FORBY PELS!

Mine fine, happy lillelørdag ♥

Vi har kommet oss noen gode dager ut i november, og det er på tide å finne frem de varme jakkene. På denne tiden i fjor og året før, skrev jeg noen innlegg om pels, og jeg mener at det nok en gang er på tide å få sving på debatten.

Før dere scroller dere nedover siden, vil jeg bare advare mot svært sterke bilder! Disse er fotografert på innsiden av norske pelsfarmer, og hentet fra forbypels.no!

For mange år siden var ikke den grusomme pelsindustrien så hypet i media. Jeg visste ikke nok om hva som faktisk foregikk bak lukkede dører, og jeg var ikke godt nok informert til å kunne ta et standpunkt. Jeg så ikke hva som skjedde, det var få som snakket om det, og pels var liksom bare noe jeg ikke ofret en tanke. Jeg hadde ingen mening om pels, jeg var verken for eller i mot, men så.. Noen år senere ble det satt sving i debatten og flere engasjerte seg. Bloggere fikk en viktig stemme, informasjon spredte seg som ild i tørt gress, man satt igjen med kunnskap, og vips.. Noe endret seg totalt. 

Når man vet hvor grusom pelsdyrnæringen kan være, er det ikke en celle i kroppen min som klarer å se på pels som noe positivt. Jeg blir fysisk dårlig når jeg ser jenter sprade stolt rundt i sine pelsjakker og jakker fra bl.a Canada Goose, og her forleden måtte jeg gå ut av køen da jeg stod bak en som var iført en heftig pels. Jeg ble rett og slett så uvel og trist.. All informasjonen jeg har lagret opp igjennom de siste årene, har virkelig satt seg, og satt noen spor, og dette er jeg så uendelig glad for. Derfor kommer jeg til å pushe på de samme forby-pels-innleggene til den dagen jeg slutter å blogge, bare for å vite at jeg gjorde alt jeg kunne for å i hvert fall prøve å bidra til mindre bruk av pels. 

I fjor viste NRK dokumentaren "Pels", om norsk pelsdyrnæring. Har dere sett denne? Hvis ikke anbefaler jeg alle å se den HER! Den er sterk og rett og slett helt forferdelig, men den kommer med et ekstremt viktig budskap! I to år jobbet Frank Nervik på flere norske pelsfarmer med skjult kamera og dokumenterte bevisste og systematiske lovbrudd.

De skjulte opptakene er gjort av Frank Nervik, som fikk innpass i pelsdyrnæringen under dekke av å ville starte egen pelsdyrfarm. I løpet av toårsperioden jobber han hos noen av de mest anerkjente pelsdyroppdretterne i landet. Her blir han vitne til omfattende og bevisste lovbrudd, slik som ulovlig håndtering av rev med tang, manglende tilsyn med skader, ulovlig avliving og ulovlig avl på sykelig overvektige dyr.

Hvordan kan noen som helst mene at dette er ok? Hvordan kan man ha samvittighet til å kle seg i ekte pels, etter å ha sett både bilder og dokumentarer som viser den grusomme sannheten? 

Jeg er så uendelig glad for at det finnes organisasjoner som daglig kjemper for dyrenes rettigheter! Som engasjerer seg, og som prøver å engasjere andre, slik at enda flere av oss kan stå sammen mot pels!

NOAH er en slik organisasjon! En organisasjon som jobber for alle dyrs rettigheter, og deres arbeid baserer seg på kunnskap om dyrs følelsesliv, deres artstypiske behov, og deres ønske om å få utfolde seg og å leve - og for at dette skal tas hensyn til når det kommer til hvordan vi behandler dyr. De har jobbet for en avvikling av pelsdyrnæringen siden oppstarten for 26 år siden, og deres engasjement har definitivt ført til en positiv utvikling. I løpet av disse årene har organisasjonen fått både opinionen, motebransjen, fagfolk og flere og flere politikere på deres side, noe man virkelig kan klappe i hendene over. 

Organisasjonen arrangerer også for tolvte år på rad, sitt fakkeltog mot pels. Fakkeltoget har blitt Europas største arrangement for pelsdyrene, hvor tusenvis av mennesker møter opp for å vise sin motstand mot pelsdyroppdrett. Fakkeltoget er NOAHs viktigste virkemiddel for å vise politikerne hvor massiv motstanden mot pelsnæringen er, og også hvor bred den er, og i toget møter det opp mange ulike type mennesker i alle aldre fra mange ulike steder i landet, og appellantene representerer alt fra politiske partier til motebransjen. NOAHs fakkeltog mot pels gir et tydelig signal til politikerne om at de ikke gir seg før næringen er avviklet - og det blir også lagt merke til av en rekke medier som hvert år dekker arrangementet, og på den måten åpner for en debatt om næringen. Flott, hva? Dette synes jeg er et helt fantastisk tiltak! 

Les om arrangementet HER, og hvor du kan gå i fakkeltog!

Så..

Er det noen her inne som støtter pelsdyrnæringen? Som mener at den ikke bør avvikles? 

Jeg ønsker helt på tampen å gi dere noen kjappe pelsfakta hentet fra pelsut.no

- Ca. 200 000 rever og 800 000 minker tas årlig livet av på norske pelsfarmer.
- Ca. 265 pelsfarmer finnes nå i Norge, med til sammen nesten en million dyr.
- 0,3 m2 og 0,8 m2 er størrelsen på nettingburene minken og reven lever i hele sitt liv.
- 0,5 -10 km2 er naturlig revir for en rødrev, for en fjellrev er det 20 -120 km2.
- 2,5 km langs et vann eller en elv er det naturlige reviret for en mink, de er semi-akvatiske, hvilket betyr at de naturlig tilbringer mye av sin tid i vann.
- Dyrene blir drept med strømstøt eller kvelt med gass.
- Det er (eller blir snart) forbud mot pelsdyroppdrett i flere land som f.eks. i Storbritannia, Irland, Østerrike, Sveits, Nederland og Kroatia. I Sverige er reveoppdrett forbudt, og i Danmark er reveoppdrett under avvikling.
- 99 % av skinnene fra pelsdyr eksporteres fra Norge - Kina og Russland er de største markedene for kjøp av pels.
- 50 % av norske pelsfarmer er lagt ned i løpet av de siste ti årene.
- 20-30 millioner kroner av skattebetalernes penger går til å støtte pelsdyrnæringen.
- 68 % av nordmenn er i mot å ha rev og mink i bur for pelsens skyld, bare 15 % er for.
- Kun én av ti nordmenn støtter de statlige subsidiene til pelsdyroppdrett.
- Den Norske Veterinærforening mener at «tiden nå er moden for å vurdere avvikling av pelsdyrholdet i Norge».
- Politiske partier mot pelsdyroppdrett er Rødt, SV, AP, MDG og Venstre. Men også representanter fra partier som er for pelsdyroppdrett ønsker å avvikle næringen - f.eks. gikk flere Stortingsrepresentanter fra Høyre ut i fjor og sa at de vil jobbe for en styrt avvikling av næringen.

Vær så snill..

La oss sammen kjempe for et pelsfritt Norge! IKKE kjøp pelsprodukter. Selv en liten pelskant på en sko bidrar til at pelsindustrien overlever!

Klem i fleng ♥

72 kommentarer

11.11.2015 kl.14:55

Jeg selv hater pelsindustrien. Og her er jeg eier av en brukt canada goose, og en brukt svea jakke.. Grunnen til det er at jeg ikke har funnet varmere jakker, og pelsen for min del kunne vært FALSK. Eet eneste som gjør at jeg kan bruke dem, er at jeg kjøpte de brukt for en myyye billigere penge enn å go pelsindustrien haugevis. Så det er det eneste bra jeg kan finne i at jeg eier dem. Jeg kjøpte brukt, og donerte ikke en krone til de stygge menneskene som gjør det de gjør.. Jeg har dårlig samvittighet for pelsen, men samtidig er dette de eneste jakkene som har holdt meg varm. Når det skal sies, brukte jeg 2000kr for svea jakka BRUKT ( den lever sin 4sesong). Og nå en goose for 1000kr.

Mari A

11.11.2015 kl.14:59

TAKK Kristin, for at du tar opp dette temaet! Jeg er så enig med deg, og forstår ikke hvordan noen i det hele tatt kan se noe positivt med dette?!

Hvis jeg prøver å fortelle noen at f.eks. Canada Goose har ekte pels, så det ville jeg aldri kjøpt, får jeg ofte i svar; "Ja, men denne jakken er jo allerede blitt laget, så då har det ikke noe å si". Hallo? Canada Goose er en populær jakke ja, men hvis ingen hadde kjøpt disse jakkene, og andre pelsprodukter, hadde det heller ikke blitt produsert flere av det produktet. Syns det er så ufattelig trist at folk kjøper produkter med ekte pels.. Stakkars dyr!!

charlotte o.

11.11.2015 kl.15:05

jeg synes det er glimrende å se at du tar dette opp, ikke bare en gang, men flere! Det er fryktelig å se hvordan dyrene blir behandlet og jeg syns det er synd at det er så mange som betaler flere tusen for å gå rundt med det på jakkene sine. Jeg selv har aldri kjøpt en pels jakke, og slik skal jeg fortsette. Jeg har hatt jakker med falsk pels, men de har alltid blitt tatt av.

Jeg blir glad av å se at du engasjerer deg i debatter som er viktig. Bra å se at du utnytter din plass i bloggverden til å få folk til å tenke seg om, ikke bare en gang, men flere ganger. DU engasjerer deg, og du engasjerer dine lesere.

Stå på Kristin! DU er et godt menneske :)

Geriatriks

11.11.2015 kl.15:17

Først og fremst så må jeg si at jeg er jo helt enig med deg...man burde få stoppet dette oppdrettet helt klart. Etterspørselen bestemmer alt...og om etterspørselen stopper så stopper næringen.

Sånn... Når det er sagt. Jeg har en mor på 70 som nå er "redd" for å gå ut i sin pelskåpe som ble laget i 1969 og lever i beste velgående enda. Jeg må jo ærlig talt si jeg ikke liker den frykten som malingkastende aksjonister har skapt mot de som levde i en tid da man ikke var opplyste om den dårlige siden av oppdrett.

johanne

11.11.2015 kl.15:38

Til anonym som HATER pelsindustrien MEN har to jakker med pels....???? dette blir vel litt for dumt vel...dette er jo statement-jakker - og viss du hater pels så signaliserer du vertfall noe helt annet med jakkevalgene dine - samma hva du har betalt... :-)

Vilde

11.11.2015 kl.15:41

Uff, jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Har arvet en megavarm og god jakke av bestemoren min, men denne har pels på hetten. Føler liksom det er like ille om jeg skal gå og kjøpe en helt ny jakke uten pels, som det vil være å kaste den. Noen tips? Føler meg skikkelig uglesett av folk når jeg går med den.

kristin buhaug

11.11.2015 kl.15:43

Jeg bruker egentlig aldri å kommentere på noe, mn innlegg som dette blir jeg faktisk veldig provosert av. Folk leser bloggen din å kanskje de hører på deg, så finn ut fakta før du legger ut om noe. Har du noen gang vert på en pelsdyr-farm? Viss ikke vil jeg anbefale deg sterkt å oppsøke en for å se hvordan det virkelig er før du lager deg en mening om det. Jeg vet at mange som har endra sin mening helt bare at å se hvordan det egetnlig er å ikke slik som mange legger ut om det. Dyra har det bra, og ja det er selvfølgelig noen av dyra som får noen sår, men sånn et det jo til mennesker også. Det er flere ganger bilder som blir lagt ut i media er saboterte fot å få næringa til å virke mest mulig negativ.

Alexandra

11.11.2015 kl.15:45

Du forakter pels men spiser likevel kjøtt? Jeg fatter virkelig ikke hvordan man kan etterleve en slik dobbeltmoral ved å synes det er helt for jævlig og umenneskelig å gå med pels fra døde dyr på eks. ytterplagg, men likevel forer seg selv og husstanden på dyrekjøtt. Kjøttet og kroppen til dyr liksom. Fordi minken, reven, ulven og coyoten er mer verdt enn grisen, kua, oksen, kalven og lammet? Herregud... at man kan drive selektiv medfølelse som dette er for meg totalt uforståelig. Jeg støtter ikke pelsindustrien, og spiser ei heller animalske produkter. Man kan ikke velge det ene uten det andre om medmenneskelighet og kjærlighet overfor dyrene er det etiske budskapet her. Er det bedre å ta livet til et dyr på en "human måte" gjennom slakting for mat, enn ved å flå et dyr for pelsen? Død er død. Om det bare hadde vert like enkelt for folk å slutte å innta kjøtt og dyreprodukter, som å la være å kjøpe jakka med ekte pels på.

Kristin Solberg

11.11.2015 kl.15:56

Alexandra: Jeg skal gå i fakkeltoget og jeg spiser kjøtt. Jeg er ikke noen dårlig person fordi jeg spiser kjøtt, kjøtt fra ei ku som har det mye bedre i den tida den lever enn mink har. Jeg synes likevel at du er en dårlig person som angriper på den måten, og du er jo et eksempel på at folk kaller sånne som deg for fanatikere og skygger banen så fort de hører folk si "jeg er opptatt av dyrs velferd". Du ødelegger for oss andre dyrevernere som har respekt for mennesker som ikke deler samme syn som oss.

Line B

11.11.2015 kl.16:03

Sykt at slike ting faktisk skjer. Tror ikke dagens ungdommer eller voksne forstår hvor ille det faktisk er. Er så bra du er med å opplyse!! Utrolig stolt over å være fast leser på din blogg, du er både inspirerende og en stor gledesspreder, og idag har du tillegg kjempet for en sak som hos meg selv står sterkt. Stå på Kristin!!:):)

StyleConnection

11.11.2015 kl.16:06

Alexandra: Alexandra, jeg anbefaler deg å lese innlegget jeg skrev for en tid tilbake som jeg linker til her, hvor jeg tar for meg problematikken rundt oppfattelsen av hva som er dobbeltmoralsk og ikke.

http://styleconnection.blogg.no/1434636808_ppeker_du_andres_feil.html

Jeg skjønner at du synes det er feil, men det at jeg spiser kjøtt og fisk betyr likevel ikke, at jeg ikke er opptatt av dyrevelferd. ALLE monner drar.. Jeg velger å tro at jeg gjør en forskjell, for hver gang jeg tar et valg som støtter dyrene. Folk flest er så inn i satans opptatt av at man MÅ GJØRE ALT RIKTIG, noe som er helt umulig. Ingen i verden gjør ALT riktig, men alt hjelper.. Hver minste lille ting hjelper.. Klem til deg

Christine

11.11.2015 kl.16:09

Jeg er for at alt skal gjøres riktig. Vi har den siden av pelsdyrnæringen som gjør grove lovbrudd og burde bli stengt og straffet. Men så har vi den siden hvor ting blir gjort etter forskriftene, hvor dyret ivaretas og blir håndtert på en bra måte. Det er selvfølgelig forferdelig alt det grusomme som skjer. Men jeg tenker litt på de stakkarne som livnærer seg på dette, samtidig som de tar godt vare på dyrene. Vi har fått dyrepoliti til norge, det er muligheter for å heller melde de som gjør en jævlig dårlig jobb, istede for å stenge ned hele greia. Strengere forskrifter og bedre oppfølging kan gi ett resultat som er til å leve med for alle. Krav om sertifikat fra godkjente gårder når man kjøper pels også. Det finnes muligheter. For pels er fint, så lenge det ikke går på bekostning av dyret er jeg helt for pelskanter. Men ulla kommer jo fra ett sted den også, det gjør også det meste av skinn. Det er også en livnæring og oppdrett. Men fordi reven er så mye søtere blir det fokus på den. Jeg er for likestilling blandt dyr. Ikke rop ut om pelsdrift om du er en av de som kaster søppel ut av bilvinduet når du er på tur. Det er ganske mange saker som har kommet opp de siste årene, men kalver og kyr som dør av indre blødninger, fordi noen kastet en aluminiumsboks ut av vinduet. Jeg er for at dyr skal ha det bra, så kanskje burde det taes en skikkelig oppryddning i alt, og skapes ett større fokus rundt alt. Både pelsdyrnærig og forsøppling allerede i skolen. Kanskje om det slutter å være så mye sinne og aggresjon i disse sakene, så kan man faktisk innen de som nå går på barneskole få en helt ny bevisthet rundt dyr, mennesket og hvordan naturen harmonerer. For uansett hvorfor alle tennåringene med meninger om at ulven skal leve er så sinte, det forstår jeg jo. Uvitenhet er ett stort problem i dagens samfunn, og det blir ikke bedre av at mennesker bare tar til seg det de leser og andre sine meninger.

Jeg synes temaet pelsdyrforbrytelser er ett veldig bra tema å ta opp. Men det må også sammenlignes med andre oppdrettsnæringer, se hvor kan man lære og hva kan man endre. Det er ikke alltid løsningen er å forby på landsbasis. Strengere regler og krav må til, men det er gode snille mennesker som lever av dette. Det er dårlig gjort å ta fra dem levebrødet, bare fordi en større prosent gjør det bare for pengene og ikke bryr seg om dyra.

StyleConnection

11.11.2015 kl.16:11

kristin buhaug: Dette innlegget et fullspekket med fakta. Har du sett dokumentaren jeg linker til her, f.eks? I to år jobbet Frank Nervik på flere norske pelsfarmer med skjult kamera og dokumenterte bevisste og systematiske lovbrudd. Dette gir et klart og tydelig bilde, spør du meg!

Birgitte

11.11.2015 kl.16:21

Pelsindustrien er helt grusom!! At denne næringen fortsatt får eksistere fatter jeg ikke :( I Norge så har ikke dyrene særlig stor status og dette ser man stadig vekk ved at mennesker som dreper dyr eller mishandler dem slipper helt latterlig lett unna og får så skummelt lave straffer. Ting MÅ endres i dette landet. At dette er ett av verdens tryggeste og beste land er en vits, for dette burde gjelde alle levende vesner!

Dette med at noen mener at man er hyklersk for at man ikke bruker pels,men spiser kjøtt er bare tull. Jeg spiser kjøtt, men bruker ikke pels, skinn,ingen produkter som er testet på dyr og er neshorn fadder for å prøve å redde neshornene i Afrika og vil da tørre påstå jeg gjør mitt for dyrene selv om jeg spiser kjøtt! Jeg skal gå i Noahs fakkeltog i Tromsø og håper så mange som mulig i Norge velger å være med å få lagt ned denne grusomme næringen en gang for alle! Nok snakk, nå er det HANDLING.

Tonja

11.11.2015 kl.16:31

Jeg er både enig og uenig med deg. Rettere sagt er jeg enig i 90%, men jeg syns at Canada Goose får ufortjent dritt. Jeg er sterkt imot pelsdyrfarmer og oppdrett, men når pelsen på dyret er skutt ute i det fri syntes jeg det er greit. Det heter økopels. Det er ikke det fakkeltoget mot pels er mot, fakkeltog mot pels konsentrerer seg om farmer og oppdrett. Jeg syntes det er litt problematisk å skulle uttale meg om det, for det er alltid noen som henger seg opp i at jeg får i CG. Og CG får mye dritt, men ikke parajumper og SVEA. Jeg kunne gjerne ha blitt medlem av NOAH og gått i fakkeltog, men på denne tiden av året går jeg i CG, og viser jeg meg utendørs den dagen det er fakkeltog blir jeg nærmest lynsjet.. I fjor ble jeg spyttet på, og det er så jævla urettferdig. Man kan være uenig i mitt standpunkt, men det finnes grenser. På toppen av det hele trykte hun jenta som spyttet på meg i seg en pølse fra narvesen, og tro meg- det er ikke noe bedre eller verre.

Pelsen kommer fra coyote, et skadedyr som canadiske myndigheter vil ha drept slik som vi i Norge ser på rotter. CG har kjøpt opp rett på en rekke plasser i Canada på å sette ut revesakser, skyte dyret og bruke pelsen. Dyret hadde blitt drept ved hjelp av revesakser uansett, og da syntes jeg faktisk det er helt greit å bruke pelsen. Jegerne sjekker ofte revesaksene, og er som oftest på stedet innen minutter når et dyr er drept.. Dette er det mange som ikke tror på, men tenk buisness da folkens. Jo fortere jegeren tar dyret som sitter i saksa, jo fortere er saksa klar for å ta et nytt dyr. SÅ om man ikke skal tro på at jegerne sjekker saksene ofte for å være "snille", tro på at de gjør det for å tjene penger.

Jeg digger deg, Kristin! Men jeg syns det er litt drøyt å si at du blir kvalm av å se jenter i CG. Jeg mener CG får så ufortjent dritt, og det er med på å holde oss som går i det utenfor debatten ofte, fordi vi alltid får høre at "vi ikke bryr oss om dyr når vi går i pels". Det føles så urettferdig. Jeg blir også kvalm av å se bilder av dyr i bur, og jeg så dokumentaren du refererer til og den var grusom.

Irmelin

11.11.2015 kl.16:39

Jeg kommenter veldig sjeldent bloggen din, men du må vite at jeg digger deg! Ikke bare tør du ta opp et tema som du vet på forhånd at kommer til å ende opp i en heftig diskusjon om hva som egentlig er rett og ikke. OG gjør du dette rett, så gjør du det ikke rett likevel fordi du må gjøre ALT rett. Du har bein i nesen, og tør å forsvare både deg selv og kampen mot pels. Som du sier - hver minste ting hjelper, og akkurat dette tror jeg hjelper mye da du har mange lesere som ser opp til deg. Ikke bare skriver du om et godt tema, men det er sjeldent jeg ser noen som skriver om dette temaet på DENNE måten. Det er helt fantastisk. Du slenger ikke bare ut meninger og provoserer, men kommer med mye fakta samtidig som du klarer å ikke være for offensiv. Det er det som får leserne til å åpne øynene - når en mening ikke blir tvunget på dem, men de får se det fra en klar vinkling. Applaus til deg, Kristin - og stå på videre :-) Du er KNALL

Susanne Oline Jensen

11.11.2015 kl.16:52

ÅÅ eg får så vondt inni meg av å se på sånne bilder og lese sånn tekst om sånne ting... Pelsindustrien er så forferdelig grusom at det skulle virkelig isshe vært lov! Eg bli så sint av dette.. Pels e liksom fint og sånn, men kunne de isshe heller gjort det på en annen måte isåfall?!

Så over til noe heelt annet, eg digger bloggen din og det ekstra kule er at du kommer fra BÆRGEN sånn som eg gjør. Det e døds kuult! Eg har digget deg siden første stund og eg har alltid elsket bildene dine og hele deg er bare rå! Og isshe for å snakke om deg og Dennis, dokker e som skapt for hverandre.

Emma Julie

11.11.2015 kl.16:52

Jeg har ikke satt meg godt nok inn i det, men jeg synes det er forferdelig og eier ikke noe med pels selv. Synes det er bra at du som blogger tar opp dette temaet! Knall :)

Nikoline

11.11.2015 kl.17:04

Synst det er selvfølgeleg grusomt, men skulle ynkje folk kunne brydd seg like mykje om vaganisme som ein gjer med pelsindusrien.

11.11.2015 kl.17:09

TAKK Kristin, TAKK for at du er en av de få bloggerne som faktisk tar deg tid til å støtte en så viktig sak.

Jeg sitter med tårer i øynene når jeg ser bildene, for dyr har mer rett til å ha sin egen pels, enn på en jakke.

Pels skal KUN brukes PÅ dyr, ikke på jakker til små bortskjemte drittunger som ikke vet hva dette forferdelige greiene er for noe.

Og du oppenfor, jeg har faktisk vært på en pelsfarm, og det ER faktisk så ille som Kristin skriver, tro det eller ei.

Det finnes så mange mennesker som glitrer på sannheten, men det ER faktisk ille, og det er MER enn på tide at det blir en stopper for det umiddelbart.

Pels er fint, MEN kun på dyrene selv som eier den! Ferdig med det.

Tusen takk Kristin for at du bryr deg <3

Vilje

11.11.2015 kl.17:17

Men hva med kjøttindustrien? Der tør du ikke gjøre noe, for du vil vel ikke gi opp den gode maten.... nei vet du hva, dette blir veldig halvveis spør du meg.

StyleConnection

11.11.2015 kl.17:23

Vilje: Jeg er per dags dato ikke modig nok til å sette meg inn i det, og ja! Det er så forbanna feigt! Men du skal vite at jeg manner meg opp til å gå i dybden, og frem til da gjør jeg så godt jeg kan på andre områder, slik som her! Som nevnt over her: ALLE monner drar.. Jeg velger å tro at jeg gjør en forskjell, for hver gang jeg tar et valg som støtter dyrene. Folk flest er så inn i satans opptatt av at man MÅ GJØRE ALT RIKTIG, noe som er helt umulig. Ingen i verden gjør ALT riktig, men alt hjelper.. Hver minste lille ting hjelper.. Klem til deg

Amalie

11.11.2015 kl.17:30

Til alle dere som klager på at hun spiser kjøtt; de to temaene kan absolutt ikke sammenlignes!!! Mennesket trenger proteiner for å leve, men vi kan selvfølgelig spise mindre kjøtt enn hva vi gjør. Vi trenger absolutt ikke pelsen for å leve! Den er kun til pynt og ingen ting annet. Vi har så mange andre stoffer for å holde oss varm. Og hvis dere kjøper pelsen for pynten sin del, så finnes det fuskepels. Ikke kall det halvveis av Kristin å ta opp dette temaet, for det kan ikke sammenlignes i det hele tatt. Hvis dere er så mye for "dyrevelferd" (snakker til de som klager på at hun ikke er vegetarianer), så burde dere heller applaudere henne for at hun bruker sin makt til å fremme denne saken. Skjerp dere.

Karoline E.N

11.11.2015 kl.17:34

Tusen takk for at du tar opp dette temaet, og bruker din stemme til og si hva du mener om denne saken! Jeg er enig i det du skriver, og det gjør kjempe vondt og se hva folk gjør med uskyldige dyr. Lest litt kommentarer her, og j ser at ikke alle er like enige. Jeg syns i hverfall det er flott av deg og dele dette, og jeg skulle gjerne hvert med og godt i det fakkeltoget om j bodde i Oslo. Ønsker deg en fin kveld! Klem klem

Steffen

11.11.2015 kl.17:53

Til alle dere som prøver å rettferdiggjøre kjøttspisingen deres her... Ja, pelsindusteien er ille, og den burde være borte for lengst. MEN.. Kjøtt og melkeindustrien er så jævelig mye verre, ikke bare for dyrene men også for planeten vår og rettferdighet i verden.

Bli opplyst ved å se:

- Cowspiracy (hvordan planeten blir ødelagt av dyrejordbruk)

- Forks over knives (hvorfor et plantebasert kosthold er sunnere)

- Earthlings (se hvordan kua, grisen osv FAKTISK blir behandlet før den ender opp på tallerkenen din)

Steffen

11.11.2015 kl.17:59

Ser at det er en del folk som ikke har peiling her.

1. Et balansert vegansk kosthold inneholder ALT av næring et menneske trenger. Vi trenger ikke proteiner fra kjøtt og vi trenger heller ikke kalsium fra melk..

2. For at DU skal få nyte den osteskiven eller det glasset med melk, så blir ei ku voldtatt og gjort gravid, deretter blir barnet revet bort fra kua, og vi stjeler melken som er ment til kalven. Vil du virkelig være med på det?

Camilla.

11.11.2015 kl.18:18

Fint at du har slike innlegg som starter debatt og minner folk på at det finnes en hard pelsindustri. Jeg er enig med mange av kommentarene at all industri med dyr er fæl og absolutt ikke nødvendig for oss mennesker. Vi trenger ikke ekte dyrepels for å holde varmen og vi trenger ikke kjøtt for å overleve :-)

MEN jeg synes dere skal skamme dere som 'kjefter' og peker på Kristin med den lange moralske pekefingen deres. Så utrolig fint for dere at dere vandrer rundt i livet uten animalsk blod på samvittigheten, men IKKE kom her å 'kjeft' fordi hun står opp mot pelsindustrien.

Man må jobbe sammen for å nå felles mål. Kanskje deres mål er større enn bare å stenge pelsindustrien, men det betyr ikke at dere skal dytte vekk alle som ikke er like 'streng' på det som dere selv.

Ellers fint å se engasjement rundt dette. Selv tar jeg avstand fra pels, men er fremdeles kjøtteter. Jeg skjønner det er frustrerende, men sånn er det dessverre for øyeblikket. Håper ingen ble provosert av kommentaren min, men tenker seg liiiitt om. God onsdag videre! :-)

Eva

11.11.2015 kl.19:01

Fantastisk at du tar opp denne saken! Synes det er så bra med tanke på all innflytelsen du har. Ikke bry deg om de som mener det ikke er greit å være i mot pels, men samtidig spise kjøtt. Det er bedre å bry seg om noe, enn ingenting! digger deg :D

Aurora Eriksen

11.11.2015 kl.19:35

Jeg synes denne diskusjonen er så viktig og det er så bra at dere som har en så stor stemme i Norge og som klarer å nå ut til så mange markerer dere i denne saken. Jeg er enig med deg, og når det finnes vinterjakker som er like varme og fine men UTEN ekte pels, (kanskje halve prisen og) hvorfor går då folk på de samme jakkene som dyr lider for at vi skal ha?

Stå på Krisitin, jeg er på samme side som deg her!

Siri myre

11.11.2015 kl.19:37

Heilt enig med deg, Kristin!! Utrulig viktig tema å få tatt opp, og eg e superglad for at du gjorde det! Vi trenge å få det meir opp og fram i media, sjøl om det allerede har vore masse snakk om det. Til sjuande og sist må det gjørast noke med, ikkje bare snakkast om. Håpe så mange som mulig får sjå ditta innlegget slik at fleire skjønna ka Norge egentlig drive med innanfor dinna bransjen. Det e virkelig på tide at Norge for augene skikkelig opp ka befolkninga mena. Dyra kan ikkje prate for seg sjølv!

Iselin HL

11.11.2015 kl.19:48

Offh, helt enig med deg som de fleste andre.. Jeg er sikker på at omtrent alle som kjøper Canada Goose er i mot dreping av dyr osv, men ofte nekter å godta at de faktisk er med på det. Det er så typisk. Vet ikke hvor mange ganger jeg har havnet i heftige diskusjoner med di typiske divaene som skal ha og skal ha, på grunn av en jakke til 10k. Jeg mener HALLO. Er det virkelig verdt det. Blir faktisk nesten like oppgitt som når jeg ser folk med Michael Kors produkter... Det er så harry merke som man får det (synes nå JEG).

KLEM <3

11.11.2015 kl.19:49

Verstingene i kommentarfeltet her er de som mener man ikke kan være glad i dyr, hate pels og kjempe dyrenes sak om man spiser kjøtt. Ikke kom her å fortell meg at det ikke finnes ETT eneste produkt i deres husstand som er dyretestet feks?

Som Kristin sier, alle monner drar, og alle som bruker stemmen sin for å hjelpe de som ikke har en selv burde STØTTE hverandre og kjempe kampen sammen - ikke dra hverandre ned fordi man kjemper kampen på forskjellige måter.

Iselin HL

11.11.2015 kl.20:05

Jeg må bare legge til noe mer.. Altså. Å si at Kristin burde skamme seg over å spise kjøtt, burde enkelte faktisk bare dra bort med. De dyrene som pelsindustrien dreper, er for PELSEN. Det hadde vært en annen sak, om kjøttet fra dyret hadde blitt brukt som mat. At begge blir brukt.

Det kjøttet jeg og mange andre spiser er fra oppegående dyr som for eksempel lam, kuer osv. Man kan IKKE spise kjøttet når dyret er i ferd med å dø(feks av aldring), pga kvaliteten og sykdommer som kjøttet kan ha og gi. Rett og slett, er det SÅ vanskelig å fatte, og virkelig verdt å lage et så stort oppstyr over? Noen dyr har det forjævlig, ja. Noen har det kanskje fint også. Problemet er fremdeles at mye, VELDIG mye av den pelsen som blir brukt i dag er fra sterkt truede arter. Spesielt hvit fjellrev og ulv.

Det er jo bare latterlig. Noen av dere sier jo bare i mot seg selv. Your word against your own word x)

Tina

11.11.2015 kl.20:23

Steffen har kommentert at eit balansert vegansk kosthold gir all næring menneske treng. Dette stemmer kanskje for nokre menneske. Men eg var vegetarianer i eit år og i løpet av det året utvikla eg jernmangel, raste ned i vekt uten å ville det og opplevde manglande energi. Dette til tross for at eg fulgte legers anbefaling om kosthold kvar dag. Så eg opplevde definitivt at kjøtt og melkeprodukt er nødvendig for helsa mi.

Eg eiger ingenting med pels på og skal delta i NOAHs fakkeltog. Dei som kommenterer at Kristin har dobbeltmoral fordi ho et kjøtt gjer at eg føler at vi som et kjøtt ikkje er velkomne til å kjempe mot pelsindustrien! Er det viktigast at alle som kjempar mot industrien ikkje et kjøtt eller at flest mulig er med i kampen?

Det er kjempeflott at du skaper oppmerksomhet rundt dette temaet, Kristin!

dyrenes venn

11.11.2015 kl.20:39

elsker at du tar opp debatten!!! og jeg mener ikke at du må kutte ut kjøtt kun fordi du er opptatt av pelsindustrien, det viktigste er at man opplyser seg og tar et standpunkt.

det er jo kjempebra det du gjør! :)

når det er sagt så er det verdt å sjekke ut hvordan kjøttindustrien foregår også når du allerede blir kvalm av å se pels:)

så en kommentar til en over her, der du argumenter for hvorfor pels er annerledes enn kjøtt, der du skriver dette:

Til alle dere som klager på at hun spiser kjøtt; de to temaene kan absolutt ikke sammenlignes!!! Mennesket trenger proteiner for å leve, men vi kan selvfølgelig spise mindre kjøtt enn hva vi gjør. Vi trenger absolutt ikke pelsen for å leve! Den er kun til pynt og ingen ting annet. Vi har så mange andre stoffer for å holde oss varm. Og hvis dere kjøper pelsen for pynten sin del, så finnes det fuskepels.

jeg ønsker å gjøre om på ordene dine for å vise at argumentene dine kan gå helt i motsatt retning også:

Til alle dere som klager på at hun spiser kjøtt; de to temaene kan absolutt ikke sammenlignes!!! Mennesket trenger proteiner for å leve, og det er ingen problem å få i seg proteiner selv om man kutter ut kjøtt. Vi trenger absolutt ikke kjøtt for å leve! Den er kun for smakens skyld og ingen ting annet. Vi har så mange andre kilder for å få i oss protein. Og hvis dere kjøper kjøttet for smaken sin del, så finnes det juksekjøtt.

Ann-Helen

11.11.2015 kl.21:19

Hei, Kristin. Hvis du synes dette er sterke bilder, så burde du se bilder fra kjøtt-, egg- og melkeindustrien. Jeg synes ikke disse bildene er noe i forhold til det, synes faktisk ikke det var særlig sterke bilder. Mye sterkere bilder er daglig kost for meg

Steffen

11.11.2015 kl.21:46

@Tina

Det stemmer for alle mennesker at et vegansk kosthold dekker alle næringsbehov. Men vet du hva? Man kan ikke bare spise et knekkebrød til et måltid, du må faktisk få i deg nok ENERGi og ha bitteLITT kunnskap i ernæring.

Jern er utrolig enkelt og få i et vegansk kosthold:

- Havregryn, Bønner, Linser, grove korn produkter osv.

@Du som sier at de som ikke spiser kjøtt er verstingene

Hvis du er IMOT pels OG klar over kjøttindustrien men fremdeles spiser kjøtt så har er dette ekstremt dobbeltmoralsk. La meg snu det rundt... Hvis jeg hadde sagt at jeg ikke spiser kjøtt, men jeg er FOR pelsindustrien. Hva hadde dere tenkt om meg da?

Hvis jeg blir klar over at jeg har et produkt i hjemmet som har blitt dyretestet vet du hva jeg gjør da? Jeg kaster det og bruker aldri pengene mine på det igjen. Det handler om å gjøre alt man KAN og ikke komme med feige unnskyldninger.

Trude H

11.11.2015 kl.21:47

Jeg elsker deg! Bruker makten din til noe godt. Utrolig godt gjort av deg og ta dette opp! Er helt enig, stå på, du er god!

Miriam

11.11.2015 kl.22:00

Hjertet mitt gråter for dyrene. Det gråter så enormt, herre min gud så vondt det gjør å se på disse fine dyrene lide. Tusen takk til deg Kristin, som gjør det synlig for verden! Det trengs å sies flere ganger, da det ikke ser ut til å synke inn hos folket. Jeg har aldri vært særlig engasjert selv, men akkurat pels har jeg holdt meg unna fordi det er så forbanna grusomt! Jeg er glad for at mange firmaer har begynt å bruke fuskepels, som f.eks. Svea.

Klem

11.11.2015 kl.22:13

KNALL innlegg!! Hater selv pelsindustrien og spiser heller ikke kjøtt. Respekterer at andre har andre meninger, men ønsker at flest folk som mulig får opp øynene for hvor grusomt dette er. Tusen takk for et bra innlegg! :)

Silje

11.11.2015 kl.22:18

Jeg rettferdiggjør på ingen måte dobbeltmoralen ved å spise kjøtt og samtidig støtte en avvikling av pelsdyrnæringen, men jeg ser sånn her på det;

Å endre hele kostholdet sitt ved å kutte ut alle animalske varer er utrolig, utrolig vanskelig, spesielt om man sliter økonomisk.

Det som derimot IKKE er vanskelig er å ikke kjøpe pels. Faktisk er det lettere å styre unna pels enn fuskepels, i tillegg til at det som regel er mye billigere.

Fakta

11.11.2015 kl.22:24

Jeg må innrømme at du er ett rått menneske jeg aldrig kommer til å slutte å digge! Men når det kommer til pels bør du som mangen andre sjekke opp litt bedre for å være 100% sikker på hva du mater oss lesere med. Jeg beklager, men denne NRK dokumentaren er for lengst funnet skyldig i løgn, og falsk annklage, for sine bilder som er tatt både innlands og utlands, samt har NRK sine ansatte tatt seg inn i norske pelsdyrfarmers hjem, tatt bilder, av barna og familiene i sine hjem, opptak, blitt venner med barn og voksne under falske navn, og forott disse stakkars familiene. Så igjenn, ingen sure miner, men jeg ønsker bare at du skal vite at den infoen du har fått og skriver til dine lesere er falsk.

Alexandra

11.11.2015 kl.22:24

Kristin, selvom jeg helt sikkert fremsto som både direkte dømmende og noe angripende i kommentaren min er dette nettopp fordi det vekker like sterke følelser i meg rundt dette tema - som det tydelig også gjør hos deg. Jeg mener IKKE at du er en dårlig person, fæl venninne, eller utilstrekkelig kjæreste. Kommentaren går IKKE på dine personlige egenskaper eller evne til å skape innhold/levere på bloggen - for det er det INGEN tvil om at du gjør! Tar du poenget? Det er en grunn til at jeg leser bloggen din hver dag, nettopp fordi du fremstår så ekte og genuin i din personlighet. Noe jeg forøvrig elsker og applauderer! Dette dreier seg utelukkende om et politisk standpunkt, og kun det. Jeg sier ikke at all verdens "kjøttetere" er dårlige personer uten nestekjærlighet - da jeg selv var uvitende og uopplyst rundt tema for bare noen måneder tilbake. Da var jeg verken særlig miljøbevisst eller engasjert i pelsdyrdebatten - gjør dette meg til et jævlig menneske? Nei. Så jeg FORSTÅR opphavet til tilbakemelingene, men det jeg IKKE forstår er hvordan man parallellt kan ha et såpass dybdeblikk i enkelte debatter - men være så uopplyst rundt selve kjernen av problemet = dyrekonsum. Det at man går i fakkeltog, er dyrefadder og argumenterer for pelsforbud er alle valg som reflekterer en enorm kjærlighet ovenfor dyr - men valget som faktisk griper inn i hverdagens rutiner, her mat - der kommer man plutselig så langt utenfor komfortsonen til oss mennesker at det ender på grensen til "umulig" og blir sett på som noe man ikke har kontroll/evne til å ta valg ovenfor? Klart vi alle kan velge her. Vi velger ved ethvert måltid.

Og det at man ikke kan dekke alle behov for næringsstoffer gjennom et vegansk kosthold stemmer ikke. Jeg jobber til daglig som Ernæringsfysiolog og ingen av mine kunder har problemer med verken vekttap, tap av muskelmasse, vitamin- eller mineralmangler. Og TRO MEG - jeg var tidligere den største fitnesstilhengeren som trodde jeg trengte 200g. karbonadedeig/kyllingfilèt om dagen, og var samtidig overbevist om at jeg kom til å rase ned i både vekt og muskelmasse dersom jeg endret mine kostvaner.

Det handler helt enkelt bare om å vise interesse for og sette seg inn kunnskapen rundt viktigheten av alle næringsstoffene, slik at man ikke ender i situasjoner der kroppen ikke får nok energi ift. behov.

Lisa

11.11.2015 kl.22:27

Jeg er selv veganer, og er enig med Kristin at alle monner drar. Det er jo åpenbart bedre at såkalte kjøttspisere bidrar til nedleggingen av pelsindustrien enn at de ikke gjør det.Hvis målet er å få en slutt på pelsindustrien spiller det ingen rolle om det er veganere, vegetarianere eller kjøttspisere som bidrar til dette. Synes jeg at det er en smule dobbeltmoralsk å snakke om at man hater pels samtidig som man spiser animalske produkter? ja, litt. Synes jeg det er bra at kjøttspisere joiner alle veggisene om å få en slutt på en grusom industri? Absolutt.

thislifeasme

11.11.2015 kl.22:30

Takk for at du deler dette! Er så viktig, stor og varm klem fra meg til deg <3 :-)

Steffen

11.11.2015 kl.22:32

Vit at hvis du bruker penger på kjøtt, melk eller egg så bidrar du til:

1. Hungersnød og urettferdighet i verden.

(Utrolig mye mat som kunne gått til å fø de sultne i verden går heller til kuer, griser og kyllinger som senere ender på tallerkenen til rike folk. Hvis vi gitt denne maten til de som sulter rundt om i verden så hadde vi hatt MER ENN NOK mat til alle).

2. Torturering, Voldtekter, Massemord av dyr.

Kuer blir voldtatt gjennom hele livet slik at de kan lage melk til oss i stedet for kalvungen sin. Mannlige høner blir sendt rett til kjøttkvernen siden de ikke kan produsere egg. Griser blir hengt opp ned og får en sakte død med et knivstikk i magen slik at kjøttet skal smake bedre. OSV

3. Ødeleggelse av planeten vår

Dyrejordbruk er den verste miljøtrusselen vi har. Selvom vi hadde sluttet med alle andre klimautslipp fra alle andre industrier vil ting fremdeles gå til helvete bare pga dyrejordbruket slik som det er nå.

Tonja

11.11.2015 kl.22:49

Steffen, visste du at hvis grisen har vært redd eller hatt det vondt før den døde, så hadde kjøttet blitt uspiselig? Så den holder faktisk ikke. Og som sagt over her også, er det ikke bedre at også de som spiser kjøtt bidrar til å stoppe pelsindustrien? Eller er det bare deg som har tatt et mer ekstremt standpunkt som har rett til å gjøre en forskjell, selv om det vil ta lenger tid?

Miriam ting

11.11.2015 kl.22:55

You go girl! Fortsett å spre budskapet selv om du har delt dine tanker rundt det før ;)

Sandra Lærum

11.11.2015 kl.23:46

Det er så uendelig bra at dette tema blir tatt opp! Og det du skriver er så sant, så utrolig sant! Hvordan kan noen støtte noe sånt når man ser og hører om hvor forferdelig disse dyrene har det?

Desverre har jeg aldri fått et skikkelig innblikk i hvordan det egentlig foregår bak våre rygger, da jeg ikke har sjans i have til å orke å se på disse dokumentarene om hvordan de stakkars dyrene behandles. Men jeg kan med hånden på hjerte si at jeg er 100% i MOT pels, og det tror jeg også min mor kan skrive under på at jeg har vert så lenge jeg kan huske. Det føles bare så ufattelig feil å kle på seg et dyr? Selv om dette er satt litt på spissen så er det jo det vi gjør... Dyrene fortjener å leve. De fortjener å springe rundt og leke og le og spise god mat og kose seg akkurat sånn som vi mennesker gjør. Jeg håper inderlig at vi snart klarer å få slutt på all pelsdrift i Norge, og støtter deg 100% i dine meninger når det kommer til dette, Kristin! Tusen takk for at du tør å bruke stemmen din til å ta opp en så viktig sak, du er tøff!

Jeanett

12.11.2015 kl.00:22

Tusen takk for at du deler dette! :D

Luisa Fernanda del Mar

12.11.2015 kl.00:56

Jeg er helt sikker på at de fine dyrene trenger pelsen mer enn det vi mennesker gjør. Helt enig med deg, forby pels nå!

Lise Lotte

12.11.2015 kl.01:02

Jeg syns det er helt greit at man hater pelsindustrien, det gjør ikke jeg, men respekter likevel at folk får ha sine egne meninger. Som nevnt tidligere i kommentarfeltet er ikke akkurat kjøttindustrien så mye bedre enn pelsoppdrett. - Det er kanskje ikke så relevant for alle, men har du sett hvordan man slakter dyr for å få halal kjøtt? Hvis man skal være motstander av pels syns jeg også man skal bli vegetarianer. Både kjøttindustrien og pelsindustrien er i grunn like grusomt, vi vil ha større biff til en mindre penge. Det blir press på bøndene som driver med oppdrett, og mye av kjøttet som ligger i ferskdisken kommer fra dyr som tvangsfôres. Ja- alle monner drar, men det blir i mine øyne litt feil å hate pels når man spiser indrefilet til middag. Pelsindustrien blir så hypet opp i media og derfor er vi også mer bevisste på det enn vi er med kjøttindustrien. Det finnes mange groteske, fæle videoer på YouTube og ellers på sosiale medier.

Uansett bra at du tar opp temaet Kristin.

Isabel

12.11.2015 kl.03:45

Tonja? Kanskje du skal lese deg litt opp før du snakker. Griser er smartere enn hunder, de kjenner hverandre, har venner, er glad i hverandre, føler frykt, får bitteliten plass hele livet så de skal spise mindre/forbrenne mindre=være mer økonomisk og produktiv for industrien. Så mye kjøtt vi spiser

I Norge hver dag, helst til alle måltider - er det ganske logisk at grisene ikke lever et langt liv på en eng. De blir drept tidlig i livet - og om de kunne valgt selv hadde de nok ønsket å leve.

Ellers til deg Kristin: elsker deg for at du tar opp et så viktig tema! Du er helt rå på alle måter! Gleder meg til du tar en nærmere titt på kjøttindustrien <3 stå på og fortsett slik du gjør - det funker! Din solstråle! Smask

Birgitte

12.11.2015 kl.08:28

Altså, man blir en smule oppgitt når man ser mange av kommentarene...Er det KUN de som er vegetarianere som kan kjempe dyrenes sak? NEI! Jeg spiser kjøtt,men har like mye kjærlighet til dyr som enhver veggis! Det er så mye man kan gjøre for dyrene uten at man kutter ut alt. Man skal heller være glad for at det finnes mennesker,kjøttspisere eller ei, som kjemper for dyr i pelsindustrien, dyr på labratorier, dyr som blir torturert og drept under forferdelige festivaler, utryddningstruede dyr,listen er lang. Hvis kun vegetarianere skulle kjempa for dyrene hadde man nok ikke kommet særlig langt. For de som føler at det å kutte ut kjøtt totalt er vanskelig, kan man innføre ett par kjøttfrie dager i uka. Jeg personlig har også sluttet å spise kylling og egg. Er faktisk mye man kan gjøre uten å bli 100% veggis. Så dumt at en god del av de som er vegetarianere er så kjapt ute å kritisere de som spiser kjøtt og samtidig prøver å redde dyr innen andre industrier. Vi er faktisk ikke dobbeltmoralske, men man velger selv hvilken kamper man skal kjempe for og det skal man respektere!

Kaja

12.11.2015 kl.09:08

Jeg har ikke satt meg så veldig inn i pelsnæringen, rett og slett fordi jeg ikke klarer. Er selv veldig bevisst på egne valg når det gjelder dette og har av den grunn aldri eid et plagg med ekte pels. Holder meg også unna produkter jeg vet er testet på dyr. Spiser kjøtt, men har de siste årene begrenset dette også.

Tina

12.11.2015 kl.10:05

Jeg synes pelsdyrnæringen er forferdelig, sier klart nei og tar totalt avstand til jakker osv med pels og fjær. Blir direkte KVALM av å se folk som går med canada goose og svea jakker... MEN... jeg er litt redd for at dersom Noah får gjennom avvikling av pelsdyroppdrett, hva skjer da? Jo, jordbruket og avvikling av denne næringa blir vell neste hjertesak? Noah mener at dette ikke er bra vertfall, så jeg er redd for det.

For det første, det er SUPERT at vi har et godt fungerende jordbruk på mange måter.Jeg er imot vegitarianere, synes dette er noe tull. For det første, soyaprodukter er noen av grunnene til at regnskogen blir hugget ned, og dersom jordbruk, hovedsaklig kjøttproduksjonen blir avviklet i fremtiden i Norge, da må vi jo importere, og hvor får vi kjøtt fra da? Kina kanskje, der dyrevelferden og behandling av dyr er MYYYE dårligere. Klart vi kan kutte ned på kjøtt ;) men veggis blir i drøyeste laget synes jeg.

Til de som mener det er like galt å spise kjøtt som å støtte denne næringa, det er IKKE det samme som pelsdyrnæringa, at all. Jeg er klart imot pelsdyrnæringa, men klart for kjøttproduksjon! :))

Tina

12.11.2015 kl.10:19

Steffen,

når eg nevnte deg i kommentaren min meinte eg på ingen måte å angripe deg eller dine meiningar. Eg ville vise til din kommentar som ein forklaring på grunnlaget for min kommentar. Dersom du tolka det som eit angrep beklager eg det.

Legen min har meir enn litt peiling på ernæring og eg åt meir enn eit knekkebrød per måltid. Eg fulgte alle legens råd om kosthold og opplevde likevel å ikkje få dekka behovet mitt for ernæring. Eg seier ikkje at det ikkje stemmer at eit vegetarisk kosthold kan dekke alle behov for ernæring, eg forteller at eg ikkje opplevde det sånn.

Tonja

12.11.2015 kl.11:11

Isabel? Du snakker jo om noe helt annet enn hva jeg sa. Jeg sier at hvis grisen føler frykt eller smerte når/ rett før den blir drept, så blir kjøttet uspiselig. Jeg sa ikke noe om hvor smarte de er eller hvor lenge de lever. Men de lever ikke en lang og pinsom død, for hadde ikke kjøttet vært til å spise av.

annielistic

12.11.2015 kl.12:17

Tusen takk for at du tok opp dette <3 UTROLIG VIKTIG!

12.11.2015 kl.12:32

Helt enig, liker ikke pels selv.

Har "dessverre" en goose jakke selv som jeg bruker ofte om vinteren, av den grunn at jeg fikk den i gave før det ble satt noe særlig søkelys på temaet.

Kommer til å fortsette å bruke den, men når jeg skal ha ny jakke er jeg glad for at det har kommet bedre alternativer innen falsk pels :)

12.11.2015 kl.12:57

Da har jeg noen oppfølgingsspørsmål til deg, Kristin:

- Hva tror du skjer, hvis Norge hadde lagt ned pelsdyrindustrien sin? Tror du Europa og Asia eksempelvis følger etter og syns vi opptrer som et godt forbilde? Bare nevner det at i Kina så er det er krav om at produkter blir dyretestet før det får komme på markedet. (google dyretesting kina marked for relevante artikler).

- Har du satt deg inn i dyrevelferdsloven til Norge kontra andre land? Har f.eks. Kina et mattilsyn som jobber med dyrevelferd like mye som Norge?

- Har du noen gang jobbet i et fjøs, enten det er pelsdyrfjøs, grisefjøs, kufjøs etc, og fulgt prosessen helt fram til du får servert en kotelett på tallerkenen? Har du sett dyreplagingen med egne øyne?

Du er en ganske travel kvinne, så jeg skal spare deg for all googlingen. Dokumentaren PELS som NRK sendte, var innkjøpt fra et eksternt firma, og store deler av opptakene er gjort av en aktiv pelsdyrmotstander (husker ikke hvem i farta). Han brukte falsk identitet og skjult kamera, og LØY seg inn på gårder for å få frem poenget sitt. Noen av gårdene han filmet på, var til og med lagt ned på det tidspunktet dokumentaren rullet over tvskjermen. Hvis jeg husker rett så er opptakene gjort over en toårsperiode, hvor det er til sammen 6 døgn, altså 144 timer med opptak, hvoran én time blir vist på TV. Selvsagt viser de det _værste_, det som får folk flest til å sperre opp øynene - for å skape blest.

Visste du dette? NRK ble stilt for PFU, pressens faglige utvalg, fordi noen mente de hadde brutt god pressetikk ved å gjennomføre dette.

Igjen nevner jeg det med dyretesting og kina. Jeg ser heller at skattepengene mine går til mattilsynet og jobben med å styrke en bærekraftig fremtid for pelsdyrbønder i Norge, enn at det skal legges ned. Da ser utenlandske at Norge ikke vil mer, og tar over etterspørselen for pels (for det er en stor etterspørsel) - og dyr i små bur blir et enda større faktum.

Og hvis du vil gjøre en forskjell når det kommer til mat: kjøp norsk. Norsk kjøtt, med nytnorge-merke, Gilde, Prior etc. Kjøttet på svenskegrensa kan ingen garantere for, proppfult av antibiotikaresistense bakterier (Norge er vel det landet som bruker minst antibiotika i behandling av dyr). Norsk mat, norsk drikke, støtt den NORSKE bonden. Norsk mat er ikke dyrt, det er TRYGT, og jeg hadde glatt betalt en tier mer for hvert eneste produkt så lenge det er norskprodusert. Ingen i Norge kan gå god for hvordan den brasilianske indrefileten hadde det før den ble vakuumpakket, men i Norge er det rimelig strengt.

Kuer blir forsåvidt ikke voldtatt i like stor grad heller, de blir inseminert.

Send meg gjerne en mail hvis det er noe du lurer på. Hilsen ei som IKKE støtter pelsdyrnæringen og skulle helst sett at den ble lagt ned, MEN heller at den foregår i Norge enn i mange andre land hvor lover og regler rundt dyrevelferd ikke eksisterer.

Vilde D

12.11.2015 kl.16:31

Men er du klar over at staten hover inn nesten det dobbelte i skatter/moms fra pelsdyrnæringen de så fint støtter?

Staten kommer aldri til å kutte i støtten til pelsdyrnæringen så lenge de tjener på å støtte de...dessverre

12.11.2015 kl.17:02

Kjære deg Steffen, det virker som om du sliter med å rose de som faktisk er med og kjemper mot pelsdyrene. Kan ikke du slutte å hakke ned på alle de som faktisk prøver å hjelpe? Du virker som en veldig sta person, som mener at det kun er vegetarianere som kan kjempe pelsdyrenes sak. Slutt med deg

Tina H

12.11.2015 kl.17:42

Hei hei Kristin! Vil bare starte med at jeg virkelig liker bloggen din du er inspirerende synes jeg. Jeg er 16 år og kommer fra Trøndelag. Jeg går nå på 1.naturbruk på øya vgs. For to uker siden hadde vi om dette temaet, og jeg tenkte å si litt om hva vi lærte. Vi fikk høre om alle sidene i pels dyr næringen. for dette er et eget kapittel i læreboka mi. Jeg kan si at jeg er for at noen få pelsdyr farmer i Norge skal forbli. dette er fordi om vi stopper helt med pelsdyr næring her i Norge er det fortsatt noen der ute som vil gjøre det ulovlig og kanskje ikke behandle dyret som det skall. Det som kommer ut i media er max 20% av sånn det virkelig er. for det er de i Norge som gjør dette på en bra måte. det er de som leier inn veterinær for å se over dyrene en gag i måneden for at dyra skal få ha det bra. og de leier inn veterinær for å avlive dyrene. og jeg kan trygt si at det er ikke billig å leie inn en veterinær, for det er dyrt. men de som driver pelsdyr næringen vet at det er viktig at dyret har det bra og at de får en fin pels. For hva er vitsen med å ha en pelsdyrfarm hvis pelsen ikke er bra? for hvis dyret ikke har det bra hvil endel av glansen og kvaliteten på pelsen bli dårligere. og jeg har sett mange bilder av dyr på pelsfarmer som ikke har det bra, og de folkene som ikke gjør noe godt for de dyrene de har jeg ikke noe tilovers for. men så er det de som kan og vil gjøre noe bra med dyrene. som behandler de riktig lar de få store bur og både til å være inne og ute. Det er så mye fokus på hva som ikke er bra med pelsdyrnæring og det irriterer meg! For ikke noe positivt kommer fram. Hvis du nå Kristin tenker deg at all pelsdyrnæring i Norge ikke var lov, tror du da at alle ville ha sluttet med det? for det tror ikke jeg. da vill mange av de som bare skal tjene penger og ikke tenker på dyrene, endel av de vil holde på i det skulte. For uansett så er det noen som vil ha ekte pels.

Sånn det var noen ord fra meg. jeg ville bare fortelle deg litt va jeg har lært og litt hva jeg mener. for det er mer rundt dette enn hva jeg tror noen egentlig vet. For det er mange som glemmer at det er flere sider av en sak og det er viktig å få informasjon fra begge sidene.

Hilsen Tina :)

Ingrid

12.11.2015 kl.17:54

Det er helt grusomt å tenke på alle disse søte dyrene som bli behandlet som dritt! Hvorfor kjøpe ekte pels når en fake ser helt lik ut? Jeg er så enig med deg Kristin. Denne industrien må stoppes!

Tommy

12.11.2015 kl.18:15

Hei, kan du ikke heller kjempe for bedere behandling av dyr og for bedere utnyttelse av dyret etter at pelsen er fjernet? For det er ikke noe galt med pels eller pelsdyr oppdrett, det er di få personene som ikke vet hvordan man skal håndtere dyr, som ødelegger for di personene som ønsker å drive med oppdrett på en human måte.

Emma Djupevåg

12.11.2015 kl.18:58

Tusen takk fø at du engasjere deg i detta! E soviktig tema og superbra at ikkje alle bloggara e øvefladiske men faktisk kan sei at pelsindustrien e et herk i stadenfor å skryta øve din nye canada goose😊 Stå på! Love it😘 Klem Emma❤️

Veronica H

12.11.2015 kl.21:10

TUSEN TAKK OG AMEN TIL DEG, FANTASTISKE KRISTIN!! Takk for at du engasjerer deg og dedikerer et eget innlegg til de stakkars forsvarsløse dyrene!! Takk for at du setter fokus på et så aldeles viktig tema!! Takk for at du oppfordrer alle til å delta i fakkeltoget!! Respekten min for deg var meget stor fra før, men nå er den uendelig mye større!! Er selv NOAH aktivist og har hengt opp masse plakater i mitt nærområde for fakkeltoget, og skal såklart delta! NEI til pels! Love you

Renate

12.11.2015 kl.21:11

Kristin, syns det er fantastisk bra at du retter lyset mot en grusom industri jeg syns det er ufattelig trist fremdeles er et problem i Norge og i verden. Jeg har nå vært vegetarianer de siste 8 månedene. Før dette hadde jeg litt samme "holdning" som deg, jeg var redd for å bevege meg ut av komfortsonen og sette meg ordentlig inn i hva som skjer med dyrene før de kommer på tallerkenen. Noe som er veldig forståelig i og med at dette er blitt en vanesak for alle nordmenn da kjøtt er i hverdagsmaten. Derfor syns jeg det er trist at noen vegetarianere/veganere går til personangrep mot de som sier at de bryr seg om dyrenes velferd uten å være vegetarianer. Alle burde forstå at det å legge om kosten sin er et drastisk valg å ta. For meg gikk det veldig fint med god støtte fra familie og venner, og ble for meg raskt en god vane.

For dere som er under inntrykket at det at vegetarianere spiser soya er grunnen til at regnskogen blir hogget ned, tar dere ganske feil. Dersom dere gjør litt research finner dere fort ut at indirekte spiser kjøttetere mer soya enn hva veggiser gjør. Mange dyr blir foret med store mengder soya før de havner på tallerkenen deres.

Tilbake til pelsindustrien er dette en industri hvor man tjener penger på mord. For dere som argumenterer med at folk livnærer seg på dette - hvorfor skal det være greit at man livnære seg på mord? For meg er dette en veldig gammeldags tankegang. For dem i tidligere generasjoner var gjerne dette eneste utvei, men det er det langt i fra for oss. Vi lever faktisk i 2015.

For dere som vil at pelsdyrnæringen skal forbli - hvorfor skal man opprettholde en industri som baserer seg på mord? Sett at det er som noen av dere hevder; at ikke alle dyr har det like gale på pelsdyrfarmer, hvorfor skal dyr leve i fangenskap fram til det blir drept ?

For meg er mennesker og dyr likestilt. For hva er det egentlig i bunn og grunn som skiller oss? Hvorfor er det greit for mennesker og ikke bare å overbefolke kloden, men og risikere å rydde ut andre raser?

Hvem er det egentlig som er det sanne skadedyret på kloden?

For meg er det akkurat det samme hvem som engasjerer seg i pelsdyrdebatten så lenge de er med på å fjerne denne unaturlige industrien. Jeg skulle selfølgelig ønske at alle ønsket å være vegetarianer som meg selv, men ser ikke at jeg har noen rett til å dømme noen som ikke har kommet til samme konklusjon da de fleste ikke tar valget nettopp på grunn av uvitenhet.

Isabel

13.11.2015 kl.14:15

Tonja? Kanskje du skal lese deg litt opp før du snakker. Griser er smartere enn hunder, de kjenner hverandre, har venner, er glad i hverandre, føler frykt, får bitteliten plass hele livet så de skal spise mindre/forbrenne mindre=være mer økonomisk og produktiv for industrien. Så mye kjøtt vi spiser

I Norge hver dag, helst til alle måltider - er det ganske logisk at grisene ikke lever et langt liv på en eng. De blir drept tidlig i livet - og om de kunne valgt selv hadde de nok ønsket å leve.

Ellers til deg Kristin: elsker deg for at du tar opp et så viktig tema! Du er helt rå på alle måter! Gleder meg til du tar en nærmere titt på kjøttindustrien <3 stå på og fortsett slik du gjør - det funker! Din solstråle! Smask

Siv

14.11.2015 kl.23:29

Heia

får vondt i hjerte av noen av disse bildene:((

15.11.2015 kl.00:19

eg syns dyrene burde få være ifred , men likevel går det ikke an å være supermann for alle dyra heller

Skriv en ny kommentar

hits