NOE JEG LENGE HAR GRUBLET OVER...

Heia, darlings ♥

Hvor sinnsykt deilig er det ikke å vite at det er fri i morgen? Tanken på enda en helligdag gjør meg såååå glad, og mai er helt FAB når det kommer til røde dager, haha. 

Jeg har tatt dynen med meg opp i sofaen, og sitter her og koser meg med vannmelon, reisemagasin, kaffe og Bonanza i TV'n. Jeg elsker denne serien - som er sååå dårlig, men så ubeskrivelig sjarmerende på samme tid. I helgene sendes tre episoder på rad, og det gjør helgen ekstra koselig. Bonanza vekker gode minner!

Men dere? I går begynte jeg å gruble noe voldsomt over noe jeg egentlig har grublet over lenge, nemlig dette med når man skal reise seg for noen på trikken. 

Det sier seg selv at man selvfølgelig skal reise seg for de eldre, de gravide, og dem som f.eks. hopper rundt på krykker, men hva med dem som ser ut til å være litt opp i årene, uten at de kanskje er det.. Skjønner dere hva jeg mener?

Da jeg satt på trikken i går, var der en kar som reiste seg for en dame som kanskje kunne være i femtiårene. Det er jo så vanskelig å avgjøre alder på en person man ikke kjenner, men denne damen virket brydd og litt flau over å bli tilbudt sitteplass. Litt som at hun brått ble sett på som "gammel", selvom hun selv følte seg yngre. Det må jo føles ganske kjipt, at man blir sett på som eldre enn man er, så da lurer jeg bare på hvor grensen egentlig går.. 

Hva tenker dere? Hvor ung eller gammel bør personen man reiser seg for på trikken eller bussen, egentlig være?Nyt søndagen så lenge, så skravles vi senere ♥

LOVE YOU ALL!

43 kommentarer

Viola

24.05.2015 kl.11:37

Jeg synes det er veldig vanskelig å vite, men prøver å se det an på hvor oppegående personen ser ut, hvis du skjønner.. Flere ganger da jeg bodde i Bergen reiste jeg meg for folk på bybanen, men i de fleste tilfeller ble de (spesielt damene) skikkelig sure! "Kor gammal trur du eg E?!" Så gav egentlig litt opp å reise meg, med mindre de så ganske syke ut. Eller veldig gravid:P

Camilla.

24.05.2015 kl.11:38

Jeg reiser meg for de som det er lett å se trenger å sitte. Som eldre, gravide, de med krykker osv. Bortsett fra dem så prøver jeg eventuelt å se om de ser mye etter en plass, hinter litt med blikk at de vil sitte, eller ser sliten/ustø ut. Men det er utrolig vanskelig å vite hvor grensen går :/ man vil jo ikke gjøre vedkommende flau ved å vise at man synes de bør sitte.

Men i bunn og grunn burde man bare se på det som en hyggelig gest, selv om man skulle føle seg for ung til å bli tilbydt sitteplass hehe :-)

Klem!

Sofie

24.05.2015 kl.11:50

Jeg tenker at man reiser seg for de som åpenbart trenger en sitteplass mer enn deg selv.. Og er man i tvil kan man tilby plassen før man reiser seg, sånn at personen ikke blir flau eller fornærmet. Det er en hyggelig gest å gi opp sitteplassen sin til noen uansett egentlig, men å spørre først eller gi et tegn er kanskje litt bedre? :)

Otilie S

24.05.2015 kl.11:50

Sjukt godt spørsmål egentlig.. vanskelig!

Så skikkelig godt ut med vannmelon nå, håper du koser deg i dag <3

susanne Karlsen

24.05.2015 kl.11:57

Ser den kan være vanskelig... Jeg bor i Bergen å har lappen, så jeg ikke så mye trikk og buss akkurat da, - men jeg tenker helt enkelt at uansett hvilke alder og ''tilstand'' en person som kommer innpå er, så er det snillt å spørre. Jeg hadde hvertfall ikke blitt noe sur for det. Hadde heller tenkt at den personen som spurte bare prøvde å være hyggelig. Er bedre å spørre en gang for mye, enn en gang for lite :)

24.05.2015 kl.12:01

Jeg tenker at jeg som 18åring kan reise meg for alle som er eldre enn meg da jeg er frisk og rask! Men det jeg og vet er at en gang reiste jeg meg for en ganske mye eldre dame og hun begynte å skjelle meg ut... Makan til oppførsel

24.05.2015 kl.12:03

Kan jo hende noen personer bare gjør det for å være hyggelig. Selv ville jeg reist meg for de som er veldig gamle(der man tydelig ser det), folk med tydelig fysisk handikapp, gravide og barn. Små barn bør heller ikke stå.

Nancy Elin

24.05.2015 kl.12:07

God søndag!

Selv bruker jeg aldri å reise med trikk (vi har ikke det her jeg bor), men siden jeg tar skolebussen hver dag hender det av og til at jeg tenker over det. Siden jeg bor på et sted hvor det ikke er såå mange folk så blir det som regel alltid plass til alle i bussen, men det hender seg jo en sjelden gang at det er noen seter for lite. Jeg tenker først og fremst at barn, eldre (så "gammel" at man ser personen ikke burde stå), gravide og mennesker med krykker eller andre funksjonshemninger er de man burde gi plassen sin til. Som sagt så har jeg ikke så mye erfaring med at det blir helt fullt, så for meg er det litt vanskelig å si.

Ønsker deg en fantastisk søndag videre, kos deg❤️

Gina

24.05.2015 kl.12:21

Herlig start på dagen :)

Jeg syns også det er vanskelig å avgjøre når jeg skal gi fra meg plassen min, og ender som regel opp med å gjøre det kun når det er helt tydelig at vedkommende er så gammel at det blir utfordrende å stå. Også gir jeg alltid bort plassen min til barn :)

24.05.2015 kl.12:24

Kristin!! På tide med en liten oppdatering ang leiligheten nå :D

merriam

24.05.2015 kl.12:27

hei :)

er vanskelig å si, men vil slenge inn at jeg reiser meg og for småe barn, spesielt på leddbussene her i bergen, er bussen stappet står småe barn og tviholder i foreldrene.

Natalie

24.05.2015 kl.12:37

Selv tar jeg ikke trikken - vi har det ikke her på Stord. Men de gangene jeg tar buss så reiser jeg meg for små barn og eldre :D Så herlige bilder :D

Maria M

24.05.2015 kl.12:42

DU ER JO BARE TVERS IGJENNOM SKJØNN!!!! Og tenker virkelig på alt, stort og smått. En 80 åring kan jo vær sprek som alle hauer, far er 80 og gikk på en lang skitur i påska liksom. Så varier så, man må egentlig bare se situasjonen an. Tenker mer det går på helsetilstand enn alderstrekk. Tjohooo!!!

Ha en digg 1.pinsedag/søndag. Nyd ann!!! For imorgen er det mandag og FRIII, så 2.pinsedag skal også nytes. Sett vekk fra at jeg har eksamensforberdelse i Sosialkunnskap. Tema; ungdom og oppvekstmiljø. Sett i lys av generasjon prestasjon. At ungdommen stadiger blir flinkere, bedre, flittere og presterer på alle områder, men samtidig så øker tilstanden psykisk lidelser og helseplager hos ungdommen. Med alle krav, press og presteringen om å være pørf på alle plan. Steike ta og intressant det er. Har du noen tips til viltige punkter? Hva er det første du tenker om dette tema?

Diggi digg u!

Alexandra

24.05.2015 kl.12:48

Jeg ville prøvd å tenke som så at denne personen som reiste seg gjorde det av høflighet. At han faktisk ville gi bort plassen sin, til en dame som kanskje ikke var så gammel. Men er ikke det koselig da? At noen mennesker faktisk gjør sånt for andre? Det er jo bare en god tanke bak det. For jeg tviler nemlig på at en person tenker "nei, nå gir jeg bort plassen min til den dama så ho skal føle seg mye eldre enn ho egentlig er eller føler seg.." Altså, sånne mennesker fins vel ikke?

Jeg mener at man burde prøve å tenke positivt, altså at han gjorde det for å være høflig mot denne dama istedenfor en drittsekk..

xoxo

Miriam

24.05.2015 kl.13:22

Veldig bra problemstilling du tar opp der! Jeg personlig synes ikke at man skal gå så mye etter alder, men heller gå etter hvordan allmenntilstanden til vedkommende er. Mange kan se unge ut, og fortsatt ha en forferdelig tilstand ang armer og bein :) Mitt råd er: Se ann! Selv har jeg tilbudt plassen og fått et "Ellers takk, jeg står" tilbake.

Synes det var flott av gutten du så at han tilbydde seg. Bedre å ha gjort det enn å ikke gjøre det. Da har man hvertfall gjort det istedenfor å føle seg ussel over at man sitter på en plass man føler noen andre heller burde hatt.

Det er litt teit å fokusere negativt på at andre bryr seg fordi denne damen føler seg gammel over spørsmålet. Kan hende jeg er litt hard nå, men get over it sier jeg bare. Det var nok aldri i verden vondt ment. Istedenfor å se negativt på det, burde det fokuseres på det positive. Godt at det fortsatt finnes folk som bryr seg!

Ha en fin dag <3

Emma Julie

24.05.2015 kl.13:40

Søndager kan man elske ja! Vakre bilder! Det var et vanskelig spørsmål å svare på egentlig. Kos deg :)

Elisabeth

24.05.2015 kl.14:19

Kan så godt forstå du syns dette er vanskelig. Grunnen til at jeg sjelden (dessverre) reiser meg for eldre (med mindre jeg absolutt ser de er dårlig til beins) er gjentatte hendelser der jeg blir møtt med stygge blikk og kommentarer som "tror du ikke jeg klarer stå på mine egne bein!?!" Når jeg nå er midt i tyve-årene vet jeg man ikke skal dra alle under samme "kam", men det er faktisk enda flauere og faktisk vondt å få en sånn kommentar når en prøver gjøre en god gjerning. Når jeg ser de trenger sitte reiser jeg meg såklart! Et vanskelig spm og tema, men sånn har verden dessverre blitt!

Før jeg avslutter lurer jeg også på om du kan linke til "New York tips" innleggene dine, da jeg trenger noen tips, men ikke finner innleggene du tidligere har laget om nettopp dette.

Ha en super-søndag videre!! Stå på, du er god :)!

Hilde-Kristin

24.05.2015 kl.14:21

Jeg syns man ikke bør tenke så mye på alderen, men heller å gjøre en hyggelig guest for noen! Kanskje har den damen eller mannen som kommer inn på bussen/trikken i femti årene en litt dårlig dag og at man da tilbyr plassen sin er noe som kan gjøre dagen lysere for enkelte. Å hvis vedkommende ikke har lyst på plassen, sitter man jo igjen med en god følelse at man har brydd seg og tilbudt.

Tomine

24.05.2015 kl.14:32

Alder har vel ikke så mye å si, jeg tenker vel heller at det går på å gjøre noe hyggelig for noen! En så liten ting kan ha mye å si:-)

Ha en kjempefin søndag<3

Lena Pedersen

24.05.2015 kl.14:45

Kunne snakket i timevis om hvordan man oppfører seg på bussen! Generelt får jeg ofte ikke til å respektere eldre mennesker, fordi jeg har opplevd så utrolig mange som er prippne og tar seg selv så høytidelig, de mener de er viktigere enn alle andre! Feks en gang jeg og kjæresten gikk på en nesten tom buss og satte oss i en av de to 4-gruppene i bussen! Neste holdeplass kommer det på ei gammel dame (bussen var fortsatt tom) og hun skulle absolutt ha våre plasser siden det var "handicap-plasser", når det var flere ledige seter i hele bussen, så skulle hun ha vår! Bussjåføren kjørte ikke før hun hadde satt seg, selv om hun kunne gjort det for lenge siden! Så det endte opp med at vi måtte flytte oss.. Maaange slike episoder har skjedd, så jeg liker ikke eldre mennesker på bussen! Selvfølgelig reiser jeg meg hvis jeg ser at de er dårlige til ben, men jeg mener at hvis de er så dårlige til bens, så kan de finne en annen transport enn buss! :) kan ikke ta seg så høytidelig at man alltid forventer å sitte når man går inn på en buss!

Haha nok om det, kunne snakket i evigheter om det! :) ha en fin dag <3

Lisa

24.05.2015 kl.15:14

Det har jeg vært vitne til og tenkt på flere ganger. Jeg tilbyr bare sitteplassen min til folk som ser ut til å slite med å gå og stå, så er det litt mindre sjanse for at noen blir fornærma.

andrea

24.05.2015 kl.15:15

når vedkommende har skaffet seg permanent, da er det på tide å reise seg på trikken.

Victoria Caroline

24.05.2015 kl.15:18

Jeg føler alle har sin egen mening om nettopp dette. Jeg reiser meg alltid for eldre (synlig eldre, som har bøyd rygg/ slitne ben/ rullator eller lignenede), handicapede og...kommer ikke på flere i slengen...men jeg kan like gjerne tilby en 20åring sitteplassen min hvis jeg føler på vedkommende at hun/han har en dårlig dag. Man vet aldri, og en liten guest som det kan være med på å forme dagen til en fremmed (til noe mer positivt). Jeg har jo selv opplevd MANGE ganger (både i Norge og i utlandet) å bli tilbudt plassen til menn i 20-40årene på trikk eller t-bane, og det gjør meg så glad at det finnes snille mennesker i verden!

Josefine Fevang

24.05.2015 kl.15:40

Opplevde det samme i går på Fjordline fra sandefjord. Jeg reiste med mine kusine som er 1 uke snart over termin, og hennes 3 år gammle sønn. Han ville så leke på lekerommet der. Og vi tenkte ja det kan jo være greit det. for det første så var det veldig få sitte plasser ved dette lekerommet som virket ekstremt populært for små barn. Og for det andre så var det en mann som hadde kapret et helt bord for seg selv (vi gikk forbi flere ganger og han satt der helt alene hele tiden). Han så at min kusine sårt trengte en sitte plass etter en stund. Men han hadde ikke tenkt til og tilby plass til henne. Så vi ente opp med en 3 åring som ble egentlig veldig leis seg.

Merker at folk ikke tenker så veldig på det og tilby vekk plasser de har lenger. Så kanskje noe og tenke over neste gang.

hilde

24.05.2015 kl.15:55

De som kanskje trenger sitteplassen mest er ofte personer med en kronisk sykdom. Det kan man dessverre ikke se. Merker det selv at det er jævlig å stå en hel busstur med masse støy og bevegelse hele tiden. For personer med kroinske sykdommer er det jo ikke så veldig kjekt å spør noen om de kan få en sitteplass.

24.05.2015 kl.16:37

Jeg gir plassen til alle man skal gi den til og småbarn som vil sitte, tenker kanskje 60-70 årene og oppover er aldere man kan reise seg for, synest det er rart hvis noen skal skjelle noen ut for å være høffelig å reise seg..

Men jeg synest synd i damen som følte seg flau og brydd

Veronika

24.05.2015 kl.16:43

Herlige bilder Kristin! Personlig så synes jeg det er uhyret vanskelig å gjette alder.. Så man må bare gjøre det hjertet sier. Skulle det være stor usikkerhet på om det er lurt å reise seg, så kanskje se om du får øyekontakt med personen, og les kroppspråket dems. Gi et lite smil mens du reiser deg halvveis opp, for så å se om personen reagerer. Utifra det kan det være enklere å se om det er behov for å gi plassen bort :) <3

Karoline E.N

24.05.2015 kl.19:31

Dette syns jeg er vanskelig og vite også! Jeg reiser meg gjerne opp for gravide, eldre, folk med skade, foreldre med barn eller om jeg allerede har sutti på en del stopp og det kommer inn en jeg syns trenger plassen mer en meg. Jeg vet eldre kan bli litt furt om noen tilbyr dem plassen, for dem vil liksom ikke bli sett på som gamle eller være i til bry, men da pleier j bare og si at jeg reiser meg for og være hyggelig. Hihi :) j tilbyr plassen min til både 30 og 80 åringer, uansett alder! Hihi. Tar dem seg nær av det, får vi bare si at dem ser spreke ut, men at vi gjør det for og være hyggelig 😊😊 klem

Malin Seglem

24.05.2015 kl.19:54

Enig! Har alltid lurt på dette selv! Men jeg føler at dersom man ser at personen klarer seg like fint som alle andre mtp. Helsa .. Om man kan si det slik? - klarer de antageligvis stå like greit som alle andre og vil leve på det en stund 😌

Skal man sette grensa på ca. 70 år? Eller 65? Folk er så utrolig forskjellige så man må vel egentlig bare se situasjonen Ann.

Man kan enten risikere at vedkommende synes det er hyggelig , eller frekt! 😲

Anna G

24.05.2015 kl.20:34

Det såg ut som du virkelig koser deg på sofaen der. Når det kommer til det med å reise seg på buss/ trikk, så tenker jeg at du kan gjøre det for alle, en god gjerning er og tilby noen andre og sitte. Eller kanskje du lyser opp dagen til noen som har en dårlig dag? For et hei og om han vill sitte der kan være koselig og få høre på buss/ trikk.

Klem til fine deg, Kristin

24.05.2015 kl.21:23

Bruk skjønn og sunn fornuft, enkelt og greit :-D

Lene

24.05.2015 kl.23:34

Det er vanskelig, men jeg tror opp i det jeg anslår til å se ut som 60åra. Det er også rart når du har lyst til å reise deg for noen, men sitter innerst, og ikke vet om det er innafor å be den ytterst til å flytte seg så jeg kan tilby plassen min til noen som ser ut til å trenge det? Det er også vanskelig å skulle være yngre og desperat trenge en sitteplass. Når jeg var 17-18 slet jeg noe enormt med ryggen og å stå på buss var utrolig vondt for meg, men jeg så jo ung og oppegående ut, så jeg fikk meg aldri til å spørre noen om jeg kunne være så snill å få plassen deres, og bet heller tårene tilbake til jeg kunne komme meg hjem å ise ned og hive innpå med smertestillende. Sosiale normer generelt er vanskelige greier, for selv om en skulle tro de var generelle er de jo aldri det.

Bet

24.05.2015 kl.23:52

Jeg reiser meg for folk som ser ut til å være i 70-årene.

Kjenner flere i 60-års alderen som jeg ville ha reist meg for, men det er fordi de ser ut som 70-80-åringer.

Men jeg tenker at det skader ikke å spørre. Dersom noen blir brydd med at jeg spør sier jeg bare at jeg skal snart av uansett.

Maren

25.05.2015 kl.00:54

I mitt tilfelle er det bussen, men jeg har ikke egentlig opplevd det å måtte reise meg for noen før. Men kjæresten min reiste seg en gang for ei dame og dattera hennes (7 år eller noe) og da ble hun kjempeglad og takket han veldig. Jeg satt med en annen person og han sto hele bussturen :)

Mona

25.05.2015 kl.01:04

Viss det var en litt eldre mann, så er han kanskje oppdratt til å gi plassen sin til damene :) Eg reiser meg for de eldre :)

Camilla

25.05.2015 kl.11:49

Man kan tilby plassen til hvem som helst, og så kan den som blir tilbudt plass, svare høfelig, som nei takk, det går bra, eller ja, tusen takk..
Veldig vanskelig å vite det ja.

Bonanza blir aldri kjedelig :)

Frijo

25.05.2015 kl.13:33

Helt ærlig så er det oss her i Skandinavia som ikke har veldig god respekt for de eldre. Haha, jeg skal ikke si at jeg er noe bedre, men sånn er det i alle fall uansett. Hadde vi bodd i et annet land der vi handlet mye mer etter skikken om respekt til foreldre og besteforeldre ville det vært helt naturlig for ung- voksne og reise seg for de som er eldre seg selv på buss, trikk, tog osv :)

Madelen

25.05.2015 kl.15:26

Herregud nå fremstår jeg sikkert som en real dust her, men jeg reiser meg kun for de "skikkelig gamle" (og gravide eller folk med små barn).. Absolutt alle er slitne etter en lang arbeidsdag i rushen i Oslo, og jeg tenker ikke spesielt mye over det dersom noen ikke gir opp plassen sin for en 50 år gammel dame.. En 30 år gammel dame kan jo være like sliten som en på 50, med små barn og you name it..kanskje hun kunne hatt godt av å sitte litt også? :) velvel, der har du min mening :) Må også legge til at jeg som regel alltid står da trikken er full når den kommer dit jeg går på, haha..

Linnea

25.05.2015 kl.22:25

Ikke det at jeg tar trikk og buss så veldig ofte, men jeg føler meg alltid så godt når jeg gir opp plassen til en av de eldre, da gjør det meg litt godt i sjela, å kunne gi så lite tilbake, så lite - som blir så veldig satt pris på, helt fantastisk. Jeg ser jo problemet, kanskje det kan være til hjelp å se litt på hva slags klær de går i, og holdninger, naturligvis om de ser krokete eller dårlig til bens ut.. Men det er absolutt vanskelig. Det er også et fint tips å spørre vedkommende, om de har lyst på å sitte - selv om det virker som om man helst skal unngå øyekontakt med andre på kollektiven i Oslo, tror jeg det hadde vært veldig hyggelig. Føler du deg opplagt selv, og ikke skal 100 stopp bort, kanskje man selv skal stå i utgangspunktet, og ikke lete etter en plass å sitte.

26.05.2015 kl.10:57

Hmm dette fikk meg til å gruble videre! Hvorfor tenkte du over det? En mann som reiser seg for en dame på trikken.. kanskje han var en av få gentlemans som er der ute?! Hvorfor er det ikke like vanlig i Norge som resten av verden og åpne dørene for damene, dra ut stolen, eller f eks gi fra seg et sete på trikken? hmm?

Catharina

26.05.2015 kl.20:36

Herlig💚

Maiken

28.05.2015 kl.09:01

tror egentlig ikke det handler så mye om hvor gammel personen er men hvordan formen til personen er :) Du å ikke reise deg selv om det kommer en dame på 50 år, men kommer det en dame eller mann som synlig er utrolig sliten eller syk som du ser heller burde sitte enn deg så skal man reise seg! Jeg synes også man skal reise seg for de som er godt gravide, for den magen er nok tyngre enn det folk tror! Synes også man skal reise seg om noen har for eksempel krykker uansett! Får faktisk ordentlig vondt i magen av å se slitne/syke eller eldre mennesker som du ser burde sitte men ingen gidder å reise seg! sammen med folk som trenger hjelp med vogn på bussen! hva tenker du med når du ser noen skal inn med en vogn og du ikke gidder å reise deg! blir virkelig sint av slike handlinger

Skriv en ny kommentar

hits