PLEASE PAY ATTENTION!

En riktig god morgen ♥

I dag er en stor dag. I dag er det nemlig Førerhundens Dag, og jeg håper dere vil sette av noen minutter av morgenstunden, til å lese igjennom dette innlegget som inneholder et viktig budskap. 

Jeg var jo som dere vet på Veiviseren hundeskole i Vestby for noen dager siden, og dette ble en veldig spesiell dag for meg. Jeg fikk nemlig muligheten til å føle på det å være blind, og at vi som har synet i behold bør sette litt ekstra stor pris på nettopp dette, er i hvert fall sikkert. Vi er heldige! Det er så mange som ikke ser, eller som ser svært dårlig, og det var gripende å høre historien til en av førerhundbrukerne som jeg fikk tilbringe denne dagen sammen med. 

Med bind for øynene og førerhund i venstre hånd, la jeg i vei på en aldri så liten skogsvandring med diverse hindringer i veien. Førerhunden fikk meg trygt gjennom denne lille løypen, og gav tydelig beskjed når jeg måtte føle meg frem med stokken for å finne hindringen. Det var en veldig interessant og litt skummel opplevelse, for det er ikke bare-bare å overlate all kontroll til en førerhund man ikke kjenner. Det er dog ingen tvil om at førerhund og eier knytter et ekstremt tett bånd, for her skal begge to stole på hverandre. Ta gjerne en titt på filmen under her, hvor jeg er i full action.

Det er imponerende å høre hvor godt de blinde klarer seg i hverdagen - hvor godt de klarer seg med hund. Disse førerhundene er en ubeskrivelig viktig resurs, som er trent opp til å utføre oppgaver for blinde, sterkt svaksynte, og personer med fysisk funksjonsnedsettelse. De er avhengig av disse hundene, og derfor er det faktisk forbudt å nekte førerhunder adgang til både butikker, spisesteder, taxi og treningssenter. Det skulle jo faktisk bare mangle, men det er dessverre enkelte som slår seg fullstendig vrang, når de oppdager at en blind person skal ta med seg førerhunden sin inn på et spisested eller i en taxi.

Tenk at det er flere blinde som faktisk blir nektet adgang!? Jeg kjenner at jeg blir så forbanna når jeg hører den slags.. Jeg kjenner at det gjør vondt! Det må føles så ubeskrivelig grusomt å stå på en taxiholdeplass med et ønske om å bli fraktet trygt hjem, uten at en eneste taxi velger å ta deg med pga. førerhunden du er totalt avhengig av. Dette forekommer altfor ofte, og sammen kan vi bidra til en større oppmerksomhet rundt nettopp dette. 

Vi kan gjøre en forskjell. Dere, og meg. Vi kan nemlig bestille noen gratis klistremerker som viser at førerhunder er velkommen, som vi kan klistre opp på arbeidsplassen vår, eller gi videre til dem vi kjenner som driver en restaurant, en frisørsalong eller en annen forretning. Vi kan spre budskapet om at alle førerhunder er velkommen overalt, og jeg både tror, håper og krysser fingrene for at dere ønsker å bidra. Det er jo tross alt bare en hund, det kunne vært verre - som kommer godt frem i den fantastiske lille snutten under her. Denne MÅ dere se ♥ 

Jeg ønsker sånn på tampen å dele litt viktig informasjon med dere, og det er at man aldri skal forstyrre en førerhund som er på jobb. Når hunden har på seg sele er den i jobbmodus, og da er den innstilt på å nettopp jobbe. Derfor er det ekstremt viktig at man ikke går bort til en førerhund for å hilse på. Det kan jo være veldig fristende for hundeelskere å klappe litt eller gi en liten godbit, men dette er noe man ikke må gjøre.

Man skal heller ikke la sin egen hund løpe bort til en førerhund for å hilse på, uansett hvor ivrig både du eller hunden din er. Førerhunden skal konsentrere seg, den skal skape en trygg hverdag for sin eier, og da er det viktig at man legger sine egne "behov" til side. So what om barnet ditt på fem år begynner å grine fordi han eller henne ikke får hilse på den fine vofsen i butikken - den fine vofsen er på jobb, og det siste den trenger er kontaktsøkende mennesker, barn eller andre hunder. Strålende.. Da er vi enige sant? Aldri forstyrr en førerhund med verken snakk eller klapp. 

Nå skal jeg få i meg morgenkaffen, og deretter gå rundt til noen butikker her på Løkka med disse klistremerkene. Jeg skal oppfordre dem til å klistre opp et slikt merke på døren for å signalisere at førerhund er velkommen, og jeg håper dere vil gjøre det samme. Og så håper jeg at dere vil følge @blindeforbundet på Instagram - da blir jeg glad! 

Måtte dere få en vidunderlig dag ♥ Takk for at dere leste igjennom ukens aller viktigste blogginnlegg!

LOVE YOU ALL! 

26 kommentarer

Daniel

29.04.2015 kl.07:35

Åee så kult! <33

Lena Pedersen

29.04.2015 kl.08:14

jeg har alltid vært facinert av disse hundene! Så skjønne og flinke dyr da!<3 så flink du er som legger inn det lille ekstra for å hjelpe de stakkars synshemmede! :)

Ha en fin dag! :D SMASK ;*

Emma Julie

29.04.2015 kl.08:20

Et utrolig viktig budskap! Visste faktisk ikke om at de ble nektet adgang noen steder. Helt absurd! Hva søren liksom. Du gjør en topp jobb Kristin :)
Ble så glad da jeg så at du hadde skrevet om dette! :) Og hundene er imponerende, blir nesten rørt, haha :D Men en utrolig viktig sak. Er glad for at vi har ærlige bloggere som deg, som sprer slike ordentlig viktige budskap.

Ønsker deg en kjempefin dag!

Henriette S

29.04.2015 kl.09:56

Så bra initiativ! 😄

Iselin

29.04.2015 kl.10:06

Herlig innlegg!! Er kun din blogg jeg synes er verdt å lese! :)

Otilie S

29.04.2015 kl.11:13

Så fantastisk flott at du skriver om dette! Her lærte jeg flere ting jeg ikke kunne fra før. Kjempeviktig og veldig bra gjort at du deler dette!!

Ina

29.04.2015 kl.11:15

Veldig bra innlegg! Var faktisk ikke klar over at de blir nektet adgang på disse stedene, helt utrolig at folk kan være sånn! Skal hive meg på og dele ut noen klistremerker jeg også! :)

Karoline E.N

29.04.2015 kl.11:23

Åh, kjempe bra skrevet og ikke minst kjempe viktig!! Disse hundene gjør en fantastisk jobb, og det er så gøy og se hvor flinke dem er :) det er faktisk litt rørende. Jeg har jobbet med blinde mennesker, og den behandlingen dem av og til får, gjør meg rasende... Skjerpe seg bør folk gjøre, for disse er mennesker akuratt som: deg, meg, hun ved siden av og han bak deg. Folk er så dårlig til og ta hensyn og vise respekt! Kjempe bra innlegg, skal se og få gitt sånne klistremerker rundt her.

Ønsker deg en super duper dag! Stor klem ❤️

Stine Furulund

29.04.2015 kl.11:26

Så bra du tar tak i ting, og setter lys på viktige saker. Jeg har akkurat bestilt noen stickers hjem nå, og skal med en gang ut til butikkene i nærområdet for å insistere på at de må henge de opp. Engasjement ass, det skaper du greit mye av hos meg.

Ha en flott dag videre :-)

B

29.04.2015 kl.12:09

Kjære Kristin! Tusen takk for en viktig og fint innlegg! Min mamma er blind og har en fantastisk førerhund som har gjort livet hennes så mye bedre, men der igjen har opplevd mye drit som å bli kastett ut av strender, spise steder blitt gjort nærr av og plystra på slik at hunden skulle bli forstyrret og masse annet som du også nevner på innlage. Derfor synes jeg at det er utrolig kult og bra at du som er en kjent blogger skriver om dette, tusen tusen takk.

I dag skal Mira få en ekstra godt og vi skal feire at hun er en fantastik førerhund :)

That Hippiekid

29.04.2015 kl.12:53

Fantastisk!

ingvild L

29.04.2015 kl.13:13

For et herlig dyr, for et viktig tema og for et herlig menneske du er <3

oddi

29.04.2015 kl.13:47

Kjekt med klistremerke så de blinde kan se at de er velkomne med førerhunder ja.. eller er det førerhundene som kan lese?:)

29.04.2015 kl.15:13

Hei! kjempe flott blogg, hvordan får du til bloggdesignet? :)

Evelyn

29.04.2015 kl.15:27

dette er et viktig budskap!

jeg synes førerhundene her i verden, er noen helter! det er fantastisk at de hjelper mennesker! jeg har mange ganger snakket med folk som har førerhund! og de sier at det er kjempe hjelpsomt! og det med at en blind person ikke kan ta med seg førerhunden inn i en butikk for eksempel, er utrolig frekt! da nekter du den personen å komme inn! man skal ikke behandles annerledes bare fordi at man er blind! utrolig bra innlegg :)

ha en fin dag kristin <3<3

Rebecca

29.04.2015 kl.15:28

kjempe viktig og flott innlegg!! helt utrolig hvor flinke hundene er!! synes det er supert at du bruker bloggen din til å informere om sånne saker!! synes du var tøff som gikk gjennom det hinderløypen, er jo ikke bare bare og ikke se hvor man går og stole 100% på noen andre!!

du er bare helt super Kristin!! du må ha en kjempe fin dag videre<3

Sara

29.04.2015 kl.15:35

Hei Kristin! Før nyttår så bestilte jeg noen klær fra deg som aldri kom. Etter en stund så mailet jeg deg og det viste seg at det ikke var igjen mer av det jeg bestilte på lager. Likevel fikk jeg fakturaen for klær som aldri kom litt senere. Etter mange uker og mye mailing frem og tilbake sa du jeg skulle få en overraskelse i posten som plaster på såret. Dette har enda ikke kommet.. Ikke at det er så viktig med noe trøstegave, men syns det er rart at sånne ting blir sagt når det ikke skjer. Digger nettbutikken din og håper på en heldigere opplevelse neste gang! Forstår selvfølgelig at det ikke er du som står bak dette selv :)

Førerhundbruker

29.04.2015 kl.18:49

Flott at du setter søkelyset på regler og skal/skal ikke ifh til førerhund på jobb, men!; jeg og mange svaksynte/blinde med meg er veldig skeptisk til disse klistremerkene da det kan oppfordre butikkeiere og andre til og tro at dersom ett slikt merke ikke er på plass kan fe nekte oss adgang , siden vi alltid har loven på vår side skulle man ikke behøve og ønske oss velkommen . Håper folk forstår hva jeg mener her for det er svært frustrerende når butikkeiere ol viser til at her finnes det ei noe klistremerke for og ønske meg og min hund velkommen så her kan jeg bare snu i døren! Forferdelig irriterende !! men igjen takk for søkelyset det trengs sårt ! Er så mange som synes så synd på disse "stakkars" førerhundene enda de har det helt tipp topp ; (stort sett).De får jobbe og leke , de er super balanserte og kjempe glade hunder :)

Ingeborg

29.04.2015 kl.20:59

Er så gøy å lese bloggen din. Elsker kles stilen og særlig interiøret ditt! gir meg masse inspirasjon! Førerhundene var utrolig flinke og søte. Flott at du bidrar til å vise hvor viktige de er :)

Anna

30.04.2015 kl.13:08

Hei, Kristin!

Jeg lurer på en ting. Man ser at det er flere bloggere som har skrevet om denne saken. Innleggene er skrevet i samarbeid med Norges Blindforbund. Tjente du noe på å skrive dette innlegget, eller ville du rett og slette sette lys på den saken?

Håper for svar. På forhånd TUSEN TAKK

Thale

30.04.2015 kl.20:41

Hei!

Ser at andre bloggere som har skrevet om denne dagen og saken har merket innlegg som reklame. Har du gjort feil i merkingen eller er du bare så super (noe jeg tror) at du har valgt å skrive uten å få penger?

Hilde

01.05.2015 kl.01:01

Dumt at de som er blinde ikke kan se at førerhundene sine er velkomne da. Men ellers kjempe bra å ha slik klistremerke slik at andre kan vise at de støtter dette. De som går forbi blir også kanskje mer bevisst da. Førerhunder er ikke like som andre hunder disse er trente! De er på jobb! Er også viktig at særlig barn ikke forstyrrer hunden da.

03.05.2015 kl.12:37

Herlig innlegg :)

Isidora

03.05.2015 kl.21:34

Supert at du bryr deg om dette Kristin :) :)

Catharina

04.05.2015 kl.01:44

Fantastisk hund og du er utrolig herlig💚❤️💛💙💜

Skriv en ny kommentar

hits