IKKE SKYLD PÅ BARBIE

Bah!

Når skal den endeløse diskusjonen rundt Barbie egentlig ta slutt? Kan vi ikke bare akseptere at Barbie var en skinny bitch som vi elsket å leke med i barndommen?? Hun er den mest utskjelte rollemodellen som finnes for småjenter, men for meg var Barbie det fineste jeg hadde, og noe som kunne underholde meg i timesvis.

I over 50 år har Barbie gledet millioner av barn, men så vidt jeg vet har Barbie aldri før blitt så utskjelt som nå, og den store Barbiediskusjonen blir brakt på banen både titt og ofte. Det jeg skriver her er verken banebrytende eller nytt, men jeg klarer ikke dy meg når jeg nå ser enda en sak om Barbie i media. 

«Hadde Barbie vært en ekte kvinne hadde hun..» «Her er den normale Barbie, MED celulitter OG kviser..»

Helt seriøst.. Når man er 5 år gammel og sitter og pludrer med Barbiedukkene sine, har man ikke peiling på hva verken kviser eller celulitter er for noe. Man gir faen i kropp, for man er BARN for pokker. Man ser en dukke med langt hår, som man kan LEKE med.. Som man kan skamklippe håret til og som man kan kle opp i lekre kjoler. Det er en dukke som kan gifte seg med Ken, og som deretter kan få mange små barn. Man bygger hus til dem, får dem til å kjøre barna til skolen i rosa bilder, og deretter ta dem med i stallen. Så lager man mat til hele familien, og så setter de seg ned ved det rosa spisebordet hvor de spiser og snakker om hvordan dagen har vært. Deretter skaper man litt drama, for plutselig er det en ny Barbie in town, og sånn sitter man i timesvis og leker i en egen fantasiverden og koser rumpen av seg.

Man ser ikke at dukken ville brukket på midten om hun var et ekte menneske. Man ser ikke at puppene er for store og unaturlige i forhold til resten.. Man ser bare en leke, og det er det som betyr noe, for man driter hundre null i hvordan kvinnekroppen liksom skal se ut. At Barbie har bidratt til å gi denne kvinnekroppen et forvrengt bilde, er jeg helt uenig i, og kvinnen bak Barbie hadde nok ikke intensjoner om å skape debatter og dårlig stemning.. Hun ble bare inspirert av datterens interesse for påkledningsdukker av papir, og ville lage en tredemisjonal utgave som kanskje var litt mer spennende. 

Hvem av oss som vokste opp på 80- og 90-tallet har fått varige mén etter å ha lekt med Barbie? Det er for pokker ikke Barbie sin feil at kroppsbildet er føkka eller at jenter får spiseforstyrrelser. Er det noen fra the happy 90?s som har et anstrengt forhold til kropp, som helt ærlig kan skylde på Barbie? Var man virkelig i stand til å tenke som femåring at «når jeg blir stor skal jeg ha en midje på 40 centimeter!»? Det tviler jeg sterkt på.. Barbie var vakker, en venn, en yndlingsleke, og en figur man var ekstremt stolt av. 

Den syltynne dukken skal ikke få skylden for dagens kroppshysteri, det kan ekte mennesker faktisk få skylden for, men likevel rister kritikerne på hodet av dukkens usannsynlige form. «Hadde hun vært et vanlig menneske med en så lang og smal hals, hadde hun ikke kunne løfte hodet, og midjen på 40 cm i kombinasjon med de tynne anklene hadde ført til at hun måtte krype rundt på alle fire for å komme seg rundt.. Bla bla bla» Kan ikke disse såkalte kritikerne heller bruke energien sin på ta tak i det som virkelig kan kalles problemer?

Arg.. Jeg kjenner jeg blir skikkelig oppgitt av hele greien. Barbie skal ikke endres på.. Hun skal være syltynn og ha proposjoner som ikke ville holdt henne i live i en ekte verden, rett og slett fordi hun ikke er ekte. Hun er en dukke for pokker.. Hun er en plastikfigur man kan leke med og ikke et analyseobjekt som skal få kritikere til å synse og sanse og forske og gudene vet hva. Hun er til underholdning for barn, på lik linje som Playmo, lego og My Little Pony, og noe som havner i pappesker på loftet når man har blitt for gammel for å leke. Punktum!

Stakkars Barbie.. Snakk om å få ufortjent mye tyn. Alt hun ville var å glede små barn, noe hun klarte utmerket før kritikerne kom på banen. Når dukket egentlig disse opp? Kritikerne som bare sprer kvalme og dårlig stemning rundt seg? Og det mest komiske av alt er jo at dette er en diskusjon for de voksne. De som er ferdig å leke med barbie for lenge siden.. Barna bare sitter der med dukkene i hendene de, og aner fred og ingen fare. Hva vet vel de om hva som foregår i media? Alt de bryr seg om er lek og moro, om Barbie skal bruke høye hæler til den knallrosa kjolen eller om hun skal bruke ballerinas. 

Åh, det er jaggu deilig å gi litt fingern til hysteriet en gang i blant.. Om det så er barbiehysteri eller julehysteri, for det er jo også noe man kan ergre seg grønn over, som Katinka får frem sjukt godt i dette innlegget. Anbefaler alle å ta en titt!

Nei, dere.. La Barbie være Barbie og barn være barn, sier jeg bare! 

92 kommentarer

Ida hindenes

20.11.2014 kl.11:31

Er så enig la barbie være barbie. eg elsket å leke med ho i time etter time og ser jo i dag at ikke et menneske kan se slik ut, og de som prøver ser som regel ikke ut 😝 la barn være barn ikke kludre til tankene deres!

Linn

20.11.2014 kl.11:35

AMEN! AMEN FOR FAEN, AMEN!!!

Marita

20.11.2014 kl.11:37

ENIG!

Oda

20.11.2014 kl.11:54

Fantastisk!!

Nancy

20.11.2014 kl.11:56

PUNKTUM!!

Kjempebra skrevet, Kristin!

Christine Hindenes

20.11.2014 kl.12:00

Fantastisk! Helt enig med deg! Du får sagt det! Jeg elsket barbie og ikke EN gang tenkte jeg over formene hennes og det har overhode ikke skadet meg hahaha! Er så dumt hele dette opplegget

Birgitte

20.11.2014 kl.12:36

HALLELUJA !!! Punktum ! La debatten stoppe her!

Karoline E.N

20.11.2014 kl.12:44

jeg kunne ikke hvert mer enig i det du skriver! Jeg har prøvd og skrive en kommentar i 10 minutter nå, men klarer ikke sette ord på denne diskusjonene som går rundt om barbie dukker nå om dagen, for jeg blir bare så sint!! Jeg lekte masse med barbie dukker når jeg var liten og barbie dukken var min bestevenn.. Jeg har aldri hatt skadet av det og det trur jeg ingen av mine venninner har hatt heller! Er det noe som skader er det dette kroppspresset blant jenter! Nei uff, la en barbie være barbie. Viktigste er vel at barna har glede av det og koser seg med leken sin! Dem tenker verken på kroppen eller noe annet. Dem ser bare en dukke med fine rosa kjoler.. Nei, skål for det. Ha en deilig dag videre, stor klem :)

Ingrid

20.11.2014 kl.12:45

SÅ enig, Kristin! Jeg sverget til Barbie hele min barndom og det har absolutt ikke gitt meg et forvrengt kroppsideal. Problemet i dag er sosiale media og modeller som gir ungdom et urealistisk bilde på hvordan kroppen deres skal se ut. Hurra for Barbie! Kritikerne må som du sier ta tak i problemet i stedet for å lete etter syndebukker :)

Trude A

20.11.2014 kl.12:49

Enig enig enig! Lekte med Barbie hele 90-tallet og jeg kommer til å la mine fremtidige barn leke med Barbie (hvis de ønsker det!). De som skaper fokus og hysteri er jo, som du sier, de som lager debatten. Jeg tror jeg hadde blitt mer "skadet" hvis mamma hadde løpt gal rundt på barnerommet og pekt på alle lekene mine som ville ødelegge kroppsbilde mitt.

Carina

20.11.2014 kl.13:14

Enig!! Hvem har vel ikke hatt en Barbie, men som du sier huner bare en leke!! Er vel heller sosiale medier, og internett som har mer å si på dagens syn på kroppsidealene i dag, og ikke en dukke :)

Elin

20.11.2014 kl.13:17

Amen! Endelig noen som fikk sagt det

Kimberly

20.11.2014 kl.13:25

Amazing!!!

20.11.2014 kl.13:33

Er så enig! I en alder av 15 tenkte jeg ikke over at barbie var for tynn eller urealistisk før kritikerne begynte å kommentere det. Nesten som de ødelegger hele barbie. Håper virkelig ikke foreldre hindrer små jenter i å leke med barbiedukker.. Hadde vært så trist!

Silje

20.11.2014 kl.13:49

Såå enig! Aldri tenkt over det før folk begynte å snakke om at Barbie gav et urealistisk kroppsbilde, og ble egentlig ganske sjokkert. Når jeg var liten var jo selvsagt Barbie dukkene mine fine, noen likte jeg bedre enn andre pga utseendet, men de var DUKKER, ikke levende vesener. Jeg var aldri misunnelig på kroppene deres, men synes bare de var veldig fine leker! Det er de som SIER at Barbie er et dårlig forbilde som GJØR Barbie til et dårlig forbilde! Blir så irriert. La barn få leke og drømme seg bort i drømmeland med de fine dukkene sine, uten at dukkene skal se ut som en ekte kvinne i 50 årene.

Persille

20.11.2014 kl.14:10

preach. deilig å lese, du har skjønt det.

Anette

20.11.2014 kl.14:14

Helt enig med deg! :) Barbie var min gode venn, ikke en som fikk meg til å føle meg feit som 5-6 åring, hehe :)

Elin

20.11.2014 kl.14:30

Kunne ikke sagt det bedre selv!

kathrine

20.11.2014 kl.14:43

helt enig!!!!

Camilla

20.11.2014 kl.15:00

Du sier akkurat det jeg har tenkt lenge! Mennesker har skylda for kroppshysteriet, ikke en dukke!

Mari

20.11.2014 kl.15:10

Ta en titt på denne, som viser hvordan barn reagerer på den nye dukken "normale": http://www.cosmopolitan.com/lifestyle/news/a33438/second-graders-react-to-the-new-normal-barbie/?src=spr_FBPAGE&spr_id=1440_113936976

Mari

20.11.2014 kl.15:10

*"normale" dukken

Jeanette

20.11.2014 kl.15:13

Kunne seriøst ikke sagt det bedre selv! Elsket barbier når jeg var liten og jeg tenkte ikke på kropp før jeg begynte på ungdomsskolen!

Det er som du sier en leke! Og de er bare barn og de tenker ikke engang på det

Sigrid Moen

20.11.2014 kl.15:20

Jeg har aldri vært så enig til et blogginnlegg som jeg et nå. Barbie har aldri skadet noen, jeg begynte ikke å legge merke til hvordan kroppen "Skal være" før jeg begynte å sammenligne meg med modeller i magasiner osv. Skjønner ikke hvorfor kritikere ikka kan la Barbie være, og heller bruke energien på de som photoshopper VIRKELIGE jenter.

20.11.2014 kl.15:24

AMEN!!!!

A

20.11.2014 kl.15:35

HEEELT enig! Det er jo bare en dukke for pokker! Om man skal begynne å tenke realistisk på alt ville ikke verden vært noe morsom. Om alle hadde vært like og ingen problemer/uhell hadde dukket opp ville det ikke vært en spennende hverdag. Dette med Barbie er bare en liten filleting! Greit at Barbie har en smal midje, men det er faktisk mange kvinner som har en slik figur. En timeglassfigur heter det. Helt normalt spør du meg. Denne dukken er også kun laget for å bli lekt med!

Elsket Barbie jeg, når jeg var liten.

Annabelle Sørensen

20.11.2014 kl.15:40

er så enig med deg!! herregUUD du fikk virkelig sagt det nå, kristin!

Kristine

20.11.2014 kl.15:41

Jeg er så enig med deg. I dag kan jo ikke barn leke med noe eller se på noe uten at man tror de vil få spiseforstyrrelse eller noe annet gale vil skje. Ikke kan de se "normale" tegnefilmer heller, nå skal alt være "lek og lær" og andre pedagogiske ting.. La barn være barn. Det har du helt rett i. Vi tok aldri skade av det da vi og andre generasjoner lekte med Barbie. Skulle jo tro det gikk an for barn i dag og. Nå må det være nok snart. Supert innlegg, Kristin :)

Michelle

20.11.2014 kl.15:48

Debatten rundt Barbie, handler om at dukken er en pådriver til et forvridd skjønnhetsideal. Her motsier du faktumet at Barbie gir spiseforstyrrelser etc., noe jeg kan si meg enig i. Barbie alene er ikke grunnen til de ganske store problemene rundt utseende vi har i Vesten i dag. MEN, det ER faktisk slik at forskere har funnet en sammenheng mellom hva som stimulerer barn og hva slags konsekvenser det kan ha for videre utvikling. Ja, du har helt rett i at en 5-åring ser en dokke og tenker leke-leke-leke og ikke; sånn rumpe vil jeg ha. Men Barbie er blitt et symbol, rett og slett fordi det var en av de første lekene som faktisk framstiller kvinnen på en, ja ganske underligende, men dog - seksuell måte. Det forskere er redd for, er at disse mange tusen små beskjedene om hvordan en kvinne skal være, og hva slags utseende som er ideelt, påvirker unge kvinner mer enn det man har regnet med tidligere. Ja, Barbie kan ikke settes ut som syndebukken, men hun er absolutt en pådriver, i likhet med ukeblader, popstjerner og tv-serier som svært unge jenter blir ''utsatt'' for i tidlig alder. Så jeg kan skjønne kritikken din, og at du er lei barbie-diskusjonen. Jeg er også enig i at man ikke skal nekte barn og leke med barbie. Men helt fjernt er det faktisk ikke, men hovedproblemet ligger nok et annet sted enn i selve plastdukka.

Sorry for uenigheten, men det må vel være lov? Leser bloggen din ofte, og ble litt irritert på deg! Har selv slitt mye med spiseforstyrrelser, og ser med FRYKT på hvordan kroppshysteriet bare vokser og vokser. Symptomer som for 20 år siden ble sett på som varsellamper for spiseforstyrrelser, er i dag helt godtatt, og det er bare fler og fler som blir dratt inn i dragsuget. Du har jo selv en god venninne som ble rammet? Barbie kan ikke få skylden, men vi kan vel slå fast at hun neppe har vært en positiv bidragsyter.

Nå har det gått over.. :) Fin dag til deg!

Camilla

20.11.2014 kl.16:11

Når jeg var mindre tenkte eg aldri "Omg når eg blir stor må eg se ut som hun, være like tynn osv" ,tenkte ALDRI over at slik ville jeg se ut. Syntes bare de debattene om barbiene er latterlige! Jeg er i dag 16 år og kunne ikke brydd meg mindre om kordan barbien ser ut, så jeg har faktisk aldri og kommer aldri til å tenke ut at slik vil eg se ut!

Cathrine

20.11.2014 kl.16:24

Fy faen så rett du har!!!!

Ingrid M Bjørnstad

20.11.2014 kl.16:28

ja, man må bare leik me barbie men, de e et problem her: Barbie e me på å viderefør kjønnsstereotypa å kroppshysteri. Derfor bør de problematiseres ved å la Barbie vær doktor/veterinær/professor ikke bare prinsesse. når de e sakt så e æ sjøl barbiefanå ælska å leik ball. så oppsummert: barbie i sæ sjøl e ikke farli men man bør ha diskusjona om stereotypia å kroppshysteri i forbindelse me barbie. hilsen feministen

Anette

20.11.2014 kl.16:36

Jeg er bare SÅ enig med deg!!!

Rikke Holm Andersen

20.11.2014 kl.16:38

Endelig noen som sier det! Er så vanvittig enig med deg, ingen 5 åring som bryr seg om sånt fordi de nemlig er barn. Preach it sister, haha!

anna

20.11.2014 kl.16:43

sinnsykt godt skrevet, sååå enig med deg :D

anne

20.11.2014 kl.16:46

Hei, enig i at det er en kjedelig debatt og at små barn ikke tenker på slikt, men det har seg slik at barna vokser opp en dag og vil få et forvridd syn på hvordan kvinnekroppen skal se ut. Dette er jo selvfølgelig bare en liten faktor som har fått litt vel mye fokus i media.:))

B

20.11.2014 kl.16:53

Jeg er HELT enig med deg! Det var på tide at noen tok det opp. Detter noe jeg har tenkt hver gang noen deler slikt på facebook! Altså, disse foreldrene bryr seg mer enn ungene om hvordan denne dukken ser ut. Når de skal lage klistremerker til dukken som framstiller strekkmerker, kviser, celluitter osv. så er det å dra den alt for langt! Altså, jeg visste ikke hva strekkmerker var før jeg ble kanskje 13 år gammel, hvordan i alle dager skal en 5 åring kunne vite det da? Som en person som har problemer med uren hud, altså kviser, så kunne jeg ikke vært mer uenig i disse påstandene til kritikerne! Kviser osv. påvirker ikke unger før de kommer til puberteten- de burde ikke påtvinges den unødvendige byrden før det!

Og en annen ting- hvilken unge VELGER selv å leke med "den styggeste" dukken? Ingen! Hvis de produserer disse dukkene, så kommer det til å ende med at de ikke blir solgt eller brukt, for de aller fleste unger ønsker seg den fineste dukken til jul, på lik linje med at de fleste gutter ønsker seg den nyeste legoen! De fleste voksne burde med vett i hodet skjønne dette-men tydelig vis ikke... det er alltid noen idioter der ute i verden som prøver å ødelegge for andre- og disse kritikerne er noen av dem!

Rebecca

20.11.2014 kl.16:54

ENIG!!!

20.11.2014 kl.17:05

Jeg er så enig!

Når du er liten gir du da faen i både media og kropspress, du bare leker og har det gøy på din egen fantasi måte. Når du blir for stor så legger du dem bort, du tenker ikke så mye på dem mer men de gangene du tenker på dem blir du bare glad. Barbie var jo din bestevenn!

Du vil ikke se ut som din bestevenn, du er super glad i vennen din men noe av grunnen er jo fordi den er spessiel

At noen gidder og ta seg bryet med og si at barbie skaper kropspress og lage en debatt ut av det er bare lattlig.

ikke legg skylden på bestevennen vår det er en leke vi alle elsker og har et godt forhold til den skal ikke forandres!

Maria

20.11.2014 kl.17:22

Barbie skal ikke få all skylden. At man ikke kan si at det er denne dukken sin feil at kroppsidealet har blitt som det har blitt, er jeg enig i. MEN jeg tror likevel at Barbie har litt av skylden. Barbie gir et bilde på hvordan kvinnen ser ut. Selv om barn ikke tenker bevisst på dette, så tror jeg det ubevisst er med fremover. Innerst inne tror jeg mange barn vil se ut som Barbie når de er unge. Hvorfor ikke la Barbie få litt former og litt mindre bryster? Hvilken skade hadde det gjort? I hvert fall kunne man hatt forskjellige typer. For det er jo sånn verden er. Noen er tynne, andre litt større, noen brunt hår, andre blondt. DET hadde gitt et sunnere bilde til barna.

I denne saken tror jeg det handler om prinsipper, og prinsippet er at barn må få et riktig bilde av virkeligheten. Det gjør ikke Barbie og det er jeg sikker på at får konsekvenser for mange..

Linn-Therese

20.11.2014 kl.17:42

Mange tomler opp!!

Lisa

20.11.2014 kl.17:47

Kunne ikkje VÆRT mer enig!!!!!!! Endelig satte du ord på det meg og maaange av mine venniner har tenkt!

Eg kan ikkje huske at eg en eneste gang har følt meg feilproporsjonert eller stygg i forhold til barbiedukkene mine, det var jo tross alt.. ja, ei dukke!! En drømmeverden! Ver så snill å ikkje ta frå oss drømmeverdenen vår! PUH!

Emma Julie

20.11.2014 kl.17:53

Fy fader kunne ikke vært mer enig i det du skriver! Blir for dumt, vi satt jo med Barbie og lekte, og tenkte for suttern ikke på hennes kroppsform og sminke. Nei, gud du får sagt det altså! Hvorfor skal voksne analysere dukken, når barnet bare leker med det og ikke tenker noe over det i det hele tatt. Finn noe annet liksom. God skriving, Kristin! :)

Gabriela

20.11.2014 kl.18:13

Jeg kunne ikke vært mer enig med deg! Husker godt når jeg lekte med barbie og jeg hadde aldri lyst til å se ut som henne når jeg ble stor,meg bare lekte med henne, greidde håret hennes og tok på henne klær!

20.11.2014 kl.18:18

Takk Kristin, for at du bringer dette på banen! Hvordan skal vi kunne skylde på et leketøy for det forvrengte kroppsbildet i dag? Da jeg var liten og lekte med barbie tenkte jeg verken på at jeg ville se ut som barbie, heller ikke hvor tynn denne dokken var. Når jeg har blitt eldre og mer voksen har jeg lagt merke til det, men det kunne aldri falle meg inn å skylde på et simpelt leketøy for at det er kroppspress i samfunnet i dag? Det er latterlig, rett og slett. Problemet er at i dag skal alt av leker og barnetv være så realistisk og pedagogisk. Kan vi ikke bare la barn være barn, fantasien til barna nå til dags er en helt annen enn den vi hadde for 15-20 år siden... Vi prakker på disse uskyldige små barna alt om kroppspress og sjalusi, og de eneste som kan 'blames' for det er nok de voksne.

Hege

20.11.2014 kl.18:53

Kunne ikke vært mer enig!!

20.11.2014 kl.19:04

Jeg er så enig som du får det! Det begynner nå visse grenser nå alltså... Kjenner det irriterer meg kraftig at de skal finne opp ting som liksom skal ha ført til kroppspress? En stakkars dukke? Hva ? Det gir ikke mening.. La barbie være barbie og forbli sånn! Elsket selv barbie og er oppvokst med de, godt du tar opp temaet!

20.11.2014 kl.19:09

La barbie vere barbie.. Barn elsker henne!

Julie

20.11.2014 kl.19:27

AMEN!! Om alle bare hadde delt dine meninger så hadde kritikerne kanskje brydd seg om det som faktisk betyr noe her i landet.

Bloggen din er fantastisk bra :) Du gir meg mange fine avbrekk fra eksamenslesningen med blogginnleggene dine. Takk!

Line

20.11.2014 kl.19:55

Jeg lekte stadig med barbie som liten, og kan ikke huske at jeg en eneste gang tenkte "Barbie er sååå tynn og pen! jeg vil se ut på henne" . For meg var hun, som du sier, en leke. Jeg tenkte ikke over utseende hennes før media begynte å hause det opp mange år senere. Det kan jeg heller ikke forestille meg at andre unger gjorde (ikke nevneverdig mange ihvertfall). Dette er utvilsomt et medieskapt hysteri.De som uttaler seg om saken er opprørte foreldre, og jeg tviler sterkt på at de har hørt med ungene sine hva de mener om saken.

Anonym.

20.11.2014 kl.20:05

Jeg er født in the 90's, og jeg kan ikke huske at jeg at jeg tenkte over kroppsfasongen til Barbie akkurat, så er VELDIG enig i det du skriver! :) Selvom jeg kanskje har et dårlig selvbilde nå, betyr ikke det at det er Barbie sin feil akkurat, for det er det absolutt ikke. Husker Bratz også, lekte mye med det også når jeg var liten, mye mer det enn Barbie husker jeg! Men gud, hvor enig jeg er med deg her:) Bra skrevet!

Christina

20.11.2014 kl.20:27

Det er viktig å skjønne at man ikke kan klandre én ting dagens usunne kroppsideal. Barbie er ikke ene og alene om å gi jenter dårlig selvbilde, men det er en av tusener av påvirkere som vi blir eksponert for hele tiden. Såklart tenker du ikke på hvor tynn Barbie er når du er 5 år gammel, men minnet av henne ligger i hukommelsen din når du vokser opp. Barbie deltar ved å vise jenter fra ung alder at 'slik skal en jente se ut'. Barn burde ikke ha slike påvirkere.

Helle Marie

20.11.2014 kl.20:29

Er helt enig med deg! Heldigvis har ikke jeg fått med meg så mye av dette tullet. Men ærlig talt, må jo være grenser for hva man skal skylde på. Om noen skal ha skyld for kroppspresset så er det jo magasiner, nett, photoshop og mote verden. Jeg mener barbie? Virkelig? Jeg elskwt å leke med barbie når jeg var liten var det beste jeg visste, alikevel har jeh masse former og elsker kroppen min. - null komplekser pga barbie her i gården!

Utrolig bra innlegg Kristin! Elsker at du tørr å være ærlig og gå mot strømmen!

Klem:-)

Silje

20.11.2014 kl.20:56

Takk for at du endelig satte ord på det jeg har tenkt så inderlig mange ganger!

Marlene

20.11.2014 kl.22:36

Helt enig i det du sier der!

Jeg lekte med Barbie når jeg var mindre og jeg tenkte aldri på hvordan kroppen var og at jeg vil ha sånn kropp, fordi hun var jo aldri ekte. Hun var jo bare en leke og som ga meg masse glede. Barbie har aldri og vil aldri påvirke barn eller noen, det er bare noe disse kritikerne kødder med.

Katarina Sandvik-Olsen

20.11.2014 kl.23:28

Åh, så fantastisk at du tar opp dette temaet. Det er helt latterlig at det har blitt så mye rundt dette, det er som du sier barn er barn, og barn vil leke, det er jo det de kan. De leker med det de synes er pent, selv om det er mye dritt som skjer rundt selv barn har ikke dette noe med barbie å gjøre, denne dukken har heller ikke noe med andre sykdommer og lidelser i voksen alder, dette er noen man skaffer seg selv, mener nå jeg hvertfall!

Ha en super kveld videre, klem<3

lise marie

20.11.2014 kl.23:50

AMEN!!

Anne-Beathe Båtnes

21.11.2014 kl.01:40

Hahahahaha! TOMMEL OPP!

Lene

21.11.2014 kl.04:57

Amen!! Helt enig

Linn

21.11.2014 kl.07:23

Er så enig:) Men begynner det der så hva med my little pony?? Er dette riktig framstilling av en ponni? Tenk alle skuffa små barn som ikke får rosa ponni med stjerner:P Eller alle minnene om lykketroll:O kjenner jo det svir skikkelig nå at det skal være så vanskelig å få rosa hår som står rett opp.

susanne

21.11.2014 kl.09:11

Ser poenget.. men barbie + dukker generelt er med i kropphysteriet. Det starter tidlig og virker uskyldig, så forsetter der i media... blader, tv, internett.. glossy bildet av hvordan vi skal se ut. Blond, høy, tynn, perfekt sminke, perfekt hud, flotte klær, trendy stil...trenger jeg å si mer? Det er grunn til at vrangstilling av kropp, treningsavhenhighet og spiseforstyrrelser florerer. Skylden er ikke barbies, men er en del av det.

Annika Peter

21.11.2014 kl.09:55

Amen, sister! Kunne ikke skrevet det bedre selv!
Jeg gleder meg til kritikerne skal bedømme Bratz-dukkene... store hoder og føtter man kan ta av, det blir noe det!

Kristin

21.11.2014 kl.10:24

Skjønner hva du mener, og sier meg enig med mye av det! Men da jeg (og mange av mine venner) var rundt seks/sju år og lekte med både barbier og bratz, var det jo alltids snakk om hvem som skulle leke med den "vakreste" dukka. Det var jo alltids den som hadde best utseende, finest ansikt, kropp osv. Så vi tenkte litt på utseende den gangen også! Men det er jo bare en dukke, så sant som du sier :)

T, 30.

21.11.2014 kl.10:40

Hmm, er det noen av kommentatorene her som har barn selv i alderen 5-12 år? Tviler sterkt. Har noen av dere erfaringer med hvordan barn i den alderen har det og hvordan de leker? Det har jeg.

Datteren min har selvtillit og tåler det meste. En av hennes beste venninner er stikk motsatt. Hun ser på seg selv som feit, stygg og dum (det stod til og med fremst i dagboken når hun glemte den hos oss, og ja jeg tittet fordi jeg vet at hun har det rett og slett j... når det gjelder sitt eget kroppsbilde.)

De aller fleste ser tilbake til sin egen tid når alt var litt mer uskyldig. Kropp og sex var ikke like mye i fokus på 90-tallet som det er idag (selv madonna sine 90'talls musikkvideoer er jo uskyldige i forhold til endel av det som finnes i dag og da spesielt innenfor rap/hip hop miljøet#. Jeg lekte selv med barbie og tenkte aldri bevisst over kroppen hennes. Men jeg vokste heller ikke opp med sexualiserte musikkvideoer #som barna lett finner på nett med en gang de får tilgang til pad/lignende. for ikke å snakke om hvor mye sexualisert reklame det finnes på tv og andre medier. Hvorfor prøver de å selge puma sko ved å vise en reklame foran you-tube videoer som viser nesten nakne damer i et boblebad sammen med en fyr?#, jeg vokste ikke opp med instagram med alle sine hashtags om trening og kropp og jeg vokste ikke opp med at sminke og undertøysavdelingene på H&M tar 30-40% av butikken.

Mitt poeng at at barna alt fra tidlig alder nå bombarderes med at Kropp= sex og perfekthet. Det er en grunn til at unge jenter og gutter ikke tørr å dusje etter gymtimene. Barbie er en dråpe i havet når det kommer til årsak-effekt, og får nok litt vel mye oppmerksomhet. Jeg tror vi burde begynt i andre enden med det barna ser hver dag. Alle i min datters klasse har instagram #9-10 åringer) og de følger alle sterkt med på kroppsbilder. Fu-... scary spør du meg. Hvorfor følger en 10 åring med på trenings og poseringsbildene til en 20 år gammel jente f.eks? Hvorfor er de så opphengt i å se på tynne mager med muskler, store pupper og trutmunn? Hvorfor ønsker de seg falske vipper som 12-åringer? Det er et eller annet alvorlig galt i samfunnet når små jenter og gutter ønsker seg muskler, glatt hud og penhet alt fra 8 års alder.

Datteren min er heldigvis inntil videre ikke så opptatt av kropp og utseendet, men det jeg hører og ser hos hennes veninner er bare horribelt.. 10-åringer burde ikke ønske å slanke seg når de er helt normalvektig.

Min datter gleder seg til å begynne på videregående og universitet for å bli veterinær eller psykolog, hennes venninne gleder seg til å få pupper og til å kunne ta en operasjon for å bli mindre stygg.. Verden er gal..

Stop verden, jeg vil av!

Sina

21.11.2014 kl.12:28

AMEN! Jeg elsket syltynne Barbie og lilla enhjørninger!

anne

21.11.2014 kl.12:45

Trur media skylde på barbie for å bortvise at det e de som e syndebukken. Men må sei at det hjelper lite at der e jente som faktisk kaller seg for barbie. Jeg hadde masse barbie når jeg var liten å moren min sydde klæ til dem strikka genser huer å masse mer. Synes heller at de dukkene som bratz og sont er mye værre med små klær og masse smknke.

Sofie

21.11.2014 kl.14:16

Jeg forstår veldig godt innlegget ditt, Kritin, men jeg må nok si meg enig med Michelle og T30 her. Det er ikke selve "barbie" som skal få skylden. Det er mange faktorer som spiller inn. Men Barbie, som så uskyldig var i barndommen, er nok en av disse faktorene blandet med alt annet av sosiale medier, modeller, skuepsillere osv.

Nadja milde

21.11.2014 kl.15:09

Ening at det ikke gjør noe nor man er 4.men nor man er 7-8 då?

Hadde faktisk trudd meir om deg, du virket faktisk som ein oppegående blogger. Men no er du på samme plass som rosabloggerene.. Suff

21.11.2014 kl.16:07

her er jeg enig så det griner! barbie er en dukke og femåringer som leker med hun har ingen tankegang som kommer seg inn på kroppspress og hvordan de "skal" se ut. voksne må skjerpe seg og ikke vær så påvirkelige!

ha en videre flott dag!

Hege

21.11.2014 kl.16:27

Først og fremst er jeg helt enig med deg i at det først og fremst er vi voksne som skaper dette.

For å sette ting veldig på spissen: Skal vi la vær å fylle opp teddybjørner med bomull fordi det er fedmefremkallende?

Når det er sagt, så kan dette også gå andre veien. Ja, barbie dukken er unormalt tynn. Men all denne hetsingen og diskusjonen kan jo også gå utover jenter som faktisk er naturlig veldig tynne og uten former.

Egentlig burde vi rett og slett ikke lage noe oppstyr og diskusjoner rundt andres størrelse enten de er tykke eller tynne. For det er jo NETTOPP DET som gjør at psyskiske problemer/spisevegring og dårlig selvbilde kan oppstå

Malle

21.11.2014 kl.17:30

Veldig enig med Michelle og T over her. Barbie er med på å gi et forvridd kroppsbilde. Jeg har selv hørt mine små søte søskenbarn sammenligne seg selv med Barbiedukkene sine. De legger merke til at de ikke har like tynne lår, mage osv. Jeg gjorde ikke dette da jeg var liten, men kroppspresset var også noe helt annet da. Ikke undervurder Barbie, hun er en "perfekt" jente vi får trykket i ansiktet i tide og utide.

Mia

21.11.2014 kl.17:57

Helt enig, Kristin!!! Barbie var den leken som ble med brukt da jeg var yngre, å den har absolutt ikke påvirket meg på noe som helst vis!

21.11.2014 kl.18:23

Bra skrevet!! :D

21.11.2014 kl.20:14

PREACH!!!

Så vanvittig enig!! jeg elsket barbie da jeg var liten og tenkte aldri "åh skulle ønske jeg så ut som henne".ikke et sekund. som du selv var inn på, når man er barn bryr man seg ikke om sånt. jeg tenkte ikke engang over det at hun var tynn. jeg ante ikke hva cellulitter og heller ikke kviser. det er en leke for god's sake!!!

Ingrid Cecilie

21.11.2014 kl.20:30

Jeg er så enig i det du skriver ! Barbie blir til en viss grad bare en gjenstand man kan skyve skylden over på, som ikke kjemper i mot. Det blir for dumt, når det er så mye annet vondt som er roten til kroppshysteriet. Synes heller folk kan bruke tiden sin på det som er roten til problemet, ikke et leketøy for små barn som ikke tenker på noen former for proposjoner, vekt eller noe i den duren ! :)

Annelin Otterlei

21.11.2014 kl.23:58

Halleluja!! Endelig noen som får sagt det! Som du sier så skamklipte vi håret av barbiedukkene når vi var små, og det betyr ikke at vi tror vi må skamklippe oss som voksne. Jeg blir gal av alt kropspresset! Det er ikke fra barbiedukken alt hysteriet kommer fra! Jeg har til og med spart på mine dukker til jeg får barn selv, og jeg tror neppe de kommer til å bli påvirket i noen som helst grad de heller!

Dublirhvaduskriver

22.11.2014 kl.01:15

Min elskbare bitch <3

Thea

22.11.2014 kl.11:48

kan alldri huske at jeg tengkte på hvor slank eller stor eller hva slags fasonger barbiene mine hadde da jeg var liten... Hvem er det uansett som vi ha en lubben/ blubben drømme barbie?! Supert skrevet!

Tina

22.11.2014 kl.15:27

Jeg tenkte aldri over hvor tynn barbie var eller hvor store pupper hun hadde. Det eneste jeg tenkte over var føttene hennes. Syntes det var så rart når hun ikke hadde på høyhelte sko..

22.11.2014 kl.21:15

SÅ enig!!

Therese

22.11.2014 kl.23:42

Barbie er nok ikke hovedgrunnen til at unge jenter er usikre på sin egen kropp. Men Barbie er en av mange dukker som viser hvordan en "kvinnelig" kropp ser ut. Det finnes svært få populære lekedukker som viser en motvekt til hvordan Barbie ser ut, og hvis man tror at barn ikke får med seg dette, undervurderer man de sterkt. Barn er langt i fra dumme, og de får med seg utrolig mye. Men de er ikke i like stor grad som voksne, i stand til å tenkte kritisk. Når alle "idolene" til små jenter har en tilnærmet lik kropp, sender dette signaler om at det er den kroppen man skal ha. Alt i fra Barbie til yndlingsartisten. Jeg personlig mener at det ikke er den tynne kroppen som er problemet, men mangelen på mangfold av kroppstyper som barn eksponerer for når det gjelder leker og idoler.

Lisa

24.11.2014 kl.13:21

hahaha, du er kongeeee.

Bra skrevet btw ;;

T, 30.

24.11.2014 kl.16:16

Ser at de fleste fremdeles sammenligner utifra hvordan det var når de var liten i forhold til nå.

Verden har forandret seg fra når vi var liten, desverre kan man si.

Barbie var 100% uskyldig for oss som er over 15 nå, men neppe like ufarlig for dagens 7-8 åringer. Barbie er bare en av mange 100 små kuler på vektskålen som tipper over for svært mange unge jenter (og ikke glem guttene). Psykiske sykdommer eksploderer, alle typer for selvskading øker, flere unge dropper ut av skolen og spiseforstyrelsene blir flere og tar andre former (ortoreksi var jo nesten ukjent for 5 år siden, nå er det den mest utbredte spiseforstyrrelsen).

Noe er jo alvorlig galt. Istedet for å lukke øynene og si "jeg tok aldri skade så det er bare å lukke øynene og være sterk" så burde vi kanskje alle reagere litt oftere og hardere. Hvis ikke så ender vi med en stor generasjon unge jenter og gutter som ikke kan/vil leve et godt liv.

Men for all del, den største feilen alle gjør er jo å se seg selv som hovedeksempelet for hvordan alle andre bør reagere. Når jeg ikke tok skade så kan iallefall ingen andre ta skade..

Når min mor var liten knuste de termometerne og lekte med kvikksølvet. Det gikk jo helt fint og moren min tok ikke skade, så alle barn burde jo kunne leke med kvikksølv i dag også.... Eller? Litt syk sammenligning men kanskje det hjelper for å se poenget?

Sara

24.11.2014 kl.20:58

Så bra skrevet!

Er helt enig, for mye styr og debatt, denne debatten kan jo faktisk være med på øke presset ved at de eldre barna blir ops på dette!

Emma Østli

25.11.2014 kl.17:30

Jeg er så enig! Nei, det er ikke sånn at alle SKAL være tynne, men det er heller ikke galt å være tynn?! Den debatten kommer aldri til å ta slutt og jeg blir bare irritert når jeg ser kommentarer om det. Kan man ikke bare drite i utseende til dokka og bare leke med den, liksom?! Barbie ble ikke lagd for å sitte å se på og sammenligne seg med for faen...! Haha, blir skikkelig provosert!

Marianne

25.11.2014 kl.20:12

Det eg tror er at vi trenge å skylde på nokken/nokke, i steden for å finne den faktiske feilen. Men kva den er er vanskeleg å seie... Ellers så er eg heilt einig ;)

koz og klemz

Lene

25.11.2014 kl.21:01

Nja.. Er i dag 25, men husker jeg var grådig misunnelig på Barbie sitt utseende som barn. Var misunnelig på hennes hår, øyne, mage og alle de fine tingene hun hadde. I dag har jeg en spiseforstyrrelse som har vedvart siden tidlig ungdom. Sier ikke at den er direkte relatert til Barbie, men fra ung alder har jeg aldri følt meg pen nok, og alltid higet etter et unatrulig utseende.

Poenget mitt er at selv om Barbie i de fleste tilfeller ikke påvirker negativt, vil det for noen gjøre det. Man kan ikke dra alle under en kam, og det gjelder både med tanke på positiv/negativ innflytelise fra Barbie. Men for all del, jeg er for at det fremdeles skal selges Barbie :)

Alexandra

26.11.2014 kl.00:03

Åh fy faen. HALLELUJAH!

Kake

26.11.2014 kl.07:59

Om Barbie sin kropp er så usaklig... Hva fyrer du deg opp over da? Lammily-dukkene er fine de óg. Kviser og strekkmerker som du syter over er valgfri klistremerker.

Jeg ser ikke problemet, egentlig. Hva er galt med en dukke som ser normal ut, i tillegg til de unaturlige barbiedukkene? Ikke at det er noe galt med barbiedukker. Hadde dem selv når jeg var lita, og elsket dem. Jeg ser bare ikke problemstillinga di her. Vil ikke påstå det har vært mer kritikk mot Barbie i det siste, bare masse kjærlighet mot dissa lammily-dukkene. Chill.

Rebecca

17.12.2014 kl.12:02

Jeg må bare si at jeg er så enig! Dette er et av de beste innleggene jeg har lest på lenge. AMEN!

Jeg har også funnet ut at dette faktisk bare gjelder jentelekene, som Barbie. Har du noen gang sett "He Man"? Dette er en så ufattelig forvrengt manne kropp at det ikke er til å tro, men er det noen som tar dette opp? Nei.

Vi lever nå i ett samfunn hvor det er kvinnen som skal være perfekt. Kvinnen skal perfeksjoneres, og når dette skjer så blir det hysteri i media. Det jeg mener er at Barbie er ikke et urealistisk syn på mennesket, alle lekene er det. Og om vi skulle levd i en verden med realistiske leker, ja da skal det faenmeg gjøres fra begge kjønns sider spør du meg!

Igjen, veldig bra innlegg! Hadde vært kult å se noe av det samme om He Man i media ;)

Digger deg, Kristin!

Kjartan

02.02.2015 kl.14:06

Stakkars lille Barbie.

Jenters beste venn gjenom flere generasjoner.

Ja, hun er proposjonalt feil. Men hun er en DUKKE.

En LEKE. Unge jenter skiller mellom fantasi og virkelighet. Det er når de blir eldre de sliter med det. Og da ligger Barbie i pappeska og venter på neste generasjon.

-

Soft pornoen de kaller for musikkvideo, retusjerte modeller som er farlig nær Barbie allerede før photoshopen. Og ikke minst.

Slanke/lettmat gnålet til MØDRENE.

Om jentene hørte på hva GUTTA sier om hvordan de liker dem. Og droppa alt som heter moteblader og musikkvideoer i 4 uker. Ville de få en a-ha opplevelse eller fem.

1. Det SKAL være kjøtt OG fett på jentene.

2. Godt humør og ekte smil er MYE viktigere enn kilo.

Ei ekte bli og hyggelig jente som har noen cm eller kilo mer enn gjennomsnittet blir foretrukket over 'modeller' av 70% av gutta. 20% gir pokker i om hun er tynn eller ikke. Sur eller ikke.

De siste 10 velger modellen.

Og. Hallo, trekke in He-Man i dette blir litt feil.

Det er tross alt ihvertfall TEORETISK mulig for de fleste menn å komme i nærheten av hans utseende.

Uten å sulte ihjel eller fylle kroppen med silikon.

Men de ferreste gutta gidder.... Vi er rett og slett for late. Jada, prøve litt. Men det er mye morsommere å løpe etter jentene. ;)

La Barbie være Barbie. Hun er ikke farlig. KEN derimot.......... Muskler, stor bul. OG masse penger. Han driver alle små gutter ut i elendet.

Skriv en ny kommentar

hits