denne jobben til andre? Hvor skal lageret være, og hva vil lagerleien samt portoen koste deg? I denne fasen må man også tegne gode forsikringer på varelageret ditt. Man er ille ute om man skulle oppleve brann/vannskader uten gode forsikringer i ryggen.

Jeg valgte uten å nøle å benytte meg av et fjernlager. Dette er vel den eneste jobben jeg har outsourcet! Jeg hadde for det første ikke hatt plass til å huse flere tusen styles her hjemme, og ikke hadde jeg hatt tid til å pakke alle varene som bestilles heller. Da er det godt å vite at jobben blir gjort av flinke folk som til daglig har pakking og lagerdrift som sin jobb, slik at mine kunder får varene sine hurtigst mulig!

Det kan være smart å tenke over hvordan du ønsker at varene dine skal sendes. Jeg designet egne poser med logo, som skulle lyse opp postkassene til kundene. Dessverre er jeg tom for disse, så nå sendes alle pakker i hvite poser (eller polybags som det heter). Freshere emballasje er på vei!

MARKEDSFØRING, NETTBUTIKK OG FOTO:

Man må naturligvis ha en plattform å selge varerne fra. En nettbutikk må bygges opp og designes, og dette bør gjøres av profesjonelle teknikere som vet hva de driver med, og som i tillegg er tilgjengelig når det trengs. Tilgjengelighet er alfa omega om noe skal skjære seg eller om det oppstår problemer. Eller om du rett og slett trenger teknisk hjelp eller hjelp til å integrere nye funksjoner. Man ønsker jo stadig å forbedre seg, og spesielt når det kommer til brukervennlighet i nettshoppen. Den må være på topp!

Min butikk er bygget opp av 07Media. De har laget selve designet ut i fra mine ønsker, og så er det opp til meg å legge inn varer, oppdatere lagerbeholdning, generere rabattkoder, oppdatere slider/forside/utvalgte produkter, og generelt holde butikken spennende og inspirerende. Her kommer også fotodelen inn i bildet. Man må finne en flink fotograf som kan ta gode produktbilder til nettbutikken, slik at uttrykket blir profesjonelt og ikke minst innbydende. 

For å selge en eneste vare må man også ha kunder, og om man ikke allerede har en eventuell og potensiell kundegruppe foran seg, som i mitt tilfelle i form av blogglesere, gjelder det å sette av et budsjett til markedsføring. Om ingen vet om butikken din er det heller ingen som handler, og allerede der har man gått på den første og ikke minst største smellen av de alle.

EGENKAPITAL OG ØKONOMI:

Hvor mye egenkapital og penger man trenger, varierer i forhold til omfanget av prosjektet. I mitt tilfelle var planen å lansere et eget og splitter nytt klesmerke, og dermed designe en egen kolleksjon i form av mange ulike styles. Bare klærene kostet meg i første omgang nærmere 1,5 milioner kroner. Varemerkeregistreringssøknaden ligger på i underkant av 20.000kr, oppbygging av nettbutikk kommer fort opp i en 100.000kr, lagertjenestene varierer, porto og forsendelse koster en god del per måned, forsikringer koster noen tusenlapper i året, og så må man for guds skyld ikke glemme momsen/tollen. Når varene kommer til Norge står de på vent hos tollvesenet til de har mottatt 25% av det totalet beløpet for ordren, som skal dekke momsen. Har du ikke disse pengene tilgjengelig innen en veldig kort frist, risikerer du dagsbøter på lagerleie som er skyhøy!

Foto er også et ledd man ikke må glemme. Bilder av produktene må tas, og her kan man regne med å måtte betale ca.199 kroner per style. Dette blir noen tusenlapper i løpet av et år, og et utlegg som er viktig å inkludere i årsbudsjettet.

I tillegg skal man kanskje arrangere en lanseringsfest og andre happenings hvor man trenger lokale, underholdning og goodiebags, og dette er også en kostbar affære. Bare innholdet i goodiebagsene som jeg delte ut på min lanseringsfest kostet over 50.000kr, så man skal ha et solid startkapital.

Å starte opp noe eget på denne måten er langt fra en rimelig affære, og som regel blir utgiftssiden tre ganger så høy som man regner med i utgangspunktet. Jeg har ingen stor investor i ryggen heller, og dermed ingen som kan ta seg av smellen om dette ikke skulle gå rundt. Alle pengene er lånt av banken, en liten slant av familie, og gjelden jeg har opparbeidet meg er ikke akkurat lav, HE HE!

I tillegg går alt som kommer inn på konto rett ut igjen, da jeg kun får butikken til å gå i en fin runddans om jeg øker lagerbeholdningen min og kommer med nye varer. Derfor er det absolutt ikke enkelt å leve av egen nettbutikk, og man skal prise seg heldig om man ikke havner på minussiden på bunnlinjen etter det første året. Det er faktisk ganske uvanlig å gå i pluss det første året, og når man starter opp noe eget og såpass omfattende som dette, kan man ikke regne med å tjene en eneste krone på butikken før etter minimun tre år. Måtte den dagen komme fort, sier jeg bare!

TIDLIGERE ERFARING: 

Det er absolutt ikke dumt med litt erfaring når man skal starte egen butikk. Jeg hadde i hvert fall ikke hatt snøring om hvor jeg skulle begynne og hvor mye som måtte gjøres, om det ikke hadde vært for mine 10 år i motebransjen.

Likevel er det masse som er helt nytt for meg. Jeg har allerede rukket å gå på en god del smeller, men samtidig lærer jeg ekstremt mye hver eneste dag. Jeg gjør jo alt dette alene, og selvom det kan virke som det mest utmattende prosjektet jeg noen sinne har begitt meg ut på, kjenner jeg likevel at jeg har gått løs på en enorm utfordring som gir meg ekstremt mye glede i tillegg til høy puls.

Jeg tror jeg aldri kommer til å få ro i kroppen typ ever, så lenge jeg driver egen nettbutikk, men så lenge jeg kan inspirere og tilby noen varer til herlige kunder som trenger litt farger og sprudlende herligehter i garderoben, er dette motivasjon nok til å fortsette. Og så sant økonomien strekker til også da, selvfølgelig.. At jeg faktisk selger noen varer er naturligvis den mest avgjørende faktoren for at jeg kan fortsette med dette, så nå gjenstår det bare for meg å håpe på det beste og at enda flere av dere shopper til dere dropper, haha!

TID:

Før man går i gang, MÅ man også spørre seg selv; "har jeg tid til dette?". Å drive egen butikk er enormt tidkrevende, og i mitt tilfelle hadde det aldri nyttet om jeg hadde hatt en 100% stilling et annet sted. Som nevnt over her, er det kun selve pakkingen av varene jeg har overlatt til andre - det hadde jeg aldri hatt tid til selv, da jeg allerede har altfor mange arbeidsoppgaver. Jeg gjør alt fra å designe til å lage varenummer- og navn til alle produktene, til å sitte på kundeservice, oppdatere nettbutikk og organisere fotoshoots, bare for å nevne noe.

HUSK:

Regnskapsfører!! 

Åhåj.. Fikk jeg med meg alt? Er det fortsatt noe dere lurer på? I såfall er det bare til å spørre i kommentarfeltet, så skal jeg svare dere der!

I LOVE YOU ALL 

28 kommentarer

Miriam

25.11.2015 kl.20:02

Wow! Det var et detaljert innlegg! Er faktisk veldig mye å tenke på. Jeg har aldri vært interessert i å drive egen butikk/eget klesmerke, men det er morsomt å få et innblikk i hva det innebærer :-) Du har nå lyktes stort med ditt merke, synes nå jeg. Fetere merke skal man lete lenge etter.

Klem

25.11.2015 kl.20:13

Jeg syns desverre klærne dine er ganske dyre desverre. Er som Junkyard etc :(

Mari A

25.11.2015 kl.20:26

Woho, du har virkelig lyktes, og dette er noe du kan! Du er så utrolig flink, Kristin. Jeg beundrer deg til det fulle, og er stolt over det du har oppnådd! Du designer så vanvittig kule klær! Ææ, har lyst til å kjøpe alt!! 😍

Ha en fin kveld fine, gode Kristin ❤️ klem

StyleConnection

25.11.2015 kl.20:26

Anonym: Jeg ligger på samme prisnivå som Bik Bok :) Er ikke mulig å få det billigere, om det ikke skal gå utover kvaliteten. Leverer varer helt ned i 179 kr, og jeg synes det er en fin pris i forhold til kvalitet :)

Sara S

25.11.2015 kl.20:49

Jeg syntes ikke klærne dine er dyre, jeg digger dem, har dessverre bare gjort ett kjøp der da min personlige økonomi sier nei til alt annet enn mat.. MEN så fort min økonomi er tilbake på beina, blir det flere kjøp fra den søte unike butikken din!

Og som jeg tenker, det er ikke masse laging av klær slik som H&M, cubus, bik bok etc, gjør. Og det liker jeg, at jeg har litt "unike" klær. STÅ PÅ Kristn, du er beintøff som klarer dette på egenhånd.

Vær stolt av deg selv! For vi leserne dine er meget stolt av deg! :-)

Silje Marie A

25.11.2015 kl.20:50

Kloke ord her, Kristin! Jeg kommer aldri til å tørre å dra ut på et slikt eventyr du har startet, men jeg bøyer meg i støvet for alt du har fått til, og på såpass kort tid! DU ER JO SØREN MEG IKKE 30 ENGANG, haha :D

Skal klore meg fram til de beste artiklene dine natt til fredag. Sitter allerede og planlegger, haha <3

Ha en superfin kveld. Jeg har eksamen i morgen, så må komme meg tilbake til jobbingen, huff!

Christine S

25.11.2015 kl.20:50

Flott skrevet :) Du må klappe deg selv på skuldra, du har oppnådd noe så fantastisk. Du er helt rå kristin. Jeg liker virkelig nettbutikken din og bloggen. Stå på! :)

Sara Josefine

25.11.2015 kl.21:22

Kjempefint innlegg Kristin, veldig gøy å lese!

Klem

Silje

25.11.2015 kl.21:55

Wow Kristin! Du imponerer meg mer og mer hver eneste dag! Stå på, elsker nettbutikken og stilen din <3

Emma Julie

25.11.2015 kl.22:46

Veldig godt svart! Er veldig stolt av deg :)

Emma Djupevåg

25.11.2015 kl.23:10

Veldig bra informasjon, eg elska merke ditt, e so unikt i forhold te andre merke, åsso veit eg at da ikkje e noke barnearbeid bak da noke så eg syns e kjempeviktig, egentlig skulle du fint klart å tatt meir fø kledna enn da du gjer no!❤️

E so stolt øve at du har klart å opna denna butikken og lve at du hjelpe andre med å nå sine drømma, du e fantastisk, fargerik og heilt unik på din spesielle blide måte, ikkje gløym da Kristin! Du e berre best, klem Emma😘

Iselin HL

26.11.2015 kl.00:08

Ojj. Det er jo faktisk helt sykt hvor mye tid det tar, og hvor krevende denne jobben er for deg. Men du skal vite at det synes! Innsatsen og alt du legger i arbeidet❤️ Jeg hadde nok aldri klart det selv, så jeg fortsetter min lange reise på skolebenken! Hihi. Du kommer til å oppnå mye, det kan jeg garantere, for jeg er nesten helt sikker. Butikken vil surre fett og du går i pluss om en stund, skal du se :)

Gleder meg til det nye og ikke minst salget!!! Eg likar "REA" ❤️ Håhå. Smask💋

VILDE

26.11.2015 kl.05:42

Wow! Jeg hadde sett for meg at det var utrolig mye arbeid og mye å tenke på for å kunne starte opp og drive dette her, men herlighet! Du har VIRKELIG stått på/står på for å oppfylle drømmene dine. Dette er sinnsykt imponerende. Du skal virkelig være stolt av det du har fått til. Er så godt å se at noen virkelig får det til. Ønsker deg all lykke for butikkens fremtid. Kan nesten ikke vente til Black Friday!

Stå på, fine deg. Stor klem

Karoline E.N

26.11.2015 kl.07:54

God morgen fra hovedstaden <3 for et detaljert innlegg, digger det! Hihi. Veldig morsomt og høre om prosessen, og lære litt om hvordan det er og starte egen nettbutikk. Jeg må jo bare få skryte litt av deg! Jeg syns du er super dyktig, og varene du leverer er gjennomført og av god kvalitet! Jeg er super fornøyd. Du kan det du driver med! Nettbutikken din er super ryddig, og lett å forstå seg på! Bildene du legger ut er av super kvalitet, og detaljene på bildene er herlige. Jeg har trua på deg og nettbutikken din. Jeg skal hjelpe deg så godt j kan, med og handle varer, så butikken holder seg oppe! Ønsker deg en fin dag. Klem klem <33

mimi

26.11.2015 kl.10:02

Synes klærne dine er så kule at jeg får vondt I magen av å se på dem...haha kjenner jeg blir så glad av alle fargene. Håper jeg klarer å skvise ut litt fra kortet - så jeg kan kjøpe noen på black Friday. Spennende å høre om hvordan du startet butikken. Kan du ikke lage et innlegg om prossessen med å designe et antrekk. ?

26.11.2015 kl.10:19

Jeg lurer på en liten ting. Du sier flere ganger at alle penger som kommer inn på konto, går ut igjen. Hvordan får du råd til å reise så mye og shoppe så mye som du gjør da? Syntes dette virker litt rart hvis du har så høy gjeld og akkurat nok i inntekt til å få det til å gå rundt..

Anneilen

26.11.2015 kl.10:35

tegner du designene selv? til selve hvordan de skal se ut.? eller er det bare en genser i det stoffet liksom?

Jonas

26.11.2015 kl.11:05

Wow, du er utrolig flink Kristin, forsett og jobb som du gjør, så oppnår du alt!

Skal kjøpe noen julegaver fra den flotte butikken din snart!

Vilde

26.11.2015 kl.15:28

Vil bare si til deg som synes klærne er dyre: de er ikke det! Jeg husker Kristin en gang sa på bloggerne hvor mye en hettegenser koster inn for henne. Og utifra den prisen, selger hun varene til en god pris for oss! Hadde hun ikke solgt dem selv, men solgt dem videre til butikker hadde prisen vært en heeeelt annen, for da skulle butikken også hatt en god del. Her får man god kvalitet for pengene!

Studentfruene

26.11.2015 kl.17:27

Så mange gode tips :D Er utrolig imponert over alt du har fått til!! Det står det stor respekt over :D Gratulerer, Kristin! Du kan være kjempestolt av deg selv og av butikken din! Den er nydelig!

Kari

26.11.2015 kl.18:55

Creds, Kristin! :) Kjøparen kan i alle fall vere sikker på at produkta du sel ikkje kjem frå ein stakkar som har sydd til fingrane blør for nokre usle ører. Det er viktig! :) Du er ei driftig dame, så dette vil nok gå strålande framover og. :)

Ingrid

26.11.2015 kl.19:47

Du har jobbet utrolig hardt for alt dette her og det synes! Stå på masse videre! Støtter deg masse❤️💋

Charlie

27.11.2015 kl.07:54

Wow, for et flott og informativt innlegg!

Som både forteller hvor mye arbeid det er generelt, men også hvor sinnsykt mye arbeid DU har fått til å gjøre all on your own! Det er helt vanvittig og jeg er helt sinnsykt imponert.

Det er en grunn til at du får mine stemmer i alle kategoriene i vixen =D

I morges våknet jeg litt i ørske, fordi jeg trodde jeg hadde tømt kontoen min på nettbutikken din- haha, jeg drømte nemlig om at du hadde fått inn ny kolleksjon og at jeg hadde klikket hjem samtlige styles og gledet med enormt over en stor leveranse på posten i nærmeste fremtid, haha =P Det tok noen minutter etter jeg hadde satt meg ned med en kopp kaffi til å skjønne at jeg bare hadde drømt, men så da må jeg nesten spørre om jeg har sanndrømt =P er det lenge til det kommer nye styles på Styleconnection.no? =D

Ha en fantastisk fredag flotte du <3

charlotte o.

27.11.2015 kl.10:59

Det er så fint å se at drømmer blir til virkelighet! Helt fantastisk!

Er der lov å si at jeg er stolt av deg? til tross for at jeg aldri har møtt deg, bare blitt kjent med deg ved å lese om din hverdag og dine tanker? Jeg gjør du det uansett! JEG ER STOLT AV DEG KRISTIN!! :D

justadored

27.11.2015 kl.14:07

Fytti grisen du er jo helt rå!! :P For en jobb du har gjort. Og dette kommer til å gå bra! Jeg skal faktisk gå å bestille meg noe derfra nå! Jeg er ikke så knash av meg så jeg har ikke brydd meg noe om å gå inn på siden enda men nå skal jeg gjøre det og jeg er sikker på at jeg finner noe! :) Stå på videre. Du er en skikkelig inspirasjonskilde!

StyleConnection

27.11.2015 kl.15:04

charlotte o.: Åh <3 Tusen takk, kjære deg <3 Det varmer et gründerhjerte!! Klemmer

StyleConnection

27.11.2015 kl.15:07

Charlie: Tusen takk, kjære deg <3 Det kommer nye ting fra midten av desember, og i januar kommer noe jeg vet at du kommer til å digge :D :D Stor klem

Charlie

28.11.2015 kl.11:26

Wiii!! Cant wait =D Gleder meg til å se hva det er <3

Skriv en ny kommentar

hits