ET LIVSVIKTIG VALG!

Heia mine vakre venner ♥

Jeg befinner meg nå i Frankfurt. Flyplassen med så lange avstander atte HJELP, og siden tiden er knapp har jeg løpt, og dermed svetter jeg som en gris. Det renner av meg liksom, men en liten mellomlanding som inkluderer svette og høy puls har vel aldri skadet noen, haha. På flyturen hit fikk jeg omsider ryddet meg gjennom en mailboks som var fullstendig ute av kontroll. Det var så vanvittig deilig å få det gjort mens jeg samtidig hygget med et glass hvitvin, og jeg glemte alt om harrytassen ved siden av meg som stinket så mye sigg at jeg ble på grensen til uvel. USJ!! 

I mailboksen dukket der opp en e-post fra en leser med en oppfording.. En oppfordring om å ta opp et livsviktig tema på bloggen - nemlig organdonasjon. 

Det fikk meg til å tenke.. Gruble og tenke og gruble litt til, før jeg innså at jeg enda ikke har fått fingern ut og registret meg som organdonor. Hvorfor har jeg ikke det? Hvorfor i alle dager skal jeg sitte her og ruge på organene mine? Hvis jeg dør i morgen, er det helt sikkert mye inni der som kan bidra til mye godt for andre, som sårt trenger noen nye nyrer eller et hjerte. Når jeg er død er det vel strengt tatt ikke nødvendig at organene mine blir med meg i graven - hva skal de nedi der å gjøre? Spikret igjen i en kiste flere meter under jorden.. Nå skal jeg riktignok kremeres, og da føles det enda mer unødvendig å la friske organer gå opp i røyk. 

Jeg kjente at jeg ble sur på meg selv et lite øyeblikk. Sur for at det måtte en mail til for at jeg skulle huske på hvor livsviktig det å registrere seg som organdonor kan være. Jeg har for å være helt ærlig ikke ofret temaet en tanke - ikke fordi jeg ikke synes det er viktig, men fordi jeg til tider glemmer å tenke på andre. De aller fleste av oss er altfor opptatt av oss selv og det vi selv holder på med. Det som angår oss, og bare oss. Og de som står oss nært, selvfølgelig.. Men det er lett å glemme å tenke på andre.. På de vi ikke kjenner. På de som er syke. På de som står i kø for å dø eller overleve. 

Hvis alle hadde stilt seg positiv til organdonasjon - bare tenk hvor mange liv vi kunne berget? Når ett liv går tapt, hvorfor skal ikke dette berge et annet? Får ikke døden en viss mening om den kan berge et annet liv? 

De harde fakta forteller oss at det er mange som står i kø - at det er mange som så inderlig håper på å få et nytt hjerte, nye nyrer eller andre organer som vil forbedre livskvaliteten, og i hovedsak forhindre døden. Tenk hvor forferdelig det må være å stå i denne køen. Tenk hvor grusomt det må være å se at din tur nærmer seg med stormskritt, og tenk hvor fantastisk det må føles å få beskjeden om at nye organer er på vei. At du ikke har stått i kø forgjeves, men at du nå skal få lov til å leve lenger. Jeg kan ikke forestille meg hvor mye en slik gladmelding betyr, og det er ingen tvil om at jeg ønsker å bidra, om livet mitt skulle gå tapt. 

Livet har ingen garanti - det er skremmende, men så innerlig sant. Om jeg skulle få hodet mitt kappet av under trikken på mandag, skal i hvert fall alle organene fra hodet og ned doneres til dem som trenger det.. Jeg har derfor registrert meg og lastet ned donorkortet på telefonen, og det håper jeg at du også gjør! 

Hva tenker dere om organdonasjon? Er dere for eller imot, og hvis dere er imot å donere organene deres, hvorfor?

Kjærleik fra en bergenser på tur. 

48 kommentarer

Madeleine

15.04.2015 kl.15:56

skal jammen meg registrere meg! :) ha en fin tur :)

Ann-Karin F. T.

15.04.2015 kl.15:57

Tusen takk for svar på mail og attpåtil et innlegg om temaet!

Livsviktig valg - for flere enn en selv! ❤️️

Tenk også på hvor greit det er for dine pårørende at du selv har tatt dette valget, slik at de slipper å få det vanskelige spørsmålet å stille seg til i en allerede sorgfull situasjon - om den dagen kommer..!

Takk igjen - håper dette innlegget når ut til mange ❤️️

Karina

15.04.2015 kl.15:58

Bra initiativ av leser og flott at du bringer beskjeden videre. tok lang tid før jeg tok en stilling til organdonasjon, man tenker liksom ikke at noe skal skje i morgen. Jeg har en mamma som venter i kø og jeg er ikke den eneste med et nært og kjært familiemedlem i denne køen. Så fantastisk å se at du bruker din posisjon til å formidle dette :-)

Emma Julie

15.04.2015 kl.16:00

Så bra at du har kommet deg trygt så langt! Et utrolig viktig tema du tar opp der. Må selv inrømme at jeg ikke har tenkt på dette selv, men om jeg skulle dø ville jeg gjerne gitt bort mine organer for å kunne hjelpe noen andre! God tur videre :)

M-i

15.04.2015 kl.16:04

Jeg fant ut da jeg var 12 at jeg skulle bli organdonor, skremte vettet av ho mor så klart, men det er noe av det jeg er mest sikker på her i livet :) jeg mener.... Hvorfor ikke?

Elise

15.04.2015 kl.16:06

Jeg er veldig for organdonasjon!! :)

Det er ikke mulig å registrere seg som organdonor i Norge, men du kan laste ned et donorkort som et tegn på ditt standpunkt. Skulle det bli et tema er det de pårørende som bestemmer. Derfor er det kjempeviktig at snakker med de du er glad i og fortelle dem om ditt standpunkt!!

Mathilde

15.04.2015 kl.16:12

Jeg er veldig for organdonasjon :D Når jeg blir litt eldre så skal jeg og registrere meg :)

Silje Andersen

15.04.2015 kl.16:42

For👍 Eg har donorkortet med meg i lommeboka, gjorde da for noken år sida og informerte foreldra mine om da😊 Flott at du òg ha fiksa da,men viss du ha kode på telefon kan da kanskje vere vanskeleg å finne ut? Just asking✌️😊

-Silje-

15.04.2015 kl.16:44

Hei hei du! ;)

I norge er det desverre ingen "registrering" av organdonorer, og det er derfor viktig å informere dine nermeste om dette, dersom du ønsker å være donor. det er nemlig de som vil få spørsmålet dersom du går bort.

en annen ting; dersom hodet ditt blir kappet av på trikken vil du ikke ha mulighet til å bli donor.. Alle som skal bli godkjent som donor må dø PÅ sykehuset. Dette er noe ikke alle er klar over, og er vel kanskje også den største grunnen til at det er så stor mangel på organer.

Marit

15.04.2015 kl.17:04

veldig viktig tema, tenkte på det for et par år siden og glemte helt av det.. Men nå har jeg registrert meg 😄

Alexandra

15.04.2015 kl.17:11

Jeg var tenkt til det når jeg fyller 18, om litt under ett år :)

Xoxo

Kine Wero

15.04.2015 kl.17:26

Har hatt donorkort i lommeboka mi i mange år jeg :)

Haley

15.04.2015 kl.17:32

Wow, dette er noe jeg faktisk ikke har tenkt på, på veldig lenge. Husker mamma snakket med meg om det da jeg var mindre, man da synest jeg tanker på død og organer og alt det der var veldig skummelt. Men det du sier er veldig sant. Hva skal vi med sunne, friske organer når vi er død? Nada. Likevel tenker jeg at man får et ansvar når man er organdonor - for man kan ikke drive på med hva som helst. Man må ha en sunn kropp, og passe på å ikke gjøre noe som kan skade organene. Derfor kan det jo være en god grunn å bli organdonor, for man kan både redde andre sine liv og samtidig leve et sunnere liv selv. Er ikke det en win-win? Så glad for at du tok opp dette!

15.04.2015 kl.17:39

Hei :) nå har jeg blitt organdonor. Sendte mld til både mamma og pappa, svaret jeg fikk tilbake var "så bra:) det vil jeg også" tre nye donore pga deg Kristin!

Rebecca

15.04.2015 kl.17:51

synes det er kjempe bra at du vill donere bort organene dine, hva skal man med de når man ikke trenger de lenger? har faktiskt ikke tenkt på det så det var jo veldig greit at du tok det opp!! synes det er kjempe bra at man kan donere bort organene og redde noen andre!! har selv tenkt å bli organ donor, men må nok vente til jeg er 18år ;)

ha en kjempe fin tur videre og håper du kommer vell frem til Italia<3

ML

15.04.2015 kl.18:18

Det er kjempe bra at du har registrert deg som organdonor, for som du sier er de nok noen andre som kunne trengt organene dine om du feks. hadde dødd. Har lenge grublet på det faktisk, ikke det å bli donor, men hvor viktig det er med donorer. Jeg må nesten vente til jeg blir 18 om jeg skal bli det!

Ha en kjempe fin reise videre, og for all del kom vell frem til Italia! Klem

Lena Pedersen

15.04.2015 kl.18:21

jeg har registrert meg for lenge siden! :D

Var nettopp på bikini-shopping, og tipsene du kom med for en stund siden var til gooood hjelp! Tusen takk! <3 ble en knallrosa bikini og en blå med rosa blomster(også sterke farger)! :D merktes godt hvem som er inspirasjonen <3

Kos deg i Italia <3

Silje

15.04.2015 kl.18:34

Er for og ser på det som en selvfølge. Om alle satt seg i motsatt posisjon ville de fleste sagt at de er for å få et organ om de lå for døden, så da bør man også være villige til å gi fra seg sine når man selv går bort. Kjempeflott at en blogger kan sette fokus på dette, det trengs alltid donorer, dessverre.

Stine furulund

15.04.2015 kl.19:07

Jeg er helt enig med deg i denne saken, å beholde organene sine etter man er død er pointless. Jeg har et organdonorkort i lommeboken, så om jeg mot formodning skulle dø en dag, er organene mine fri for omplassering!

Som nevnt i kommentaren over er det utrolig viktig at dette temaet blir belyst, og det er herlig at du som blogger, som når ut til så utrolig mange, kan være med å spre budskapet :-)

Sarah

15.04.2015 kl.20:02

Jeg er for! Er selv organdonor og ser ingen ulemper med det. Supert at du tar opp temaet på bloggen :D klem!

Silje Marie Angell

15.04.2015 kl.20:39

Herlig tema, Kristin! Jeg har vært organdonor i flere år nå. Det var ikke en eneste tvil da jeg så et kort liggende framme klart til å bli fylt ut. Hvorfor skal ikke jeg hjelpe noen andre hvis det bare skaper fordeler? En ting som er litt trist med organdonasjon, er at personen må dø på et sykehus som jobber med det; altså bare spesielt utvalgte sykehus i Norge, og at hvis man dør hjemme eller i en ulykke, velger de å ikke bruke organene.

Kos deg masse i Italia med Betty! Det fortjener dere begge to <3 Ha en fin kveld

Silje Marie Angell

15.04.2015 kl.20:44

Forresten!

Jeg anbefaler deg å titte på dette: http://www.aftenposten.no/kultur/Norske-kvinner-forteller-om-seksuell-trakassering-7982800.html

En ny twitter-hashtag som fikk meg til å tenke veldig over samfunnet vårt.

15.04.2015 kl.20:44

Tror jeg var 12-13 første gang jeg selv tok opp temaet med mamma. (Er 23 nå) Bruker gjevnlig (altså, 1 gang hvert år/annahvert år) å minne mamma på om dette, og hver gang svarer hun at hun er fult klar over det. Ikke bare har jeg varslet mine nærmeste pårørende, men har alltid med meg donorkortet mitt sammen med bankkort og førerkort, slik at hvis det skulle skje noe, og det står på sekunder, så kan organene mine brukes :-) Skjønner ikke hvorfor noen i det hele tatt er i tvil på om de skal bli donor..?

Silje Marie Angell

15.04.2015 kl.20:48

Beklager for så mange kommentarer, huff. Men denne linken forklarer hashtaggen:

http://fett.no/jegharopplevd/

Otilie S

15.04.2015 kl.20:56

Flyplassen på Frankfurt er heeelt forferdelig, hahah! Min familie på fem mellomlandet der på vei til Sør-Afrika og vi løp som gale for å rekke flyet. Med store tunge kofferter drassende kan man trygt si at det så komisk ut.

Angående organdonasjon, det er sååå viktig. Skal snakke med mamma og pappa om det en dag, det er noe jeg har tenkt på lenge. Fint at du tar det opp!

Linn❤️

15.04.2015 kl.20:58

Jeg er såååå FOR organdonasjon og har donorkort i lommeboka og de nærmeste vet at jeg er organdonor.....mye viktigere å gi organet til de som trenger det i disse milevislange køene enn at friske organer forsvinner opp i røyk.....oppfordrer alle til å bli organdonorer....så viktig👍🏻

Si

15.04.2015 kl.21:17

Jeg har fortalt foreldrene mine at jeg gjerne vil være organdonor hvis det er mulig (selv om jeg selvfølgelig håper at jeg dør i søvne om hundre år). Det er kjempeviktig å snakke med for eksempel foreldrene sine om det, selv om man ikke er myndig, fordi det er de nærmeste etterlatte som må godkjenne organdonasjon. Det vil si ektefelle/samboer/foreldre/søsken, alt etter hva man har.

Det å ha et donorkort i seg selv betyr ikke at man automatisk kan donere organer etter at man er død, fordi det er nærmeste pårørende som må si ja eller nei. Akkurat det synes jeg er litt viktig å fremheve. Men det ha et slikt kort i lommeboka eller mobilen er uansett flott, fordi det kan gi en indikasjon på at det er det du ville ha ønsket - det kan gjøre det lettere for de etterlatte å ta den avgjørelsen. For min egen del tenker jeg også at jeg ikke trenger det, så det er "bare å forsyne seg". Man kan redde veldig mange mennesker gjennom organdonasjon.

Veronica Hassum

15.04.2015 kl.21:54

Først av alt så må jeg bare få sagt hvor fantastisk heldig du er som er ute på nye eventyr igjen, kjenner misunnelsen strømmer hardt på her, hehe😍 skulle så gjerne vært på reisefot selv akkurat nå, oppleve nye land er min store lidenskap!! ønsker deg noen vidunderlige dager i varmen og i flotte omgivelser!!

Så over til innlegget, kjempe bra at du tar initiativ om et så viktig tema!! Dette var absolutt noe du fikk meg til å tenke nøye på!! Virkelig verdt å bli organdonor hvis våre organer kan hjelpe og redde et annet menneske til å få et bedre og friskt liv!! Dette skal jeg absolutt ta tak i med en gang og vil mer enn gjerne bli donor💜 nok en gang, takk til deg! Du er AWESOME👏

Trine

15.04.2015 kl.22:22

Flott tema Kristin! Organdonasjon kan redde masser av liv! En hendelse for noen år siden hvor en familie gjorde valget om å donere bort datterens organer, gjorde at vi i familien snakket om dette, og vi ble alle inneforstått at dersom det skjer noe og det er mulig at noen kan bruke organene våre videre, så har vi gitt tillatelse til at det kan gjøres! helt morbid å snakke om, men du verden så god en gjerning man kan gjøre hvis man selv ikke lenger kan leve videre!

Ha en fin tur i Firenze, var der for mange år siden! Du må ta turen opp til et utsiktspunkt (husker ikke hva det heter) så ser du utover hele Firenze! Et flott syn når du ser elven, den store kirken og hele byen rundt!👏😇

Christine

15.04.2015 kl.22:33

Så viktig! Har hatt lappen i kortmappa siden jeg var 16år, altså i 14år, og har aldri vært i tvil. Det er så viktig standpunkt å ta, og ikke minst fortelle sine nære om hva man ønsker selv. Tenk at om du "panter" kroppen din når du dør, så kan du gi hele 7LIV!!! 7 mennesker kan leve videre på grunn av nettopp deg!

Cami

15.04.2015 kl.22:44

Kjempebra og viktig innlegg! Så flott at du bruker din 'posisjon' til å nå ut til veldig mange med noe som er så viktig å ta stilling. Snakk om det med dine nærmeste slik at de ikke er i tvil om ditt ønske hvis det verste skulle skje. Å redde en eller flere mennesker bør være noe alle ønsker, bare tenk hvis du selv eller noen av dine kjære kommer i den situasjonen at organdonasjon er det eneste som kan redde livet ditt eller deres.

Hege Naimi

15.04.2015 kl.22:56

Som noen andre sa lenger opp her, du er veldig heldig som er ut på eventyr igjen :D Og så deilig å få gjort unna ting å slippe å ha de hengende over seg!

Bra du tar opp dette med organdonasjon, èn organdonor kan redde en håndfull liv!

Oda

15.04.2015 kl.23:39

Dette er slike ting man ofte ikke tenker over!

Så nå skal jeg iallefall registere meg, takket være deg!❤️

Karoline E.N

15.04.2015 kl.23:45

Flott tema! Kjempe bra initiativ av bloggleser og flott av deg som deler det videre. Jeg skal selv melde meg inn og har tenkt på dette lenge, men så har det dessverre ikke blitt til at j har husket det :o j vil melde meg inn, fordi j vil gi andre en mulighet til og leve livet, oppleve ting. Om j allikevel har godt bort, vil j gjerne gi muligheten til noen andre! Syns alle fortjener og leve et langt og lykkelig liv. Så derfor vil j bli donor :) viktig og gi andre en mulighet.

Håper rensingen har godt fint og at du koser deg masse! Det fortjener du ❤️ Ha et fint opphold i Italia sammen med betty 🌸💜 gleder meg til og lese mer om Italia og oppholdet deres. Nå er det natta, etter 5 års feiring for fadder ungen min! Masse barn og mye folk, så det gjør meg ganske slite. Hehe! Nattinatt - stor klem :)

Izzy

16.04.2015 kl.00:39

Synes heller det skulle være slik at de som IKKE ønsket å være donor måtte fylle ut et skjema. På den måten ville man sikre seg flere donorer blant de som ikke kjenner til donorkortet, eller er for late til å fylle det ut. Jeg vil tro at de fleste ikke har noe i mot å gi fra seg brukbare organer etter døden inntreffer.

Et flott tiltak, og så bra at du tar det opp blant leserne dine. Jeg lastet ned appen i dag takket være påminnelsen.

God tur!!

Heidi

16.04.2015 kl.00:53

Flott og viktig innlegg. Knall tøff blogg. Du er en rå Bergenser. Er selv fra Sotra.

Stå på med hverdag og klesdesigner.

Klem fra meg

Renate Kjellevold

16.04.2015 kl.01:23

eg såg en serie igår faktisk, der det der vart tatt opp. det fikk jo meg såklart til å tenke, og eg er veldig positiv til å være organdonor!

Evelyn

16.04.2015 kl.07:40

Det er bra at du tar dette opp 👍

Ha en fin dag 😍

Nelly

16.04.2015 kl.08:13

Jeg er så enig med deg. Valget om å donere vekk organene mine når jeg dør har jeg stått fast på lenge. Egentlig så tror jeg at jeg vil donere bort hele kroppen til forskning

Ingvild L

16.04.2015 kl.08:18

Wow, litt av en oppvekker på morgenen! Dette har jeg hatt i tankene et par ganger, men har vel egentlig slått det fra meg igjen... Men nå er det helt klart at jeg også vil registrere meg som organdonor. Det hadde jo vært litt deilig å vite at hele meg ikke dør helt forgjeves :-) Jeg er i allefall FOR dette- ingen tvil!

Mari Helene

16.04.2015 kl.10:37

Jeg er definitivt for! Har faktisk et slikt kort i lommeboken :-D

Om jeg noen gang kommer i en ulykke og jeg ikke kan reddes, er det betryggende på en rar måte å vite at om jeg har organer som er vellfungerende og friske som noen andre kan få når jeg ikke har bruk for de lenger, kan jeg redde liv ved å gi noe til noen som jeg ikke trenger lenger ! Jeg kan gjøre noe godt for noen , redde liv, etter at jeg selv er død, snålt.. Men definitivt FOR :-)

16.04.2015 kl.13:36

Som noen andre har påpekt: for å gi vekk organer når du dør må du dø på sykehus. Det finnes kun en transplantasjons avd i Norge, og den er på Rikshospitalet. De vil sende et legeteam ut hvis det skulle være aktuelt for å hente organer. Derimot må du informere dine pårørende, for hvis det skulle være aktuelt er du sannsynligvis i koma og får hjelp til å leve med respirator. Det betyr at dine pårørende må bestemme seg for å skru av respiratoren slik at dine organer kan bli gitt. Det høres enkelt ut å gi organer når en er død, men sannheten er at det kan være en ganske vanskelig situasjon. Derfor er det viktig at en snakker med sine om det. Organer er avhengig av blodforsyning som kun kommer ved at hjerte slår. Men syns det veldig bra at du setter lys på det, og oppmuntrer andre. Vi trenger flere organgivere.

stine

16.04.2015 kl.22:07

Blir så glad av å lese bloggen din! Er så utrolig bra at du tar opp slike tema og ikke minst at du klarer å skrive riktig og godt norsk! Tommel opp 👍

En ting du også burde ta opp her er å gi blod, det er minst like viktig som organdonasjon og det er en veldig liten innsats for å hjelpe de som virkelig trenger det. Håper du kan skrive litt om dette, det er også kjempeviktig!

Tonje Liasjø

17.04.2015 kl.13:08

Så bra! Er selv donor, å har klistermerker på tlf og kortet i tlfmappa.

Vibeke

17.04.2015 kl.13:08

Så fint du bruker bloggen din til å skape oppmerksomhet rundt organdonasjon. Jeg venter selv på donasjon og er selv organdonor. Det er så viktig å få folk til å snakke om organdonasjon og med sine nærmeste om det. Om man noen gang vil komme i en situasjon der du kan stille som organdonor er det viktig at dine pårørende kjenner din beslutning og kan bekrefte din vilje. Det er også tre ganger større sjanse for at man selv vil trenge et livgivende organ enn at man blir organdonor selv. Jeg synes at om man selv ville tatt imot et nytt hjerte, lever, lunger, pancreas etc. eller ønsket at dine pårørende ville si ja dersom de behov for et nytt organ bør man også selv si JA til organdonasjon.
Du har så rett. Har registrert meg selv for lenge siden :)

Line

19.04.2015 kl.10:22

Bra du tar opp en så viktig tema, selv om det mangler litt informasjon. Men så er det heller ikke vanskelig å google opp organdonasjon på nettet. Jeg må innrømme at jeg gråt en skvett da jeg leste dette innlegget. Jeg er selv pårørende, og har vært opptatt av dette siden jeg var 15-16 år.

Elise

25.04.2015 kl.14:07

Så flott at du tar opp dete temaet! :D

Skriv en ny kommentar

hits