VESKEDRAMA OG MENINGER

Si meg en ting.. Hvorfor er vesker fra H&M teit? Hvorfor er det teit med "billigmerker" og hvorfor blir man ikke akseptert i jentegjengen om man ikke bruker ukelønnen fra det siste halvet året på dyre merker? 

Flere av dere vil høre mine meninger om veskedramaet har florert i media de siste dagene, og det vi hører kommer ikke som en sjokknyhet.. I flere tiår har det alltid vært et slags kjøpepress i ungdomsgjengen, og kjente merker har gjennom mange år bidratt til en høyere status i flokken. Jeg glemmer aldri hvor kul man følte seg hvis man klarte å få klørene i et par Buffalo sko eller en Miss Sixty bukse da jeg gikk på ungdomsskolen, og man ble faktisk sett på som litt ekstra tøff om man var ikledd styles fra slike merker. Når sant skal sies hadde dette en helt annen prislapp enn dagens dyre designervesker, men 1300 kroner for et par platå-boots var mye på den tiden, og det synes jeg det er fortsatt. Da jeg gikk på ungdomsskolen var det også rimeligere alternativer som også var poppis, og buksene fra Toba&Co i syntetisk materiale var tøffere enn tøffest. Disse hadde en ok prislapp, men bidro likevel til at vi jentene kunne føle oss litt ekstra kul. På den tiden var det også ryggsekk som gjaldt.. Aller helst den brune "Amanda-sekken", og hadde man ikke den brukte man en mer sporty variant. På videregående brukte jeg pose fra nærbutikken til bøkene mine.. Det synes jeg var kulere enn sekk, men en pose fra Bunnpris i dagens samfunn ser ikke ut til å vinne kampen mot veskene til flere tusenvis av kroner. Den vant vel egentlig ikke over noe i ungdomsårene heller, men jeg ble i hvert fall ikke mobbet for at jeg kom drassende på bøkene mine i plastposer.

Det jeg synes er synd, er at vi ikke har kommet lenger. Vi er i 2015, folkens.. Kom an igjen.. Noe burde endret seg siden den gang, og man skulle tro at dagens ungdom hadde vernet mer om de viktige verdiene i livet, som de forhåpentligvis har fått inn med morsmelken. Dessverre.. Verdiene får liten betydning når man står ovenfor et press og en stadig drøm om å passe inn, men det jeg ikke kan fatte og begripe er at en veske til langt over 5000 kroner, eller dyre merker generelt er det som skal til for å nettopp passe inn. Jeg synes det er flaut. Jeg blir pinlig berørt av å lese om disse jentene som mener at billigmerker er teit, og da jeg så denne lille snutten på TV2 Nyhetene i går, klarte jeg ikke la være å bli en anelse provosert. Jentene i videoen forteller hvordan sistuasjonen er, at de synes det er teit å kjøpe veskene sine på H&M. De er stolt av de dyre merkene sine, noe de forøvrig har lov til å være, men det virker som om de mer enn gjerne bidrar til at presset vedvarer. Joda, de uttrykker at situasjonen er lei, men er ikke disse blant de såkalte "kule" jentene i gjengen? Isåfall burde de brukt statusen sin på noe langt bedre enn å fnise over det faktum at vesken som har grodd fast på armen koster mer enn en tur/retur til Los Angeles!! 

Samtidig får det jo være opp til dagens ungdom å bestemme hva de bruker sine egne penger på. Har de tjent dem selv eller fått dem i gave er det jo strengt tatt deres valg, men hadde man helt ærlig svidd bort flere tusenvis av kroner på en dyr veske eller merkeklær, om det ikke hadde hatt noe å si for statusen man satt igjen med til slutt? Når man kjøper en dyr veske i 15-års alderen gjør man det for å få en reaksjon, for å bli lagt merke til eller for å få en viss status. Man gir nemlig pokker i at man faktisk kjøper et kvalitetsprodukt, for hvilken 15-åring som er over gjennomsnittet opptatt av å passe inn og være blant de kule, hører man snakke om snitt og materialer? Det handler kun om show off, så enkelt er det bare. Jeg husker jo bare selv at jeg brukte penger på de merkeligste ting i ungdomsårene, bare fordi det var "kult". Ta Buffalo skoene f.eks. Det var ingen som likte dem i starten.. De var grisestygge og lite flatterende på spinkle fjortisføtter, men likevel skulle man ha dem.. De var jo så "kule", og det kule var kult!

Jeg er kanskje ikke den rette personen til å uttale meg, rett og slett fordi jeg ikke finner noe særlig begeistring i dyre designervesker eller merkeklær. Jeg synes faktisk at store logoer på gensere og t-shirts er litt harry, men for guds skyld.. Man MÅ jo ha synlig logo, for ellers er det jo ingen som ser hva slags merke man har på seg siden det er dette som er den store betydningen oppi det hele. Ta Acne-skjerfene f.eks, som ut fra intet ble en superhit i fjor eller året før.. Skjerfet var digg det, for all del. ULL og greier. Det har vi jo ikke sett før, og så var det denne logoen da, dere.. Denne godt synlige logoen på merkelappen som plutselig skulle være synlig. "Eh, vent litt folkens.. Jeg må bare fikse litt på skjerfet mitt, merkelappen med logoen må vende utover mot verden, skjønner dere".. Altså..

Sist jeg sjekket var merkelappen en indikasjon på hvilke materialer produktet var laget av og hvor det kom fra, men der har man jo bekreftelsen på at det ikke er det bestemte plagget man så gjerne vil ha, men at man legger pengene igjen for selve logoen. Joda, jeg skjønner at kvaliteten på mange merkeklær er god, jeg skjønner at mange av disse designerveskene er mer forseggjort enn veskene på H&M, men altså.. Det er en veske for pokker! Nå irriterer jeg nok på meg de ihugga fashionistaene her til lands, men det får bare være.. Jeg foretrekker kvantitet fremfor kvalitet i de aller fleste tilfeller, og vil heller ha 10 forskjellige vesker i 10 forskjellige fasonger og farger som jeg kan bruke året rundt, enn ÈN liten jævel av en veske som skal være et konstant tilbehør.

Men altså.. Når utgikk liksom sekk? Den deilige ryggsekken? Jeg synes jo at sekk er døsfett.. Jeg ELSKER sekk, hva skjedde med å droppe sekken til skolebøkene til fordel for designervesker? Jaja.. Hver sin smak.. Jeg hadde jo tross alt bøkene mine i plastikposer på et tidspunkt, haha!

Men okei.. Det som er den største skandalen her er ikke at unge jenter kjøper designervesker, folk må få kjøpe akkurat det de selv ønsker! Den største skandalen er at man må følge et "motekrav" for å bli inkludert, og da er det samfunnet det er noe riv ruskende galt med. Når det i flere tilfeller oppstår mobbing av dem som ikke har råd til å koste på seg dyre merker, er det noe så sørgelig over situasjonen at jeg kjenner det knyter seg i magen. Hvem pokker står liksom ved roret og styrer denne skuten som er så ute av kurs som den kan få blitt? Hvem skal man holde ansvarlig? Er det hun kule i klassen eller er det foreldrene? Er det media, motemagasinene, foreldre som gir etter, eller kanskje oss bloggere? 

Jeg mener jo bestemt at toppbloggere i Norge sitter på et ekstremt stort ansvar i mange ulike grader. Først og fremst når det kommer til kroppspress, noe som er en helt annen historie, men også til dette med hva som liksom skal være akseptabelt å være iført. Mange av snuppene på topplisten er unge.. Veldig unge, og mange av dem tjener gode penger. Jeg mener å ha sett hver eneste toppblogger fra 20.plass på topplisten og oppover, med en dyr designerveske hengende på armen på ett eller annet tidspunkt, og ikke bare én. De florerer jo, for jentene har penger til det.. De har penger til dyre merker og de elsker å vise dem frem, og da må jeg bare spørre igjen.. Fordi at kvaliteten er så utsøkt, eller for show off? Jeg tipper det sistnevnte, og dette påvirker de unge.. Bloggerne blir en person leseren på ett eller annet nivå ønsker å leve opp til, og da spiller nok det dyre tilbehøret en stor rolle. Haff.. 

Selv kunne jeg aldri brukt så mye penger på et slikt tilbehør, selvom enkelte slike vesker kan se uforskammet bra ut, men så.. Så bruker jeg brått som det er flere tusenvis av kroner på en reise f.eks. Nå er riktignok reise det eneste man kjøper som gjør deg rikere, så her bruker jeg pengene med god samvittighet. I tillegg koster jeg på meg middager ute, stasj til cribben og friske blomster hver uke.. Det kommer nok tilsammen opp i et beløp en designerveske verdig, men for meg betyr de "små" tingene så mye mer.. De som utgjør noe stort i det større bildet. 

Hmm.. Tenke, tenke.. Hjernen kverner og jeg grubler som en gal over hvordan jeg kan bruke min stemme og posisjonen jeg befinner meg i, til å banke litt vett inn i dem som mobber. Mobber på grunnlag av feil merkevalg og feil veske, men at man faktisk mobber noen på grunnlag av noe så ubetydelig burde være en tankevekker i seg selv. Man mobber ikke andre. Punktum. Man mobber i hvert fall ikke andre fordi de har dårlig råd. Ferdig snakka!

"Hei du.. Du der som handler på H&M, du passer ikke inn". Nei, vettu-faen-meg-hva.. Ta deg en bolle! 

Livet handler ikke bare om penger og status, og takk gud for det.. Tenk noe så kjedelig.. Penger, merkeklær og status? Jeg rynker på nesen av å lese opp de tre siste ordene - det er jo så nitrist, eller hva? At det KUN skal finnes bl.a ÈN kleskode som alle jenter i ungdomsårene skal følge? Hva skjedde med å skille seg litt ut fra mengden? For nå skal vel egentlig aller helst alle tenåringene være like.. Man klarer jo nesten ikke se forskjell på dem der de tripper av sted med like vesker, like merker, like frisyrer, like jakker.. Men altså - bare for å passe inn? You can do better! 

Vær deg selv, om det så er med eller uten designerveske på armen og logo på brystet. At du har brukt mange tusen kroner på noen vesker er helt greit, men det er ikke greit om du hadde gjort det for at "vennene" dine skal like deg. Da kan forøvrig disse "vennene" ikke kalles venner! Vær hun jenten med denne designervesken på armen fordi du elsker den, ikke fordi du føler du må ha den der for å bli akseptert. 

SMASK

99 kommentarer

Netta

04.02.2015 kl.06:58

Vi må huske på at der nok et par foreldre inni bildet her som har plunta ut noen kroner og det sier litt. Men hadde jeg hatt en vennegjeng som var så opptatt av merker og du blir pusha ut hvis du ikke har det og det da hadde jeg enkelt og greit bytta vennegjeng som skjønner litt mer hva et vennskap går ut på :)

Irmelin

04.02.2015 kl.08:14

Amen! Godt du finnes i bloggverdenen, Kristin! :)

Emma Julie

04.02.2015 kl.08:19

Helt enig i hva du skriver! Den siste delen oppsummerer akkurat hva jeg mener om denne saken! Ha en fin morgen :)

Marianne

04.02.2015 kl.08:22

wow, det er så tragisk å lese at man må ha dyre merkevesker for å passe inn! I min klasse kommer folk med vesker, sekker, poser, bag eller bare en blyant og matpakke i lomma! Jeg er så utrolig glad for at det ikke er noe sånt press i min klasse! Men kjente godt til det på ungdomsskolen! Men jeg gjorde ikke alt det for å passe inn, tror da at noen hadde sett rart på meg i den klassen jeg går nå om jeg hadde hatt ett skoleantrekk til fler 1000kr! Elsker at du kommer med din mening! Stå på, du ruler! Ha en boblende dag! Klem

victoria

04.02.2015 kl.08:22

jeg er helt enig i det du skriver, så bra at du tar det opp! :) jeg synes det er helt sykt at det har blitt slik, og jeg hadde ikke ønsket at mine barn skulle gå rundt slik - ikke hadde jeg finansiert det heller! skoleantrekk til 11.000? helt hull i hodet, spør du meg :s

Nancy Elin

04.02.2015 kl.08:27

Kunne ikke vært mer enig! Kjempebra skrevet, Kristin. Det er jammen ikke mange bloggere som åpner seg slik og sier akkurat hva de mener, derfor er det bra at noen gjør det!

Ønsker deg, Dennis og Fokus en strålende fin onsdag <3

Susanne

04.02.2015 kl.08:33

Tusen takk for at du finnes :-)du tar det jo så på kornet , Bra skrevet

Lillian

04.02.2015 kl.08:35

Kjære Kristin!! Det er så sant det du skriver. Når jeg gikk på ungdomsskolen falt jeg for det samme presset, men ettersom pappa var aleine, nektet meg han alle pengene. Da mine venner å jeg gikk til byen hadde de 2000 krog jeg hadde 200 kr, for jeg hadde ikke jobber for pengene. Noe som jeg ser tilbake på som er veldig bra. Helt til jeg fikk bankkort, da gikk pengene, men de fleste tilfeller til fornuftige ting, som jeg trengte. En gang fikk jeg overtalt pappa, jeg fikk buffalo skoene, og som jeg elsket de! De var jo rå tøffe.

Nei, poenget er at foreldre har også et ansvar for barna sine, selv om samfunnet er tøft.

Lena Pedersen

04.02.2015 kl.08:37

så bra at du skrev innlegget her! Jeg kunne ikke vært mer enig, det er så trist å bli voksen og se at generasjonen etter deg bare faller sammen og ødelegges av noenså dumt! Det gjør meg direkte trist! Jeg har vært suuuuperheldig for i min klasse og trinn, var det veldig lite press om penger! Jeg kan ikke se for meg å leve i dagens samfunn med ungdom, tror det kommer til å ta knekken på ganske mange! :(

Selv velger jeg en mellomting! H&M er jeg i mot pga barnearbeid og dårlig kvalitet, altså ingenting utseendebasert! Jeg foretrekker vesker som har et par hundrelapper mer enn H&M, for de har gjerne bedre kvalitet, men et par TUSENLAPPER!? Nei ikke faen! Jeg går bevisst etter klær som ikke er "kjente" merker, men de merkene som fortsatt er gode, men ikke gir status på samme måte! :) det finnes en mellomting der! Og det er vell greit å invistere i dyre merker når man blir eldre (20år +) og forstår verdien og bevisst har valgt en stil, men de som går på ungdomsskolen har ikke valgt det som en stil, men de har fått det valgt av andre.

Men nå må jeg slutte, ble litt langt, haha!

Ha en fiiin dag Kristin! <3

Alexandra

04.02.2015 kl.08:40

Amen.

Du får sagt det jente! Tror ikke det fins noen bedre måte å få sagt det på selv.. Skulle egentlig kjøpe meg SVEA (3500kr) jakke i helga som var, fordi jeg syns den er kjempefin! men.. Det er så mange andre som har den, så jeg kjøpte en ganske lik jakke, bare i Stormberg til 1000kr! DET var et kupp det! Har ikke sett noen med samme jakke før :D Kjøpte den til og med på Norwegian Outlet og en lue til 70kr, sånn grå med et merke foran, husker ikke hva den heter.. Men jeg kjøpte heller en sånn i Stormberg til under halvpris og jeg personlig syns den er MYE finere!!

Ha en super duper dag :D Klem

Sara

04.02.2015 kl.08:42

For meg så er det helt surrealistisk at jenter nede i 11års alderen bruker så mye penger på en veske..

10 000kr brukte flere av dem som har stått frem i media og fortalt at de "må" kjøpe sånt. For meg er 10 000kr Månedslønna mi... Ja, sånn er det å være lærling. Jeg har kun 10 000kr som skal dekke alt iløpet av en måned, tilogmed husleie.. Og disse jentene bruker det på EN liten ubetydelig ting. Jeg blir provosert.

Suzii

04.02.2015 kl.08:50

Mulig det er slik som dette i Oslo/Bærum-område, i Trondheim er det iallefall IKKE sånn! Eller altså mange folk har dyre merker her også, mer merkeklær enn vesker egentlig, men jeg går aaldri i merkeklær og ikke én gang har noen gitt meg følelsen av at det e flaut. Verken på ungdomsskolen eller nå på videregående(jeg går vg1), har jeg skammet meg for dette, og for all del ikke blitt mobbet! Kanskje dette skyldes at det ikke er like tydelig hvem som har lite penger og hvem som er dødsrike, her i Trondheim som i Oslo. Altså, folk tjener forskjellig her og altså, men det avgjør ikke hvor du bor i byen, eller hvilken skole du går på, så det blir ikke like tydelig skille, kan du si. Begge foreldrene mine har akademisk utdannelse, så de har jo en del penger, jeg har bare andre ting jeg synes er mer interressant enn å kjøpe ting i hytt og pine, enten det er dyrt eller billig! Her er jeg litt uenig med deg da, jeg ville ikke hatt 10 vesker fremfor én dyr veske som også var fin, rett og slett fordi jeg synes vi kjøper så sykt mye dritt, og jeg gidder ikke bidra til at arbeidere lever på luselønn. 14 arbeidere syr ETT plagg, fordi de syr én søm hver. Den samme sømmen, om og om igjen, slik at de skal kunne gjøre det fortest mulig. Den ene samme sømmen, på mange hundre klær, hver dag. Så driiit kjedelig!!!! Okei nok om det, ingen liker moral-preikere, vi er kjipe og greier aldri å slutte å snakke. Over til sekkeveske-snakk. På vgs synes jeg synd på den lille andelen med veske på skolen, for sekk er faktisk den eneste måten å få med seg lasset med bøker hjem på, uten varige ryggplager. I hele Sør-Trøndelag har alle vgs-elever fått utdelt den samme skolesekken, som er både nøytral og perfekt i størrelse, så det er denne ca alle bruker.I tiende brukte vi skoleveske, men det var så og si ingen som turte å bruke fine vesker på skolen, pga at de kunne bli ødelagt, og også at det så litt rart ut faktisk! Når normen var at på skolen, da bruker vi vesker fra morris, björn borg, h&m, var det ikke sånn at alle samlet seg rundt den ene jenta med dyr veske. Vi brydde oss ikke, og muligens var dette fordi vi også gjerne gikk med joggebukse og flisgenser på skolen uten sminke, UTEN å skamme oss. Nå høres det ut som jeg var tidenes taperjente, men min venninnegjeng var faktisk den mest "populære" på trinnet, og vi er forsatt ekte, gode venner, hvor status ikke betyr en dritt (ja, det går ann.). Jeg snakket med ei jeg kjenner fra bærum og hun kunne ikke fatte at vi kunne gå uordnet på skolen, uten å få stygge blikk, og hun syntes at vi i Trondheim var såå heldige! Og det er vi faktisk, her kan man gå med (nesten) akkuratt det man vil uten at folk bryr seg, og enten er du typen som liker GANT, eller så gjør du ikke det gitt.

Klar over at denne ble over snittet lang, men jeg er syk, og har derfor ikke noe å gjøøre!:(

Ha en herlig dag, Kristin!

Veronika L

04.02.2015 kl.08:54

helt fantastisk Kristin! Vi skulle hatt flere bloggere som deg. Før leste jeg så mange blogger, men alt i dag handler om slanking, trening, spinkel kropp og utseende. Du er unik og jeg digger deg.

Selv er jeg den som handler på cubus, funker helt fint for meg. Jeg er snart 22 og har en fast jobb, men jeg bruker fortsatt ryggsekk om jeg reiser hjem til familie i helgene, ryggsekk er jo helt fantastisk, enkelt å ta med seg også. Go ryggsekk!

Kunne aldri falt meg inn å bruke fler foldige tusen på en veske! Nei vett du hva. Dagens ungdom..

Charlotte

04.02.2015 kl.09:03

Amen to that. AMEN!

Det er en av grunnene til at jeg er glad for at jeg bor "på landet". Nærmere sagt Kyrksæterøra (ja, der ingen kunne tru at Mullaen skulle bu). Og her florerer det også av "slik bør man gå". Men jeg føler ikke at det er like utbredt som slik det er andre og større steder. Drar jeg til Trondheim, så florerer det av disse fjortisjentene. Men ting har selvfølgelig forandret seg, det kan jeg se. For eksempel da jeg gikk i 5-8. klasse gikk jeg i fotballklær 24/7, rett og slett fordi jeg spilte fotball hele tiden. Men nå ser jeg hvor opptatt ALLE i den alderen er av å se bra ut nå. Det er helt sykt. Så dessverre så tror jeg nok dette blir bare værre og værre. Mye av dette er nok pga "presset" som kommer av toppbloggerne.

Suzii

04.02.2015 kl.09:06

Sara: kanskje ikke såå mye vits å la seg provosere av niendeklasse-jenter, hehe. Det kommer nok til å se veødig annerledes på ting en dag de også. Og kan msn egentlig blame dem så alt for mye? De er oppvokst til å få alt de vil ha, og hvilke jenter har aldri gjennom hele livet vært liiitt sjalu på de bortskjemte jentene?

Trine

04.02.2015 kl.09:12

Godt skrevet innlegg Kristin. Skjønner ikke hva dagens ungdom tenker med..! Jeg gikk på ungdomsskolen for 10 år siden, og da var det mange av oss som brukte typ plastikk poser fra mat butikken som skolebag. Helt genialt, fikk plass til litt av hvert og ble den ødelagt kunne du bruke en ny en dagen etterpå uten å bruke ei krone, for lets face it, mamma / pappa betalte jo for posene når de handlet mat ol. :P Det var jo også mange som kommenterte "baggene" våre, men min venne gjeng var av den typen " liker du det ikke så hvorfor glor du å bryr deg" ?? Litt gi faen attitude..! Vi var oss selv 100% og det var mer enn godt nok. Man skal ikke holde folk utenfor bare på grunn av at de ikke har de nyeste og dyreste tingene.! Det er helt uakseptabel holdning. Godt å se at du bruker din posisjon og involverer deg i dette og kanskje får folk til å tenke annerledes. Supert :)

Suzii

04.02.2015 kl.09:14

Charlotte: jeg mener at det er en vesentig forskjell på å kle seg som alle andre, og det å faktisk mobbe og se ned på folk som skiller seg ut. I byene vil det jo alltid være folk som kler seg ganske likt, men om vi vil at de skal tolerere at vi kler oss annerledes, må vi faktisk tolerere at DE kler seg som DE gjør.

Simone H Breistrand

04.02.2015 kl.09:17

ÅÅÅÅH, når jeg leser dette innlegget kunne jeg ikke vært mer enig. Jeg synes alt for mange ungdommer er hjernevasket av alle magasiner og merker til flere tusen. Jeg kan innrømme at jeg selv bruker litt for mye penger på mobiltelefon (iphone 6 hihi), men jeg brukte faktisk 4 uker på å jobbe for pengene. Dessuten er det en telefon jeg har sett fram til, lenge.

Camilla.

04.02.2015 kl.09:26

BRAVVO! Helt enig. Dersom en designerveske betyr så mye for deg og du er interessert: kjør på. MEN ikke gjør det til et drittpress slik at alle må få det. Jeg kan ALDRI tenke meg at alle jentene på ungdomsskolen har glede av en designerveske til 5000kr++. Alle jenter er ikke lik. Slutt å mobb og slutt med merkepress.

Ja, vi er heldig i Norge, men det er mange som ikke er riktig klok. Jeg får vondt inn i hjerteroten når det er press på at unge må kjøre limmo til skoleball og ha vesker til flere tusen for å passe inn eller ikke skille seg ut.

Skam på skambenet til dem som påvirker presset. Kule jenter som synes det er "synd" er bare provoserende. Det er ikke 'synd', det er helt feil. Ingen skal mobbes og ingen skal føle seg presset. Håper det snart kommer en aksept for å være som man vil. Da kan de som vil rulle i designerklær gjøre det og de som vil rulle i second-hand skatter kan gjøre det. :-)

Nora Haugen Lundberg

04.02.2015 kl.09:28

AMEN TIL DEG <3

Thea Mariel

04.02.2015 kl.09:31

Sannheten er det at samfunnet er faktisk ikke slik. Jeg har ALDRI opplevd et press om at jeg må bruke enkelte merker eller klær. Disse jentene har lagd seg dette presset oppe i hodet sitt, tror du virkelig ikke de hadde fått venner uansett veske? Det er så utrolig provoserende å se at de er så lett påvirkelig og ikke har ben i nesa. De klarer simpelt ikke å stå opp for seg selv, det er flaut. Det er ingen kjøpe press slik de sier, det er bare noe de innbiller seg. Dessuten, når de først skal bruke så mye penger på en veske kunne de kjøpt noe litt utenom det vanlige, alle veskene er helt like noe som er ganske vittig. Det er ikke rart de blir utstøtt når alle ser helt like ut.

Iselin L

04.02.2015 kl.09:33

Akkurat dette temaet er jeg helt enig med deg, Kristin. Spesielt den delen med like frisyrer, like klær, vesker, sko, jakker osv... Dette er noe jeg har lagt veldig godt merke til når det gjelder gutter å hårfrisyren demmes. De aller fleste gutter nå til dags har liksom den "sidecut" frisyren, med litt hår på topplokket. Jeg personlig går i alle typer klær, med merker eller uten. Jeg skiller meg ofte ut blant andre i å med at jeg ofte har "band" klær. Det å skille seg ut er en hærlig følelse, men skal man skille seg ut på denne feminine måten med merkeklær til en pris av det noen tjener på et halvår, er det noe galt. Godt skrevet!

Stine Åsvestad

04.02.2015 kl.09:36

Så glad for at dette ikke er et problem her jeg bor. Det er jo åpenbart at dette er størst i Oslo og Bærumsområde, og der handler jo alt om å vise frem hvor mye penger der har, right? Jeg har aldri hatt en positiv oppfatning av disse sosse-jentene... De har jo ingen perspektiv på hvordan penger bør brukes hva det er verdt å bruke penger på! Jeg syns at når et klesplagg koster over 300kr er det dyrt, jeg har god råd til det, men det handler om å prioritere.

Thea

04.02.2015 kl.09:40

Halleluja Kristin !!

Eli

04.02.2015 kl.09:42

Hei

Bare ser du skriver om mobbing så sterkt her. Husker du på paradise hotel når dere mobbet hun ene deltagereren? Måtte ikke Trianna gripe inn? bare lurte om du tenker på det og angrer. Og om du var en mobber før? Men bra at du prøver og gjøre noe nå med bloggen i forhold til dette:)

Jeanette

04.02.2015 kl.09:52

Amen! Digger deg og bloggen din, du inspirerer på mange måter 😊 fantastisk!

Ida

04.02.2015 kl.09:53

Godt at årets outfit blogger skiller seg litt ut da! Håper du kan være en inspirasjon til å få slutt på det ekstreme presset :)

Marlene, 19

04.02.2015 kl.09:58

A to the men! Du får virkelig sagt det og jeg kunne ikke vært mer enig! Når jeg gikk på barneskolen hadde jeg en Winx - ryggsekk som skolesekk. Dette ble jeg mobbet for, rett og slett fordi jeg ikke hadde disse "populære"-sekkene som resten av gjengen gikk med.

Altså - selvfølgelig skal de selv få velge hva som skal bære deres skolesaker, men ærlig talt. Er det så forbanna viktig at en veske til flere tuusen skal til?

Jeg synes at en veske fra h&m til 200 kr er mer enn nok - itillegg til at de ser bra ut! Kvaliteten er kanskje ikke noe til å juble over, men de funker.

Jeg har selv en veske fra Cubus til 299,- kr som ligner ganske mye på disse Marc Jacobs-veskene og folk har spurt meg "Ååå, er det Marc Jacobs?" "Nei, det er Cubus og den funker fett!" svarer jeg tilbake.

Jeg synes at flere tusen av disse kronene burde vekke dagens ungdom opp og at det er SYKT at man skal føle seg kul nok dersom man har en merkeveske.

eva

04.02.2015 kl.10:02

Eg er så enig med det du skriver, og du kunne ikkje sagt det bedre!! superbra at du bruker din posisjon til å formidle vett! du er kjempeklok og liker når du skriver om dagsaktuelle tema, kanskje det kan føre til at folk tenker seg mer om?

Guro

04.02.2015 kl.10:17

Amen! Så enig med deg, og jeg håper at noen leser dette og får litt nytt syn på saken! At du klarer å overbevise noen til å snu.. Denne saken provoserer meg så inni satan!! Takk for at du sier din mening, og takk for at din mening er den samme som min :-) hehe!

Jeg kunne aldri finne på å kjøpe en veske til mange tusenlapper.. Da hadde jeg lett kjøpt masse billig istedet, eller en tur til et fantastisk sted jeg vil oppleve! Vesker har jeg nok av, og ingen av dem kostet mer enn 1000 kr.. Så da går det jo an! Ikke er de så ulike disse dyre veskene til mange tusen heller..

Veronica S

04.02.2015 kl.10:20

Var det så mye press når vi gikk på skolen Kristin? Vi kjente jo på det med Miss Sixty buksene, Lois buksene og buffaloskoene.. jeg husker du hadde i allefall, jeg hadde en miss sixty buksen men aldri buffalo sko. Men ellers synes jeg ikke det var dette presset de føler nå. Kan virkelig ikke huske at vi fikk vesker til 9000kr.. eller 10.000kr. Husker det eneste "presset" i den prisklassen den gang var ballkjolene til skoleballet. (der jeg slapp unna med en kjole til 399 på H&M og alle trodde den i allefall kostet 4000kr fordi den hadde samme stoff som en annen jente sin kjole som kostet 8000kr, men siden min var kort måtte den være litt billigere.)..

Dønn ærlig synes jeg at vi skulle innført skoleuniformer i Norge. Samme klær, samme skoleSEKK og samme sko. Så ser jo alle like ut likevel..for vi må bare innse at alle mellom 13-21 nå til dags ser like ut.. samme klær, vekser, sko, jakker osv.. også sminker alle seg det samme også.. så hvorfor ikke offentlig skoleuniform og skoleSEKKER som alle har likt? Så slipper man så mye press på klærne, for alle ser jo like "dust" ut.

Izzy

04.02.2015 kl.10:24

Så flott og viktig at du tar opp dette temaet! Selv er jeg heldigvis langt over skolealder, og ferdig med å prøve å passe inn... men husker at det var enkelte plagg og tilbehør som var kulere enn andre i barndommen. I "min tid" var det Bergans som gjaldt, en sekk selv vi med dårligere økonomi kunne ta oss råd til.

Jeg kan ikke forstå at noen orker å bruke tusenvis av kroner på en veske, i stedet for å f.eks reise. Det er flotte vesker for all del, og folk kan få bruke penger på det de vil.. men.. ugh. Det viktigste i livet er opplevelser og hygge etter min mening.

Den dyreste vesken jeg selv eier kostet 600 kroner, og har mer enn god nok kvalitet. Favorittvesken min er en liten sak fra Malta til rundt 150 kroner :) Og det beste av alt er at når man går lei av disse tingene, så har man ikke kastet bort mer enn man kan leve med.

Maria U

04.02.2015 kl.10:34

Amen!

Hvis jentene har spinket og spart for å få råd til vesken er det jo greit nok, da lærer de kanskje noe om økonomi. Men hvis foreldrene føler seg presset til å kjøpe vekser til flere tusen kroner, og gjør det, da er det helt krise. Men som du sier, det verste er at du liksom _må_ ha disse vekskene. Hva faen, det finnes da viktigere ting i livet og bedre ting å bruke penger på.

Tok bussen fra St.Hanshaugen her om dagen, så kom det inn 3 pene jenter på bussen i en liten gjeng. De var kopier av hverandre :| Langt, rett hår. De var brunetter, forstår det som at det er litt mer in en blond for tida? Selvfølgelig acneskjerf over skuldrene og matchende kamel-fargete kåper. Lo godt inni meg, haha. De har jo ingen identitet! Så kjipt å alltid må følge at man må være helt lik alle andre for å passe inn.

Anniken

04.02.2015 kl.10:43

Jeg er så enig! Når jeg gikk på ungdomsskolen var det som du nevner Buffalo sko som var det kuleste man kunne eie, og selvom jeg ikke synes de var spesielt fine var jeg så lykkelig når jeg endelig fikk de i bursdagsgave. Egentlig hatet jeg de fordi jeg elsket å spille fotball i friminuttene og måtte da bruke disse til å spille med, haha... Ballen fløy iallefall langt! Nei... Jeg kan ikke skjønne hva som har skjedd. Det var press før også, men nå er det bare helt vanvittig!

Verdiene du har er så viktig og jeg håper at du med dette innlegget når ut til noen som skjønner at sånn som det er nå er ikke OK... Jeg elsker å lese de sterke innleggene dine for du får virkelig sagt det, Kristin! Du er helt fantastisk! Tusen takk for at du tar tak i dette og deler din mening! Du er helt RÅ <3 Smask

Charlie

04.02.2015 kl.10:52

Så flott at du tar opp dette temaet!

Du står i en posisjon som blogger der du blir sett opp til, respektert og jeg er så glad for at du bruker din posisjon til å kommentere en så viktig sak som dette.

Jeg bare håper at de som faktisk mobber og de som er med på å skape dette presset, både foreldre OG jentene som driver denne statusfrontingen leser dette innlegget.

Ja i ungdomskole tiden min var det miss sixty, buffalo og et par andre merker som det var litt ekstra kult å ha, selv brukte jeg konfepenger og ukelønner på å skaffe meg de få plaggene jeg hadde av den sorten og buffaloskoene mine de ble kjøpt på brukthandel!

Foreldrene mine lot aldri mine søstre og meg inn i den standarden hvor vi måtte ha det kuleste og nyeste, for det var ikke klærne eller skoene som definerte oss- det var hvem vi var som mennesker som gjorde. og det er her det har gått så uti-det-helvette feil i dag!

Hvor blir det av det å bry seg om hverandre for hvem vi er? Hva skjedde med å være venner fordi vi likte humoren til sidemannen, omsorgen til den neste osv.

Merker, vesker, klær og sko definerer ikke hvem man er og DET har desverre dagens ungdom glemt- noe som er synd!

hanne

04.02.2015 kl.10:53

Hva syns du om Ray Ban solbriller? Er de noe bedre enn billige? :)

Linnea Bergqvist

04.02.2015 kl.10:57

Flott at du tar det opp nå som det er i medias søkelys! Selv kjøpte jeg meg en Michael Kors lommebok på Gardermoen før jeg dro på ferie til Kreta i sommer, men det var ikke for å passe inn i vennegjengen? Vi er 7 stykker, som er på russebil sammen og er verdens beste venner. Det er 3 stykker som IKKE har Michael Kors lommebok, men de får jo ikke høre det fordet? De har lommebøker i samme stil, bare uten merke - og det er helt greit for alle. Blir veldig dumt når man skal bli mobbet for slike ubetydelige ting, er så trist! Det er helt tåpelig.. Lillesøsteren sa til meg i går "ææææ, Linnea!!! Du har så mye merke-ting, herreguuuud!!" Jeg har en Macbook som jeg fikk i konfirmasjonsgave i stedet for 40k av foreldrene mine, jeg har en iPhone 5s som jeg kjøpte til meg selv med mine egne penger jeg hadde tjent i julen og i januar i fjor, og jeg har en Michael Kors lommebok til 1000 kr jeg igjen, kjøpte selv. Alt dette har jeg kjøpt fordi jeg elsker hvordan de ser ut, ikke for hva vennene mine bryr seg om!

04.02.2015 kl.10:57

Jeg ble helt sjokkert når jeg leste om det i går! Nå går ikke jeg på vgs som jeg skulle ha gjort Pga sykdom. Men jeg vet veldig godt at de tidligere venninnene mine har blitt så opptatt merker at hjelp. Så mye at jeg ikke har orket å være med dem fordi de snakker nedlatende til meg. Nei vettu hva. Det er sykt. Jeg har aldri likt de samme klæra som folka rundt meg. Vi er i fryktlig feil retning!

Marthe L

04.02.2015 kl.11:01

Såå utrolig bra at du tok opp dette viktige temaet! Du er sett opp til og respektert blant mange. Håper du når ut til disse jentene med det velreflekterte og ikke minst fornuftige innlegg 😊

Ha en suuper onsdag, vakre! 💜

M-i

04.02.2015 kl.11:07

Jeg tar opp fag på den skolen dette mediahysteriet faktisk begynte på. I en alder av 21, i en klasse med 16 åringer. Vil si at flertallet definitivt har en dyr jakke (med så stor pels som mulig), designer veske og uggs. Det gjelder forøvrig hele skolen, og dette er Norges største VGS folkens. Tenk så mange u-land vi kunne hjulpet for summen av alt dette? Selv har jeg aldri forstått dette merke-hysteriet, kanskje jeg var en rar unge, men jeg vet ikke om jeg har blitt mobbet for det engang jeg. Aldri brydd meg eller latt meg påvirke. Så når jeg da trapper opp med svær ullkåpe fra Fretex og min kjære veske til 300kr, så håper jeg nesten at noen skal sende meg et stygt blikk slik at jeg kan se ned på veska deres og GLISE SOM FAEN. Hvorfor kan man ikke bare gå med det man vil da? Altså, kvalitet er noe jeg også streber etter, men når alle andre kjøper noe er min øyeblikkelige tanke "Når alle andre har det skal ihvertfall ikke jeg ha det!!". Som 16åring valgte jeg å gå på skole i en annen by enn min egen for å slippe unna dette som provoserer meg så kraftig. Men hvordan man stopper slikt, nei det vet jeg ikke. Flere må bare gi faen, men det er jo ikke lett det heller..

Smile! It confuses people! Haha

Otilie S

04.02.2015 kl.11:15

Hadde håpet at du skulle skrive noe om dette, og jeg ble så glad når jeg klikket inn og så at du hadde gjort det! Dette temaet provoserer meg faktisk grenseløst, og jeg kjenner meg vanvittig takknemlig for måten jeg ble oppdratt på. For meg er det helt utenkelig å bruke så mye penger på en VESKE. Er ikke at jeg ikke kunne hatt råd, med litt sparing kunne jeg det, men jeg ser absolutt ingen mening med det. Og når de bytter ut sekken med veske får de vel et par legeregninger med på kjøpet for det er søren meg AUU å bære tunge bøker og pcer i veske. Jeg er glad for at menneskene i min omgangskrets, hvertfall de fleste av de, ikke kunne brydd seg mindre om merker. :-)

04.02.2015 kl.11:41

Helt enig! Bortsett fra en ting da - vesker (egentlig alt fra H&M) er ikke greit! H&M er en av verstingene når det kommer til behandling av fabrikkansatte, utslipp og miljøpåvirkning fra sine produkter! Sånn sett er det faktisk bedre å kjøpe fra litt dyrere merker - men det er uansett milevis fra de prisene vi prater om her. Utrolig trist at dette betyr så mye for jentene og dette tror jeg dessverre er et problem det vil være vanskelig å bli kvitt...

Astrid

04.02.2015 kl.11:42

Kjempefint Kristin! Mote og merkepresset er helt enormt.

Nå som jeg har bikket 30, bryr jeg meg ikke så mye. Vinterjakka mi har jeg på tredje året og er kjøpt på Kappahl. Funker fint den. Kanskje litt mer nøye på friluftstøy, men ikke det at jeg kjøper så mye av det. Når det gjelder vesker er jeg glad jeg ikke trenger noe voldsomt. Merke er ikke noe særlig viktig. Flaks at jeg synes L.V er stygt ;-)

jannicke-Marie

04.02.2015 kl.11:46

Amen! Herlig skrevet.

jeg trengte hverken Buffalo skoa eller Miss Sixty buksa jeg krangla meg til i en alder av 11-12 år. Jeg husker jeg ga blanke i hvilken buksemodell jeg fikk så lenge den hadde Miss Sixty-tag'en, det var KUN for å prøve å være "kul". Heldigvis er jeg vokst ifra den holdninga siden da.

I tillegg må jeg si at du har løfta standaren på Bloggerne siden du kom inn. Litt mindre restylane og selfies og litt mer menneskelighet, hverdagsliv, humor og entrepenørinspo. Heia deg!

Elise

04.02.2015 kl.11:47

HURRA! Du får sagt det. Ser flere jenter på universitetet med dyre designervesker. Her er det jo voksne folk som har råd! Jeg derimot er tilhenger av god gammeldags skolesekk, har gått til innkjøp av den hipstersekken fra fjällreven, og er fornøyd med å ha plass til alt, pluss at jeg slipper ødelegge ryggen ved å ha all tyngden på en skulder.

cecilie øvreås

04.02.2015 kl.11:50

Hahah, må bare le litt. Sorry, litt blanda følelser hos meg i dag. Kjærlighetssorg, jaja, life goes on, right? kanskje eg skal kommentere noe relevant til dette innlegget siden eg faktisk følte for å skrive en kommentar. Eheh. sier meg fult enig med deg, Kristin! Eg kan si meg ærlig at eg driter fint opp i merkeklær, men sko, det må være lovlig! Vesker derimot, det er fint med kvalitet, men 10000 kroners veskene har sikkert lika god kvalitet som en veske for 400, hvis du spør meg. Du vet, vi bergensere, drit litt alt, men legg sjelen i ting vi elsker. Og eg tror det er det du mener (norsktimene har gått i hodet på meg nå - les mellom linjene) er at dei som legg sjelen sin i merkeklær, kan få lov til det, mens resten kan legge sjelen sin i det de vil. Be yourself!

Jaja, nå snakke eg litt vekk fra det eg egentlig ville si. Det finst ikke relevant, men eg må bare si det! Hver gang eg leser innleggene dine, så kan eg høre den rapkjefta stemmen din bak ordene. Hahahah! Ler hver gang! Eg digge det så mye, du er helt rå. Og ja, du har fått meg til å gå min egen vei flere ganger, selv om eg kjenner på presset rundt meg, så er din blogg en kilde til inspirajson. Du fortjener en kjeks for jobben din ass! eg legg ikke ofte - nesten aldri - igjen kommentarer, men vil at du skal vite at eg leser bloggen daglig! fortsett med ditt, og du banker alle ut.

- Bergenser'n

Anna

04.02.2015 kl.12:14

Hei!

Helt enig at det er helt utrolig dumt at det er slik at man må ha en dyr veske for å kunne passe inn, og det er flere bloggere som åpenbart bidrar til det

Selv kunne jeg kjøpt meg en eller flere fyre vesker, men jeg synes rett og slett at det er FLAUT:( Fordi det er ikke det skal handle seg om, om å vise at man har penger nok...Tenk så trist og SÅ helt forferdelig overflatisk:(

Men jeg tror dessverre ikke at man kan påvirke de som er opptatt av alt dette nå ved å skrive så langt innlegg som du gjorde...

Dessverre er det ganske komplisert hvordan folk blir påvirket av et eller annet,masse som spiller inn, ,en fint at noen prøver:)

Karina

04.02.2015 kl.12:18

Suzii: Lurer jævlig på hvilken Trondheim det er du skryter av for å si det sånn. Stemmer dårlig med snittet, men det er jo selvsagt litt variasjon mellom skolene der også.

Anna

04.02.2015 kl.12:19

Og så er HELT enig i at nå flere på f.eks., ungdomskole gjør alt for å kunne passi inn, blir det slik at de fleste se NESTEN HELT LIKT UT:)) Å my...skjønner ikke at folk ikke ser det selv??? Like jakker, som man vet er dyre, dyre skjerf, dyre vesker fra Michael Kors liksom.. Jeg ønsker meg ikke noe fra MK rett og slett fordi jeg sunes at det virkelig er FLAUT at det er så mange som har det nå, for noe tull:) Acne; MK og så videre..Eh, trist! Med så mye elendighet her i denne verden, så er det at det at noe har altfor bra råd kan også skape problemer :) HELT SYKT!

Live

04.02.2015 kl.12:36

jeg har ingen forhold til dette tema i det hele tatt men jeg ble faktisk rørt av dette innlegget. Fantastisk bra skrevet!!! Du gjør så mye for så mange.... Det må du huske på!

Klem fra meg :)

Melissa Sundo

04.02.2015 kl.12:40

Amen! Kunne virkelig ikke sagt det bedre. Selv satt jeg og så på videoen i går og skal innrømme at jeg ble like provosert som deg. Jeg er ganske så klar over det såkalte merkepresset og har aldri latt meg påvirke, for på det stadige er jeg helt enig med deg om at de er de mange små tingene som er mer vedrt å bruke penger på. Det jeg reagerte på var at jeg faktisk kjenner disse jentene, og at jeg selv gikk ut fra Oppsal skole i fjord, og det og rett og slett se hvordan miljøet har forandret seg deg der på den lille korte tiden, fy det var sjokkerende! For når jeg gikk der var trinnet mitt aldri slik og det var aldri noe spessielt snakk om merkeklær og vesker; selvfølgelig var det noen jenter/gutter som gikk med det, men de var alltid på lik linje med oss som kjøpte klær til normale priser. Vi hadde aldri noe skille eller forskjellsbehandling. Derfor ble jeg selv syyyyyyyykt overrasket når jeg så denne videoen. Men helt ærlig så har jeg en følelse om at den er en smuuuule overdrevet, eller at de i såfall har valgt de mest "merkebaserte jentene på skolen". Men hvis det er faktisk sånn at sitasjonen er slik den ble vist på video, nei da er jeg rett og slett flau og sjokkert! Håper virkelig innlegget ditt blir delt videre slik at det kan bankes litt mer vett og sunn fornuft i unges hjerner, for dette her er helt på tryne! Elsker at det endelig er en toppblogger som har innsett dette og som gir faen i strømmen og gjør som hun vil, så stå på! elsker innlegget ditt og ikke minst at du er deg selv, er så glad for at det finnes sånne med beina planta på jorda fremdeles <3

Kine

04.02.2015 kl.13:07

Jeg synes det er helt sykt at folk kan finne på å bruke så masse penger på en veske eller en jakke.. Jeg er veldig glad i å shoppe, både klær, vesker og ikke minst sko! Men dersom en av tingene koster over 500kr kjenner jeg at jeg tenker meg om to ganger før jeg bruker pengene mine. Ikke fordi jeg ikke har råd, men fordi jeg heller vil bruke de pengene på noe annet.

Og når man snakker om at folk blir mobbet fordi de ikke bruker svære summer på merkevarer da blir jeg helt matt! For det første, det er ikke greit å mobbe uansett! For det andre, som du sier er det ikke greit å mobbe noen fordi de ikke har råd.. Men jeg vil også si at det heller ikke er greit å mobbe fordi noen kanskje velger å bruke pengene sine på noe annet. Og dersom folk hadde dømt meg utifra at jeg ikke har merkeklær eller merkeveske ville jeg holdt meg langt unna dem, for sånne folk trenger jeg ikke i livet mitt :)

Annabelle Sørensen

04.02.2015 kl.13:10

Jeg er såå enig! Tror ikke jeg har noen spesielle og dyre merkeklær, fordi jeg heller vil bruke pengene på annet, OG jeg synes synd på mamma om hun har måttet betale så masse for egentlig noe unødvendig. Jeg synes også at foreldrene bør greie å kunne si nei til barna sine, for om de bare fortsetter å si ja så kommer ting aldri til å endre seg.

Karoline E.N

04.02.2015 kl.13:11

Jeg kunne ikke sagt det bedre selv! Jeg mister ord når jeg leser om dette veske drama på nettet, blir helt skremt.. Når jeg gikk på skolen brukte jeg det jeg fant og var ikke opptatt av hvordan det så ut.. Plastikkpose eller en slitt sekk var det jeg brukte, fikk ikke 6000 kr for og kjøpe en veske :p jeg bruker ofte sekk den dag i dag og det fins jo såå mange kule sekker med awesome motiv 👍 jeg blir også helt skrekkslagen når jeg leser at folk blir mobba om dem ikke har en veske til 6000 kr!! Skamme seg bør folk gjøre... Ønsker deg en fiiiiin dag ❤️

catarina kippersund

04.02.2015 kl.13:14

Ordene du skriver er som tatt ut fra min egen mening! Jeg er altså så enig med deg!

Jeg selv fikk gjennomgå da jeg kom med klær som ikke vær like som alle andre sine. jeg har hatt en oppvekst i en familie med så alt for masse kjærlighet og morro, som jeg er fantastisk takknemlig for, men penger var ikke det største hos oss. jeg hadde en familie som forsørget meg med deg nødvendige og litt til, men dyre merkeklær og vesker har jeg aldri eid, og jeg klarer meg fint med det.

Husker jeg var så nedfor da UCLA joggeklær var så populære og jeg ikke hadde penger til det. Mamma kjøpte til meg og da var jeg sååå glad og jeg fikk så mye mer oppmerksomhet, men det gikk opp for meg at jeg ville ikke ha denne type oppmerksomhet! Er ikke klærene man skal bli venner med, det er de som bærer dem!

godt skrevet kristin!
Er så enig med deg :)

Thao

04.02.2015 kl.13:38

Jeg er enig med deg Kristin og det er synd at disse 15 åringene og 16 åringene ikke tenker lengre enn nesetippen sin. Jeg forstår presset og at samfunnet har et tragisk syn på verdier og hva som er "ukult." Men selv om disse fjortissene tenker så trangsynt, så er det mange på videregående skole som ikke tenker sånt. Jeg skjønner jo at det skjer på videregående skoler, men de fleste som går på videregående skole og har dyremerkeklær og vesker driter i hva andre har og ikke har. Da jeg gikk på videregående hadde alle vennene mine dyre merkeklær og vesker. Jeg hadde jo ikke det men likevel aksepterte de meg for hvem jeg var og hva jeg hadde. De dreit i om jeg ikke hadde veske til 11 000 kr og likte jo meg for hvem jeg var. Men dessverre tenker disse fjortissene heelt feil, man velger ikke venner utifra hva de har. Så enkelt er det.

..

04.02.2015 kl.13:45

I all ærlighet må foreldrene til ungdommen som gnåler om slike vesker ta litt av skylden for utestengelsen. På store skoler er disse garantert ikke de eneste som ikke har råd til svinedyre vesker. Hadde jeg gått til mine foreldre i ungdommen og sagt at vennene mine ikke ville inkludere meg om jeg ikke fikk den dyreste vesken, ja, da hadde jeg hardt og brutalt fått beskjed om å finne meg virkelige venner. Venner som velger meg på grunn av min personlighet, ikke på grunn av hva jeg eier. Jeg hadde ikke fått et klapp på skulderen og "såså, da kjøper vi en veske til deg", bare tanken er helt latterlig.

For hva er egentlig greia med å ønske å være venn med motbydelige folk som ikke har respekt for deg? Har ikke foreldrene til disse ungdommene lært dem et eneste snev av selvrespekt, og viktigheten av å være unik og ta egne valg? Jeg kan innrømme at jeg hadde en meget spesiell stil på ungdomsskolen. Men jeg hadde gode venner som ikke brydde seg om klær og ting. Og om noen av bertene fra A-klassen kom med noen slengkommentarer om klærne mine, hevet jeg et øyebryn og sa: "og hva så?"

Hva med heller å alliere seg med folk man kanskje har noe til felles med? Mennesker som man faktisk kan kose seg med. For man vil aldri kunne kose seg sammen med mennesker som bare er sammen med deg på grunn av veska di. Det vil alltid gnage i bakhodet at disse folka før eller siden vil ditche deg.

Så ser jeg i aviser at folk kommenterer at vi ikke skal bry oss med hva andre kjøper, det angår ikke oss. JO, det angår i høyeste grad oss om det fører til mobbing og utestengning. Selv med mitt tidligere poeng om å være unik og inneha selvrespekt, er det ikke tvil om at det er galt å ikke være venn med noen på grunn av økonomisk status. Med mye penger kommer følgelig mye ansvar. Faktum er at man ikke er noe mer verdt enn en annen fordi man har en dyr veske, og man må behandle sine medmennesker deretter. Følger man ikke samfunnets normer om akseptabel behandling av andre, kan jeg blande meg så mye jeg vil i hva andre bruker penger på.

Noen av mange grunner til at jeg alltid har vært pro-skoleuniform i grunnskolen. Så får alle en fair sjanse til å finne seg venner basert på virkelige verdier. Kanskje de også begynner på vgs med andre ting i tankene, enn viktigheten av å flashe den nye veska på første skoledag. Situasjonen vil aldri bedre seg, tvert imot, så tiden er fullmoden for skoleuniform.

Suzii

04.02.2015 kl.14:07

Karina: jeg sier IKKE at ingen går med merkeklær i Trondheim, for deet gjør de! Jeg synes derimot ikke det er noe nedtrykking av folk som velger å gå i vanlige klær fra bik bok, gina, h&m osv. Det har jeg iallefall verken opplevd eller vært vitne til. I oslo og spesielt bærum så er billige klær gjerne et symbol på at du har lite penger, mens i Trondheim blir du ikke sett på som fattig, men heller at du har andre peioriteringer. Man blir iallefall ikke sett på som mindre verdt fordi man ikke har en veske til 10 000 kr, slik som beskrives i media! Nå vet jeg jo ikke hvor i byen du kommer fra, eller hvilket trinn du går på, men jeg vil absolutt tørre å påstå at oslo/bærum generelt slår trondheim på kjøpepress!

Randi

04.02.2015 kl.14:26

Kunne ikke vært mer enig med deg Kristin.

Jill-Renate

04.02.2015 kl.14:31

AMEN....Jeg kaster meg på denne... !!! Ha en flotters dag :)

Emilie

04.02.2015 kl.14:42

Høhøj, du får sagt det.

Kommer Galaxy capsen ut på lager igjen?

Kjøss

Rikke

04.02.2015 kl.14:45

Er så glad for at det ikke er merkepress i Kristiansund. Her går de aller fleste i bik bok og Only, og hvis du har et merkeprodukt synes folk at det er fint, men det er ingen big deal. Tror at dette problemet er mest i Oslo og det er veldig synd for de som opplever dette presse. Jeg er 15 år og har noen få dyre ting, men dette er ting jeg bruker ofte og som varer lenge. Jeg føler meg ikke noe bedre enn andre av å ha noen merkeprodukter og det bør ingen andre heller. Folk skal få lov til å gå i akutatt det de vil om det er dyrt eller billig men penger utgjør ikke hvem du er. Kommer fra en familie med ganske mye penger, men dette gjør ikke at jeg føler meg bedre enn andre eller har det bedre enn de andre vennene mine. De tingen som teller kan ikke kjøpes for penger!

Baremeg

04.02.2015 kl.14:46

Enig i at det å bruke over 3000,- på en veske når man er så ung ikke er noe særlig gunstig.

Men, som 23 åring som faktisk setter pris på kvalitet fremfor kvantitet så kjøper jeg gjerne en veske til over 3000. Jeg må nok si at jeg sikkert har en 30 000 kr liggende i skapet i form av vesker. Noe har jeg fått i gave, annet har jeg investert i selv.

Jeg vil heller ha en veske hvor jeg vet hvem som har laget den, enn en veske jeg vet små barn som holder til å små svette lokaler som ikke får halvparten så mye igjen som det jeg betaler for vesken - dette bidrar vel bare til støtten av slik produksjon.

Nå sier ikke jeg at disse 15åringen tenker slik, for det tror jeg neppe de gjør. Men selvom tankegangen ikke er riktig, så bidrar hvertfall ikke kjøpene deres til barnearbeid eller noen form for støtte til feil produsent.

Sunniva

04.02.2015 kl.14:55

Hei Kristin! Først og fremst, bergensere e blitt sånn de og. Eg e fra en bygd knappe 25 min fra der du vokste opp. Men likevel va d inn me roxysekk på ungdomsskolen. Og eg gikk ut derfra for snart 3 år siden. D har eskalert, alt ska ha merke. Og eg tviler ikkje på at Fana Gym e nokke bedre. Ingenting e bra nok viss d ikkje e et merke. Sjøl fekk eg høre fra nokken konfirmanter at Cubus va ut, unnskyld meg? D va jo den hippeste plassen å kjøpe klær på under ungdomsskolen!! Eg e rett og slett redd for mine egne barn, at de ska komme heim og spørre meg om eg kan kjøpe en veske ellar merkeklær en dag. Eg hadde roxysekk, utslitte converse og ikkje nokke dyre greier. Eg e 3.kl no, og eg kan si d at eg fortsatt bruke sekk, men eg har to merkevesker. Betalt sjøl for egne penger. Kjøpt som 18åring. Og d betyr mye mer for meg at eg har en veske som funker. Eg har veske fra primark til 80kr som eg elsker. Ting forandrer seg.

Rebecca

04.02.2015 kl.15:03

kjempe bra skrevet Kristin og jeg er helt enig med deg!!

celine t

04.02.2015 kl.15:32

enig i noe av det du sier, men når jeg velger vesker velger jeg fine vesker jeg vet at jeg kan ha livet ut. Om alternativet er en prada veske til 12.000,- som jeg vet at jeg kan gi videre til mine barn, og som alltid vil ha den samme verdien ville jeg helt klart valgt det fremfor en 200,- veske fra hm som (kan) blir ødelagt på et halvt år. Personlig hater jeg "fake" produkter, da det er feil å kopiere andres design, dette kan vel du som designer også se. De fleste veskene på markedet i dag er rene kopier av de ekte veskene vi ser på catwalken, hadde gjerne kjøpt en billig og fin veske, problemet er bare at de som oftest prøver å etterligne de dyre merkeveskene for mye og det blir bare feil. Slurvete skrevet men ville bare ha frem min mening. Jeg bryr meg selfølgelig om hvordan jeg ser ut, men at jeg kjøper en dyr veske har ikke nødvendigvis noe med show off å gjøre, handler om hva man liker, hva man vil prioritere og hva man selv ønsker å gå med! :)

Cecilia Catharina

04.02.2015 kl.15:47

Så utrolig bra skrevet om dette temaet Kristin! Jeg synes også det virkelig er helt på trynet at Man må ha designer klær og vesker, sånn og sånn frisyre bare for å passe inn! Som du skriver; hva skjedde med å skille seg ut? Gå sine egne veier? Jeg har alltid handlet på disse lavpris butikkene, og brydde meg fint lite om at det ikke var fra en eller annen kjent designer. Likte jeg plagget, så kjøpte jeg det. Synes det er så utrolig bra at du tar opp dette, så håper jeg virkelig at det kan få slutt på dette ekstreme synet på motebransjen!

Ha en helt super dag videre fantastiske søte deg! :D

Liette

04.02.2015 kl.16:06

Hahaha, eeelsker den flotte sekken min som jeg fikk fra skolen på VG1, selv om den snart revner, så blir den brukt til jeg ikke kan bære den lengre, hahaha!

Sara

04.02.2015 kl.17:00

Hei, kan du lage en video av huset ditt igjen, siden du har fått nye Timg å det?❤️ og flere videoer av noe annet👌

Tina

04.02.2015 kl.17:18

Hehe, jeg hadde også "skolepose" på vgs (^__^)

Jeg har utrolig lite forståelse for gruppepress da jeg egentlig aldri har opplevd det, så klarer virkelig ikke relatere meg til dette. Har nok også vært heldig med skolene jeg har gått på, er fra Bærum, men var nok mange skoler som var mye verre enn der jeg gikk. Har alltid gått i det jeg vil og dermed møtt folk og venner som synes det er bra nok. Det er ihvertfall kjempe bra at du henger deg på debatten for dette er jo tydeligvis et stort problem for mange unge og det er viktig at de forstår at de ikke skal bli vurdert etter hva de går med og hvor mye det koster.

Du er super Kristin og et kjempe godt forbilde. Takk for deg<3

Liv

04.02.2015 kl.18:15

Takk, veldig bra skrevet. Ikke bare at ting er dyre. Hva skjer når de flytter for seg selv, skal betale leie/lån på leilighet og andre faste kostnader. Når lønnen så er brukt opp tar de opp forbrukslån eller betaler med kredittkort for å fortsette kunne kjøpe de dyre ba skoene, veskene som de MÅ ha.

04.02.2015 kl.18:21

mange av toppbloggere er unge ? de fleste begynne å bli 20 nå så er ikke så unge lengre men ser noen av di holde på med det fjortis oppstyret sitt ennå

men er teit at man blir sett på som ukul hvis man ikke har det og det merket , men hva som er egentlig populært egentlig? michael kors? og marc jacobs , eg henger litt etter, vet ikke ka som er inn lengre , men huske det var inn med canada goose og en annen jakke ting med refleks hette , mer vet eg kje

Andrea

04.02.2015 kl.18:23

Regner med du har en iphone kanskje? Og kanskje til og med en Macbook? Og på sikt ønsker du kanskje å eie en leil (hvis du ikke allerede gjørt det), samt kjøpe en bil? Alt kommer ned til prioriteringer. Ikke alle syntes et kamera til 5000kr er livsnødvendig, men har man interesse for fotografering vil dette være nærmest kurrant. Jeg regner med jentene som bruker 10' på en veske ikke har råd til dyre turer til utlandet, et dyrt kamera, en dyrere sykkel for å sykle birken osv. Eller ingen kritiserer vel en fotograf for å kjøpe et svindyrt kamera... Kanskje fokuset burde blitt dratt vekk fra prioriteringene til unge jenter, og heller på hvor lett man dømmer andres valg. Jeg syntes mors gamle klær er det fineste. Føler meg aldri mer stilig enn når jeg tar på meg mamma sine gamle 501 fra 80 tallet, en sort tskjorte og et par converse. Jeg forventer ikke at noen kritiserer min stil, men det hadde heller aldri falt meg inn å kritisere andre jenter for deres stil og pengeprioriteringer.

04.02.2015 kl.18:47

Jeg var solgt da jeg leste, ´TA DEG EN BOLLE`. hahahahahhha made my day

04.02.2015 kl.18:57

Jeg kan ikke fatte at jeg ikke har lest bloggen din før inntil noen uker siden. Jeg har lest mange blogger, og er så utrolig lei av at alt må være så perfekt og dyrt !! Elsker temaene du tar opp og måten du skriver på. Jeg har funnet meg en ny favoritt blogg. Denne!! :D Takk

Mette

04.02.2015 kl.19:36

Takk! Fint skrevet. Heldigvis er det ikke sånn her barna mine vokser opp. Hilsen en som har to litt dyre og resten billige men COOLE vesker 😬

Bella

04.02.2015 kl.20:05

Fantastisk bra skrevet;) Samfunnet blir bare verre og verre desverre.ALT skal dreie seg om det dyreste og fineste en kan kjøpe for penger.Foreldre glemmer å lære barna sine at det fineste dyreste kan ikke kjøpes for penger.Som ekte vennskap,kjærlighet,respekt for andre mennesker,ingen er bedre enn andre fordi de eier mer eller kler seg i merkeklær;)

Linn

04.02.2015 kl.20:07

Jeg var en av de som ikke var en av gjengen pga merkeklær og slikt ikke var på stell, jeg gav også blanke F i det, men havnet veldig på utsiden og endte opp med å bli mobbet. Jeg hadde nedarvede klær fra min bror, grunnet foreldre med dårlig råd. Jeg kunne fint slenge gymklærne i en pose fra Rema 1000 uten å bry meg. Jeg syns det er helt høl i huet at det skulle ha noe å si for hvem jeg "kunne henge med" på skolen. Lærte fort hvem som var venner og ikke for å si det sånn, verdens beste venn har jeg den dag i dag på grunn av dette, ville ikke gjort noe annerledes selv om jeg kunne valgt på nytt i dag. (kanskje bedt mobberne ta seg en bolle...?)

:)

04.02.2015 kl.20:08

Kjempebra at du skriver om dette!! Og veldig bra skrevet!!!

Jeg har faktisk en veske til bare 120kr og kunne ikke egt. bry meg mindre eller er det mer? hahah.. uansett, er ikke heller så glad i vesker da, eller de er fine og sånn, men jeg klarer bare ikke ha de på skulderen eller armen, eller.. de bare detter ned uansett, hahah, har også en gymbag som jeg blir sykt irritert på fordi den alltid detter ned.. to much info?? whatever xP

04.02.2015 kl.20:21

Du er genial tvers igjennom 👌

M-L

04.02.2015 kl.20:29

Kristin, du er fantastisk og virkelig et supert forbilde for mange unge der ute. Det at du som toppblogger skriver dette innlegget om veskedebatten, gir jeg deg tomler opp for. kjøpepresset om dyre vesker er mye disse toppbloggerne sin feil. Det virker som om det å kjøpe feks Chanel veske til ørten tusen kr er peanuts. Å bruke penger på en LV veske, Mulberry veske osv videre til skoleveske??? Omg hva skjer?? Dette var uhørt når jeg gikk på skolen. Sekk og vesker fra feks HM var normalt å bruke da. Den nye folkeuniformen der jeg bor på Vestlandet er Marc Jacobs vesker og Michael Kors vesker, ser dem overalt og mest på unge jenter. Jeg eier en michael kors veske, men blir nesten flau av å bruke den! Jeg bruker heller penger på rimelige vesker fra HM,Zara,Mango,Lindex osv. Mye kjekkere å bruke pengene på "billigvesker" god kvalitet på de og! Nei huff og huff , skjerp dere folkens og bruk pengene fornuftig! Hvordan skal det være da min 5år gamle datter vokser opp og skal begynne på videregående? . Må vel begynne å spare allerede.... Hei og hå

En fortvila ungdom

04.02.2015 kl.20:43

Fantastisk innlegg! Kunne ikke vært mer enig. Blir for dumt at ungdommen bruker penger på såpass dyre ting. Mange ungdommer har ikke jobb en gang, og sparer til en veske som koster opptil 15000 bare for å få status. Dette bruker de penger på istedenfor å bruke det på noe mer fornuftig som kanskje å spare til bolig? Reise? SYNS DET ER HELT PATETISK AT MAN KASTER BORT PENGER PÅ Å FÅ STATUS, og i det hele tatt kanskje ikke ha råd til det. Det sier litt om vennene dine om man ikke blir akseptert hvis man ikke har en veske til 15000 av vennene sine, da er det virkelig ikke noen venner å spare på.

Igjen, DRIT BRA INNLEGG! Håper det vekker oppsikt til den yngste ungdommen!!

04.02.2015 kl.20:49

Må si at jeg ikke kjenner meg igjen i noen av de fremstillingene som er i media om dagen. Jeg er 18år og bytter på å bruke en 5år gammel sekk og en veske til 299kr på skolen. Bryr noen seg? Nei, langt ifra. Ihvertfall der jeg bor er det greit stas med dyre vesker, men bruker du det ikke så blir man faktisk ikke utenfor. Har heller aldri hørt om noen som blir behandlet annerledes hvis de ikke har dyre nok ting.

Men kanskje jeg bare har vært heldig.

Er uansett veldig enig med deg!

charlotte

04.02.2015 kl.21:16

Kunne ikke sagt det bedre selv egentlig! jeg er selv 17 år og har en designerveske som bestandig henger over skulderen, det er trist og si, men pengene på denne vesken gikk for at jeg skulle kunne passe inn. Jeg har hatt maange vesker fra hm, men alle har på et tidspunkt røket pga tunge bøker. Derfor investerte jeg endelig i en litt dyrere veske, men jeg må si at jeg fikk meg en trykk i fjeset her jeg satt, for du leste meg nemmelig bedre enn jeg gjorde selv. Disse veskene, dette presset, jeg er uendelig lei av å bruke penger på å passe inn og på å ha de vennene man har. Huff for et samfunn vi lever i.

Monica

04.02.2015 kl.22:00

Nydelig lesing Kristin! Så enig så enig <3

Kan se for meg deg som Miss sixty og Buffalo babe på 90 tallet ;) jeg var en av dem sjæl. Gruuusom mote!!! haha.

Victoria Louise

04.02.2015 kl.22:06

Amen!

Meg

04.02.2015 kl.23:27

Du e faen rå! Digge deg :)

Ida

04.02.2015 kl.23:28

Jeg kommenterer veldig sjeldent, men jeg er innom og leser bloggen din hver kveld før jeg skal sove. Du skriver så ufattelig bra. Jeg har fulgt deg helt siden paradise og lest bloggen din i flere år.

Men til saken...jeg kunne ikke vært mer enig i alt du skriver. Jeg hadde en situasjon første året på videregående, og spør du meg, så er det en tid man burde ha vokst litt. I hvert fall. Jeg var en jente som brukte ryggsekk (en helt vanlig ryggsekk), jeg brukte nesten ikke sminke og jeg ble med en gang sett på som en som ikke passer inn med resten av jenteflokken. De sa det aldri til meg, men jeg skjønte det veldig lett på kroppsspråk. Det begynte og komme til et mobbestadie som foregikk i flere måneder. Det endte med møte med lærerne og moren min og jentene det gjaldt. Der innrømmet jentene til slutt at det var ut i den gjengen og ikke ha merkeklær, vesker og tonnevis med sminke. Det har aldri vært meg, og det kommer aldri til og bli meg. Selv om jeg følte flere ganger at jeg gjerne skulle gått kledd som de og ha fine og dyre vesker for å passe inn med jentene jeg først trodde var mine venninner så kunne det ALDRI falt meg inn og gå til min mor som har vært syk og alenemor til 2 barn med ganske dårlig inntekt og spurt om å få slike dyre vesker og klær. Hva skal man med det liksom? Vise seg frem? Det er jo akkurat det de gjør, og det provoserer meg til de grader.

Jeg følger forresten også med på bloggerne, og så den episoden med deg og moren din. Jeg satt med tårer i øyekroken når dere satt sammen og du snakket om din oppvekst og hvordan du har hatt det med syk mor. Jeg har også vokst opp med en syk mor som har slitt veldig med angst og depresjoner, men likevel prøvd og holde humøret oppe rundt barna sine, prøvd å ta seg godt ut med litt sminke og freshet seg opp selv om jeg vet at innerst inne hadde hun det helt jævlig.

Veldig lang kommentar. Men hadde så mye på hjertet ;)

Frida Pedersen

05.02.2015 kl.10:27

Dette må jeg nesten slenge meg på altså for det er noe jeg virkelig er engasjert i. Det og fremst. VELDIG fornuftig og bra skrevet Kristin, du behøver ikke være redd for at det du har sagt her er riktig eller gang for jeg synes virkelig du kommer ut av dette med all mulig stolthet og ikke minst som et forbilde for veldig mange. Selv eier jeg en liten perle av en veske som kostet meg mer enn to månedslønner (for mitt tilfelle som har deltidsjobb) men jeg kjøpte den overhode ikke for å passe inn, men fordi jeg hadde spinket og spart i lang tid og siklet på en juvel fra mulberry. Jeg ønsker meg en til men fortsatt ikke for å passe inn men for å ha i samlingene, men dette er et langsiktig mål, kanskje en fin 30 eller 40 års gave :-) i min vennegjeng har det heldigvis vært veldig avslappet rundt dette tema og det er jeg veldig glad for, det er såklart noen som går med noen tusenlapper på armen men det har overhode ikke vært noe press rundt å måtte ha det og hvis man bruker en veske fra h&m eller noe annet litt mindre fancy har det null betydning for noen av oss. Det tror jeg betyr at jeg har skikkelig venninner som bryr seg om meg og mitt indre enn det jeg har på og tilbehøret rundt. Håper dette virkelig kommer frem på en god måte slik at vi kan slippe å bekymre oss for at våre barn skal føle dette senere. Forbanna drittsamfunn altså! Ha en stående torsdag, snart helg! Tjohei:)

Magrete

05.02.2015 kl.11:20

Helt enig i det du sier i innlegget, det at det er trist at man trenger en dyr veske for å passe inn, men jeg må bare få sagt det at slik er det ikke overalt. Jeg brukte selv 11 tusen kroner på en mulberry veske. Var det fordi alle andre i jentegjenen hadde en? Nei. Ingen andre jeg kjenner har en så dyr veske. Jeg kjøpte den for å belønne meg selv. Jeg hadde jobbet 4 ganger i uken i nesten et år. Jeg var helt utslitt, hadde over gjennomsnittet mye penger, og jeg har alltid elsket vesker. Så jeg kjøpte den. Jeg gjorde det for meg selv og ingen andre. Var det bortkastede penger? Ja. Selvsagt var det det, men når jeg var så langt nede psykisk så jeg ikke noe problem i å kjøpe meg litt materialistisk lykke.

Jeg bruker den riktignok ikke på skolen, der er det fremdeles den gode gamle ryggsekken som gjelder. Skjønner ikke hvordan folk får plass til alle bøkene man må drakse med seg frem og tilbake hver dag i en liten veske.

Jannicke

05.02.2015 kl.13:08

Fy søren!!! Du har så utrolig rett i det du skriver, jeg er så glad for at det finnes en blogger med litt vett i hodet som ikke har alt fokus på designervesker - klær og alt det stæsjet der. Jeg kjenner jeg blir utrolig provosert rundt det temaet her som har stormet rundt på sosiale medier de siste dagene, jeg blir så sinna inni meg - MEN så går jeg innom bloggen din som jeg alltid gjør - OG JEG BLIR SÅ GLAD, jeg blir så utrolig glad for det du skriver i forhold til denne saken, det roer meg ned at det finnes en blogger som virkelig er et stort forbilde for mange som motbeviser alt oppstyret rundt disse dyre veskene osv osv. Jeg er selv 19 år, og jeg har aldri brydd meg om å måtte ha rævva full av cash - OG I ALLEFALL IKKE bruke de på dyre merkeklær eller vesker - for å ikke snakke om de skoa til 3000 kroner, nei vet du hva, jeg har alltid tenkt sånn at jeg vil heller kunne bytte ut og oppdatere klesskapet mitt ofte enn å bruke halve lønna mi på en veske eller et klesplagg. Takk Kristin! Du er et ORDENTLIG forbilde for meg, du er ikke som alle disse såkalt "rosabloggere" som skal pynte så forbanna mye på det "perfekte" livet sitt. Og hvor ble det forresten av det jeg syntes var veldig stas da jeg var litt "yngre", nemlig å spare!!! Jeg syntes det var gøy å spare, sette inn i banken og vite at jeg hadde masse penger lagt til side for å kunne bruke på fornuftige ting når jeg ble eldre. Hva med å bruke de 10 000 kronene du egentlig tenker å bruke på veske til å sette inn på en BSU-konto? Det må være mye kulere å kunne eie en leilighet f.eks. i en ung alder fordi du har spart opp et egenkapital til lån, istedenfor å måtte kaste bort penger på leie, eller bo hos foreldrene dine til du er 25? Det er så mye andre ting man burde sette av penger til enn en dyr veske med en bitteliten logo du nesten ikke ser?

Nå må jeg gi meg snart, men dette er noe jeg aldri har skjønt meg på, hvor er logikken? Jeg husker da jeg var 13 år, jeg gikk ikke i så fine klær - og mote ?? HAH, det var noe jeg ikke hadde lært meg enda, jeg var fortsatt et barn - tenåring, ja, men jeg var ikke voksen, det var andre ting jeg brydde meg mer om en klær og vesker!!

Håper virkelig den dagen jeg får barn at ting er annerledes, for det her er helt på trynet spør du meg...

Stå på Kristin, du er et forbilde for mange, og du er tvers igjennom god, ærlig og oppriktig, det er min oppfatning i allefall!! You go girl, du er en av få bloggere som får et litt mer virkelig bilde på hvordan livet faktisk er, ikke hvordan alle "drømmer" om at det skal være.

Tusen takk, du viser hva det vil si å være et menneske, og ikke en pyntedokke.

Lise

05.02.2015 kl.18:56

Hei Kristin!

Jeg elsker deg og bloggen din, og derfor så tenkte jeg på deg når jeg kom over dette innlegget! Er et innlegg om kroppspress i Norge, og selvfølelsen til jenter.

http://svaksjel.blogg.no/

Klemz

Karoline

06.02.2015 kl.01:16

WOOOORD! <3

Miriam

06.02.2015 kl.10:59

Veldig enig i det du skriver! Jeg eier nå en Michael Kors veske selv, den kjøpte jeg da jeg falt pladask og ikke fant noe lignende. Men nå er nå jeg 20 år, og ikke en ungdomsskolejente. Haha, herregud, kunne virkelig ikke sett for meg at jeg skulle gått rundt og tro at jeg er bedre enn alle andre fordi jeg har den vesken. Jeg eier nå flere Primark-vesker til 6 pund også, og går like gjerne rundt med dem! Helt latterlig hvordan samfunnet er blitt.... Digger at du tar opp sentrale saker og sier dine egne meninger! Morsom bloggerne-episode i går forresten, du er så ekte og deg selv! Elsker det!

Siri

06.02.2015 kl.11:17

Når jeg gikk på barneskolen og ungdomskolen for 7-10 år siden.. så husker jeg veldig godt at merker som Wesc og DC var inn. Og veldig mange brukte disse klærene, inkludert meg selv. Men jeg kan ikke huske noe som helst om at de som ikke hadde det, ble mobbet. Alle gikk med buksen i sokkene eller strikk på buksekanten, og hettegensere (uansett om det var en hettegenser fra h&m eller wesc). Uansett jeg hadde noen wesc og DC gensre og t-skjorter, så hadde jeg også mange gensere fra både h&m og cubus.. og brukte det litt om hverandre. Mobbing av hvor dyre klærene var, kan ikke jeg huske noen ting om.

Dumt visst det har blitt så at folk skal utestenges hvis de ikke har de dyre klærene som er "på mote" for tiden.

Problemet er jo ikke de dyre klærne og veskene, men hvordan menneskene som bruker dette oppfører seg! Barnslig og umodent.

Cel

06.02.2015 kl.18:14

Så herlig skrevet! Jeg kunne ikke vært mer enig. Heldigvis for meg, bor jeg på en liten plass der vi ikke er like opptatt av merker. Ja, selvfølgelig er det kanskje litt stas, men jeg kjøper heller klær og diverse som jeg liker, enn å begrense utvalget til kun merkeklær. Ha på deg det du vil, sier nå jeg! Hvor kjedelig er det ikke hvis vi ikke får lov, eller tør, og la klærne eller stilen speile personligheten?

Shivani Sharma

06.02.2015 kl.20:34

Jeg digger deg, du er RÅ !

Vivian

07.02.2015 kl.20:50

Veskedebatten er en sak som vekker interesse hos meg og jeg har lest en del artikler og meninger om akkurat den saken og det må sies at det du skriver er den beste teksten jeg har lest om saken.

Skriv en ny kommentar

hits