KUN DET BESTE ER GODT NOK!

God kveld i stuggu, deilige venner!

Jeg vil bare starte et veldig annerledes og ikke minst viktig blogginnlegg, med å si at dere er så nydelige og forståelsesfulle, at jeg blir helt rørt. Takk for at dere alltid motiverer og inspirerer - dere er best!

For noen timer siden opplevde jeg noe som var skremmende og fint på samme tid.. Jeg var nemlig innom dyrebutikken for å handle litt mat til Fokus, og der ble jeg stående en stund å snakke med den fantastiske eieren. I denne butikken har jeg som regel alltid handlet maten til Fokus, og jeg føler de ansatte her virkelig vet hva de snakker om. Det er jo ikke alltid like enkelt å vite hva som er aller best for de små dyrene våre, og man tenker jo at man gir det aller beste til hunden sin, om man handler maten på en skikkelig dyrebutikk. 

Butikkfôr er fy-fy, det vet vi alle sammen, men det er jaggu ikke alle anbefalinger hos dyrebutikker som vil gjøre godt for hunden din. Det fikk jeg bekreftet i dag! 

Da jeg for noen uker siden skulle handle maten til Fokus på Dyrego Zoo på Sandvika, var jeg svært nøye på at jeg fikk det aller, aller beste for en godt voksen pomeranian, og begge jentene som var på jobb fant frem det beste de hadde. Rent kjøtt fra fryseren, som skulle tines og deretter serveres. Dette anbefalte de på det aller varmeste, og som uviten hundeeier, slukte jeg informasjonen uten å nøle. Jeg kjøpte en hel haug av disse pakkene, og gledet meg til å servere første runde til mitt lille gull. Første runde gikk som antatt ned på høykant. Fokus elsket det, og jeg satt igjen med et stort smil og en lykkefølelse over at jeg hadde funnet det aller beste fôret på markedet. Tipp topp, tenkte jeg..

Nå har han fått dette kjøttet i to uker, og er fortsatt like begeistret, men jeg har merket at han ikke er like god i magen som tidligere, og valgte derfor å dra tilbake til Hundehjørnet på Løkka, for å bytte til fôret han som regel får. Jeg forklarte situasjonen, og fikk en profesjonell og ikke minst informativ forklaring på hvorfor man absolutt IKKE skal gi rent kjøtt som eneste fôrtype. Det kan faktisk være veldig farlig da hunden ikke får i seg noen andre og ikke minst viktige næringsstoffer, og selvom jeg sikkert burde tenke så langt selv, stolte jeg blindt på jentene som faktisk burde vite hva de snakker om, FØR de gir anbefalinger til kundene.

Det er ganske så skremmende å vite i ettertid, at en voksen hund kan få kroniske nyreproblemer og andre skumle mangelsydommer, ved å kun fôre med kjøtt, noe jeg var på vei til å gjøre etter disse supre anbefalingene fra "fagfolk". Valper vil etter få uker få vekstforstyrrelser og skjelettlidelser, om dietten er ene og alene basert på kjøtt.

- Burde jeg visst dette? JA!
- Ville dette problemet vært et faktum for alle andre hundeeiere? NEI!
- Er det mange uvitende hundeeiere der ute, som også kunne gått i samme felle som meg? JA - derfor synes jeg det det var så himla viktig å skrive dette innlegget.  

Praten fortsatte hos Hundehjørnet, og jeg fikk også høre skrekkhistorier hvor selveste leverandøren av hunde- og kattefôr, ikke har snøring på hva de faktisk står og selger til butikkene. En av leverandørene kom innom for å selge noe kattefôr, som visst nok skulle være det beste på markedet, og ikke minst bra for allergiske hunder. Da jentene på Hundehjørnet stilte spørsmål ved en del påstander som etter boken ikke var korrekt, ble selgeren svært brydd og usikker, og det viser hvor lite man faktisk (i enkelte tilfeller) må kunne for å være selger for dyrefôr.

De fleste leverandører krever nok en eller annen utdannelse innenfor dyrepleie, men det er nok garantert andre leverandører som ikke ser på dette som like viktig. Hva om disse damene på Sandvika har blitt presentert for fôrtyper som i følge leverandøren selv, er helt FANTASTISK! Hva om ingen av dem egentlig ikke har peiling, da har man jo et relativt stort problem, eller? 

Vær obs, alle dere herlige hunde- og katteeiere der ute. Velg en dyrebutikk hvor personalet faktisk vet hva de snakker om, for hvis verken du eller dem vet, hvordan skal man da vite at man gir hunden eller katten det beste av det beste? Man kan visst ikke stole på alle.. 

Og nei.. Dette er ikke reklame for Hundehjørnet. Bare en varm abefaling av en svært fornøyd kunde, som detter stor pris på at de ansatte har en relevant utdannelse i forhold til det de driver med, og kan derfor gi sine kunder de aller beste anbefalingene 

Klem i fleng 

 

24 kommentarer

Silje Marie A

19.11.2015 kl.20:13

Ååååh, sånt er så skummelt! Har to katter selv, og vi har prøvd en rekke forskjellige typer fôr. Pleier som regel å bytte nesten hver måned fordi kattene foretrekker det "nyeste" uansett hva det er, haha.

Så nylig et par bilder av noen hunder som hadde spist matrester som var kastet da de hadde vært på tur.. Det var ikke tvil om at de ikke alltid vet hva som er best for dem selv!

Vi må nok lære oss å bli mer kritiske generelt. Du gjør en god jobb med å informere om litt slike ting! Kanskje jeg tar en ekstra titt på innholdsfortegnelsen til dyrefôret neste gang?

Du rocker

Eline Nordli -

19.11.2015 kl.20:26

Selv har jeg ikke dyr, men det er greit å være litt obs, og litt kritisk for de som har! Ha en fin kveld. :-)

Miriam

19.11.2015 kl.20:49

Dette er et veldig viktig tema! Et bra tørrfôr er ikke bare viktig på innsiden, men også på utsiden for hundene. Hvis du ser på en hund som går på rent kjøtt/ dårlig dokumentert fôr kontra en hund på bra dokumentert dyrefôr, kan du se klar forskjell på pelskvaliteten! Næringsstoffer er viktig for både ut- og innsiden, akkurat som hos oss mennesker. :-) Tror du kommer til å se forskjell på pelsen til Fokus. Nå kan man faktisk gi noe mat som vi msk spiser, men da burde/må man få veiledning av dyrlege ift næringsstoffer som hunden har behov for. Kjempeviktig tema du tar opp, Kristin! Klem

Emma Djupevåg

19.11.2015 kl.20:55

Har ikkje hund men katt og da e kjempebra at du gjer informasjon te dine uvetande lesarar på denna måten!😊 Kjempebra Kristin, #LØØØØØØVIT😍 Klem i fleng😘

:)

19.11.2015 kl.21:02

Ville bare legge til en litt viktig bemerkning siden du nevner katt(og kjøtt) også; Katter og hunder er to forskjellige dyr, to forskjellige behov. Katter har ett enormt større behov for kjøtt enn hunder og skal ha mer av det i sin kost.

Bare sånn itilfelle noen skulle trekke samme konklusjon om katt også.. Og det blir feil!

:)

StyleConnection

19.11.2015 kl.21:04

:): Flott!! Tusen takk for viktig info :)

Mari A

19.11.2015 kl.21:34

Åh sånt er så skummelt. Tror faktisk det kan være en del som ikke tenker over hvilket fôr de kjøper til dyra. Alle hunder skal jo ikke ha samme fôr, og det tror jeg det er en del som ikke ver. Vi må ta vare på våre firbente venner <3

Ha en fin kveld! Stor klem ❤️

Ina

19.11.2015 kl.21:45

Hvis dette "rene kjøttet" var vom&hundemat er det i aller høyeste grad et godt fullför for hund. Det er for mange mye bedre enn tørrför. Det er ikke uten grunn at mange hundekjørere bruker dette http://vomoghundemat.no/no/team/

Sofie

19.11.2015 kl.22:26

Har stemt på deg i alle kategoriene <3

Victoria

19.11.2015 kl.23:02

Veldig kjekt at du skriver om dette temaet, men for meg så er dette feilinformasjon. Jeg har to hunder og tre katter, alle råfôres etter prey-modellen kombinert med v&h. Dette ER det beste for de aller fleste hunder(og katter), og man skal overhodet ikke stole blindt på de som jobber i dyrebutikk heller - de lever av å selge fôret til sine forhandlere.

Personlig kunne det aldri falt meg inn å fôre på tørrfôr, det er litt naivt å stole såpass på en person som jobber i dyrebutikk tenker jeg. Jeg respekterer de som fôrer tørt, men jeg blir litt irritert når folk fremmer tørrfôr uten å vite hvordan råfôring faktisk fungerer. Svært mange med toppidrettshunder fôrer etter prey-modellen eller med v&h, deriblant flere av verdens beste hundekjørere.

Om du vil lære mer om dette så anbefaler jeg deg å bli medlem av Råforing - Prey Norge på facebook.

Det blir litt det samme som at vi mennesker skulle levd på smakstilsatt knekkebrød hver eneste dag gjennom hele livet vårt. Hunder trenger også variasjon, og hos meg får de all verdens kjøtt, hele fisk, kalkun, høns, bein, organer m.m.(FFF-regelen er en myte som er avslått for mange år siden) Etter mange ernæringskurs om hund og katt, samt mange års egenerfaring så finnes det ikke tvil hos meg at dette er det rette. Og flere og flere går over til råfôring på verdensbasis. Kanskje dette er grunnen til at flere tørrfôrprodusenter svartmaler råfôring, samt ansatte i butikk, de lever tross alt av å selge for produsentene.

Emma Julie

19.11.2015 kl.23:05

Det var godt du skjønte at noe var rart. Jeg har ikke peiling på slike ting, så det er godt noen kan hjelpe oss! Sov godt Kristin :)

Maren

19.11.2015 kl.23:16

Vet du hva for en relevant utdannelse de har? Jeg vil alltid anbefale Felleskjøpet for dyrefôr. Der er det sånt de kan!

Silje Arntzen

19.11.2015 kl.23:16

Uff, det er ikke alltid lett å vite hva som er best, når ikke en gang fagfolka har peilig. Har selv opplevd det samme når jeg skulle finne mat til min hund. Utrolig trist!

Godt du tar det opp, slik at andre ikke går i samme fellen!

Ha en fin kveld! Har stemt på deg til vixen i alle katogorier! løøøv <3

Karoline E.N

19.11.2015 kl.23:34

Et veldig viktig tema! Var selv obs på dette da j selv hadde hund! Du har fått alle mine stemmer i dag <3 klem klem

Charlotte o.

20.11.2015 kl.00:14

Takk for tipset, Kristin 😄 Godt at du informerer andre, som lett kan gå på samme feilen, inkl. meg 😊 Feller kan være lett å tråkke i, og da er det godt at en fantastisk person som deg kan styre oss litt mer på rett vei ❤️ Skal stemme på deg 😘😘

Benedicte

20.11.2015 kl.08:54

Flott blogginnlegg! Eg har ikkje hund sjølv, men syns det er flott med eit godt reflektert innlegg av ein viktig sak!

Ingrid

20.11.2015 kl.10:41

Tragisk.. Har hund selv men har aldri byttet for, brukt det samme siden han ble voksen! Håper det ikke ble til noe ille❤️

Nikita <3

20.11.2015 kl.10:53

Fint innlegg :D

mari

20.11.2015 kl.11:18

Håper det ikke er "vom og hundemat" du referer til, for da er du kraftig feilinformert.

Ellers bra blogg!

L

20.11.2015 kl.12:11

Vår hund holdt på å få skikkelige nyreproblemer pga dette, så nå får han kun fór som dyrlegen har anbefalt :)

Thea

20.11.2015 kl.14:51

Min gode, gamle hund levde stort sett på butikkfôr. Hun klarte seg utmerket og trengte aldri flere turer til veterinæren utover rutinesjekker. Man skal være forsiktig med butikkfôr (spesielt til små, nedavlede raser som pomeranian), men å si at det er fy, fy er en overdrivelse. Å gi en hund sjokolade er eksempelvis fy, fy.

R

20.11.2015 kl.19:44

Hvilken utdanning har de ansatte på Hundehjørnet som gjør de bedre kvalifisert til å selge for? Håper de kan svare på dette siden du selv nevner det i innlegget, har ikke hørt om butikken før så er nysgjerrig! :)

Guro

20.11.2015 kl.23:30

Håper virkelig ikke det er vom og hundemat de har advart deg mot... Hat hatt 4 hunder og prøvd det meste opp gjennom årene. All erfaring gjort hos meg viser at hundene absolutt ser best ut, og har best fordøyelse når de får enten vom og hundemat eller norwegian polar. Prøvde å bytte til tørrfôr en periode, ettersom det er mindre styr. Det endte med bæsj om natten, ikke hyggelig! Aldri mer! Mine har flott pels og sterke, myke poter. Mine gjør fra seg en gang ila dagen, så jeg antar at nesten alt av det de får i seg av for blir godt tatt opp. Husk at de på butikken skal selge, uansett hvilken butikk du er i. Forhandler de ikke dette, vil de heller ikke anbefale det.

Så må det selvsagt nevnes at alle hunder er forskjellige, og et raskt forbytte vil gjøre nesten enhver mage ustabil.

Helene

21.11.2015 kl.12:07

Vil anbefale deg å se denne:

https://tv.nrk.no/serie/forbrukerinspektoerene/MDHP11001713/24-04-2013#t=5m31s

Går selv på veterinærutdanningen, og der har vi lært at næringsmessig er det lite forskjell på matbutikkfor og dyre for. Det sier også professor i ernæring, Åshild Krogdahl i denne filmen. Veterinær Trude Mostad sier det samme, og synes de trekker en god sammenlikning ved å si at en hund trenger ikke "indrefilet og laks" hver dag.

Skriv en ny kommentar

hits