#DETVIKTIGSTE

Tenk deg følgende: Landet du bor i er rammet av krig. En natt våkner du i din egen seng og er i livsfare fordi nabolaget ditt bombes. Sekundene teller. Alt du får med deg er klærne du har på deg og noen få ting som du kan bære i hendene.

Hvilken gjenstand ville du ha tatt med deg? Og hvorfor ville du tatt med akkurat denne tingen?

I dag er over 22 millioner barn på flukt fra krig, og dette er et antall som er så ubegripelig høyt, at det faktisk er umulig å se dette for seg. Vi snakker en firedobling av Norges befolkning som hver dag kjemper en kamp mot ekstrem fattigdom, bomberegn og elendighet i krigsrammede områder. Jeg kan ikke begripe at dette faktisk er raliteten, og det er rett og slett vanskelig å sette seg inn i en slik situasjon når vi her hjemme har det såpass godt som vi har det. 

Flykningehjelpens nye kampanje #detviktigste, er et fabelaktig tiltak for å øke bevisstgjøringen og engasjementet rundt nettopp dette, og jeg synes det er på sin plass å bidra til å øke nettopp dette engasjementet. 

Jeg spør dere igjen... 

«Hva ville du ha tatt med deg, dersom du måtte flykte for livet og bare fikk med deg én ting?»

Jeg har lenge sittet og fundert på hva jeg ville tatt med meg, og det å velge kun én ting fra hjemmet er ikke akkurat en enkel oppgave. Jeg har så mange ting som betyr mye for meg som bl.a bunaden, det siste håndskrevne bursdagskortet jeg fikk av morfar før han døde, suvenirer fra mine mange reiser, samt personlige gaver jeg har fått fra både kjæreste, venner og familie, bare for å nevne noe. Passet kunne vært svært fornuftig å ta med seg for å kunne bevise identiteten din og hvor du kommer fra, og en lommebok hadde nok heller ikke vært så dumt, MEN...

Det er én ting jeg ikke kunne reist fra, og det er Macen. Rett og slett fordi jeg har titusenvis av bilder lagret på den som jeg aldri, aldri ville vært foruten. Bilder av alle jeg er så himla glad i, bilder av magiske destinasjoner og fantastiske minner. Minner som kunne få meg til å drømme meg bort i vanskelige og forferdelige situasjoner, og som samtidig ville gitt meg et håp om at det en vakker dag ville bli bedre. 

Tenk litt over hva du ville tatt med deg, og engasjer deg i denne enormt viktige kampanjen ved å ta en selfie hvor gjenstanden du ville valgt er godt synlig. Del bildet på sosiale medier, bruk hashtaggen #detviktigste, og besøk gjerne Flykningehjelpen sin hjemmeside for å lese mer, og for å finne ut hvordan du kan engasjere deg ytterligere. 

La oss sammen vise at vi bryr oss, og folkens? Jeg er kjempeinteressert i å få i gang en dialog rundt dette temaet her i kommentarfeltet. Hva ville dere tatt med dere, og hvorfor? 

Uendelig glad i dere ♥

25 kommentarer

Martine Kristine

31.03.2014 kl.18:29

Den tanken er så uvirkelig og så fjærn! Syntes det var kjempe fint skrevet og at du til opp dette! Jeg klarer ikke finne ut hva jeg ville tatt med meg fordi alt er liksom like betydningsfullt og ting jeg elsker like høyt! Du er utrolig flink til å skrive og jeg setter pris på sånne type innlegg også fordi de får oss lesere til å stoppe opp og tenke oss om! <3 ha en kanon fin dag videre og jeg gleder meg til neste innlegg som også vil putte et smil på fjeset mitt:-) klem

ineskau

31.03.2014 kl.18:42

Det er vanskelig å sette seg inn i en slik situasjon. Du skriver kjempe fint og reflekterer så godt. Hvis jeg bare kunne tatt med meg en ting ville jeg ha tatt med meg telefonen min, fordi der har jeg alt - bilder, minner, musikk, minner og tilgangen til det meste og utroligste. fælt å si telefon, men ja jeg tror faktisk det. Eller kanskje katten min faktisk hadde kommet foran. Hun er liksom bebien min og jeg elsker henne over alt på jord, men hun er ingen "ting" så hun gjelder kanskje ikke i denne saken.

Godt med et innlegg hvor man må tenke seg om litt og faktisk bruke tankene og fundere over noe, selv om jeg må få si at det var en vanskelig utfordring.

Håper du får en fin kveld videre. Jeg gleder meg til neste gang du får meg til å smile med gode innlegg, fine ord og glade bilder!! :-DD Den beste bloggeren av dem alle, det er deg det! :):)

Du er forresten veldig pen og jeg beundrer deg veldig. Du er et godt menneske og jeg er så glad for at vi får lov til å bli så godt kjent med deg - synd du egentlig ikke aner hvem jeg er, ettersom jeg føler meg så knyttet og så godt kjent med deg. hahah :) Føler meg så veldig stalker liksom, men liker bloggen din og deg så godt så klarer liksom ikke å holde meg helt unna :)

Håper du har det fint og at du koser deg i solen om dagen. I morgen er det 1 april. Husk å ikke la noen få lure deg trill rundt :):) he-he. KLEM KLEM KLEM <3

idacelli

31.03.2014 kl.18:58

Viktig og bra innlegg, Kristin. Du er så god!

Hm.. det å sette seg i en slik situasjon er ikke enkelt i det hele tatt. Det er så vanskelig å forestille seg hvordan det er når vi sitter her hjemme med alt vi trenger og egentlig mer enn det også. Vi har tak over hodet, dyna om natten, myk og deilig seng, tv så vi får med oss hva som skjer her i verden, strøm så vi får laget mat, familie, og mange av oss har kjæledyr.

Også har vi de som ikke har noe som helst.. De har ikke tak over hodet, ikke dyne om natten, ingen myk og deilig seng.. de har kanskje vært heldige å funnet seg litt blader og sand som de kan ligge på for å få det "mykt", de har ikke TV som vil si at de aldri er forbredt på hva som venter dem i deres skumle liv. Strøm har de ikke. De fleste har familie ett sted i verden men som de aldri får møtt pga krik, redsel og flukt.. Kan du forestille deg hvordan det er? Det kan ikke jeg, for jeg er ALT for knyttet til familien min. De har ikke en gang ett kjæledyr som kan gi dem selskap og trygghet.

Om jeg kunne tatt med ÈN ting måtte det vært iPhonen min så jeg kunne ringt til alle på telefonlista mi og sagt hvor mye dem betyr for meg og at jeg elsker dem, dersom jeg ikke skulle overlevd den skumle og livsfarlige flukten.

Det er så vondt å tenke på at så mange har det på denne måten som jeg ikke en gang kan FORESTILLE meg.. hjerteskjærende.

Anni

31.03.2014 kl.19:07

Det er viktige ting å tenke over. Vi vet ikke hvor godt vi egentlig har det her i Norge. Og enda så klager vi på så mye uviktig. Jaja.. Jeg vet hvertfall at jeg ville tatt med meg Bibelen hvis jeg måtte velge en ting :)

Ha en strålende dag!

Annelin Otterlei

31.03.2014 kl.19:08

Det var et utrolig vanskelig spørsmål. Jeg har nå tenkt og tenkt og tenkt, og det er jammen ikke lett.

Det første som falt meg inn var bilder, og da er det selvsagt macen eller iphonen som må med slik som du sa over her. Men samtidig er det så mye annet jeg har lyst å ha med som betyr så mye for meg. Et kort jeg fikk fra en av mine beste venninner under eksamensperioden i fjor, da hun ville minne meg på hvor viktig jeg er for henne. Eller kanskje det gamle sengeteppet til mormor, som jeg fikk da hun døde.

Det er utrolig vanskelig, og jeg tror jeg må ta meg tid til å tenke skikkelig over det.

Det er skummelt å tenke på hvor vondt mennesker har det i slike situasjoner. Og jeg som er så vandt med å ha alt jeg trenger klarer ikke helt å sette meg i en slik situasjon sånn helst uten videre. Det er vanskelig, og så utrolig trist å tenke på.

Hannah

31.03.2014 kl.19:09

Liker at du skriver om slike ting! Det er nærmest umulig å sette seg inn i en slik situasjon, og å tenke på at noen har det slik er forferdelig..

Om jeg kunne tatt meg meg ÈN ting hadde det vært mac'en. Jeg har halve livet mitt der, bilder, musikk, skole, minner osv.

Celine<3

31.03.2014 kl.19:15

Veldig bra tema du tar opp!! Det er utrolig vanskelig å bare velge en ting man skulle ha tatt med seg om vi/jeg skulle vært på flukt fra krig.. men det jeg hadde entopp med å ta med er nok mobilen haha.. fordi der har jeg alle bildene, om jeg hadde kjedet meg kunne jeg bare spillt et spill, da hadde jeg også fått mulighet til å snakke med de jeg var glad i!! LoveU<3

Silje S.

31.03.2014 kl.19:25

Uff, helt forferdelig å tenke på. Klarer ikke å sette meg inn i situasjonen engang, fordi vi har det så godt! Liker at du tar opp slike tema. Utrolig bra skrevet!

Rart hvordan jeg satt her og var i et aller så dårlig humør fordi jeg tenkte på mine "problemer." Også leste jeg dette innlegget. Slo meg hvor godt vi egentlig har det, og hvor lite betydningsfull våre problemer kan være. Vi har det stort sett ganske godt i forhold til hva andre dealer med! Flukt og en hverdag hvor det er snakk om liv og død hos mange mennesker. Er så ufattelig urettferdig, og jeg får virkelig vondt av å tenke på disse menneskene.

Hva jeg ville tatt med meg? Vanskelig å svare på, men tror nok det ville blitt mobilen min siden det er der jeg har alt av bilder, minner osv.

siljepia

31.03.2014 kl.20:23

Det var veldig bra skrevet og får jo alle til å tenke ekstra godt på at vi fleste her i Norge har det faktisk veldig godt , i forhold til andre land.

.Hvis jeg skulle valgt 1 ting å tatt med meg så måtte det bli pc/Mobilen min,siden jeg har masse bilder og videoer som jeg aldri villet mistet..

Charlotte M

31.03.2014 kl.20:39

Oi, dette var vanskelig! Jeg synes så utrolig synd på de som må flykte og har skikkelig lyst til å hjelpe de på en eller annen måte! Selv tror jeg kanskje at jeg ville tatt med en fotoalbum, på grunn av omtrent det samme som deg. Hvis jeg var på flukt ville jeg antakelig vis hatt det mye bedre hvis jeg kunne sett tilbake på de fine minnene jeg har hatt sammen med familien min! <3

Benedicte

31.03.2014 kl.21:25

Berre eit lite tips om at du må ta online back up av bildene dine. Søk på crash plan på nettet. Det er verd å setta seg inn i. Så kan du ta back up av bildene online og alltid ha dei der om noko skulle skje. :)

Marita Malmgren

31.03.2014 kl.21:26

Elsker slike innlegg som dette! Det er så viktig å snakke om slike ting, og dette er jo faktisk virkeligheten uansett hvor fjærnt det kan virke som. Selv syntes jeg det er utrolig vanskelig å velge bare en ting jeg kunne tatt med meg, men det måtte nok blitt mobilen min.. Det høres jo nesten litt ''patetisk'' ut på en måte med tanke på hvor avhengig vi har blitt av disse dubedittene, men det er en ærlig sak.

Jeg syntes det er SÅ trist at så mange mennesker har det så vondt, jeg får virkelig ikke sagt det nok! Selv har jeg en beste venninne som kommer fra Afghanistan, verdens beste og snilleste jente med en litt vanskelig bakgrunn med tanke på hjemlandet sitt, jeg er så utrolig glad i henne og er veldig takknemlig for at hun kom til Norge. Håper fler kan komme hit og få et trygt hjem å bo i, jeg er jo menneskeelsker <3 klem fra Marita! :)

Tattavkvinnene

31.03.2014 kl.23:18

Så fint at du engasjerer deg og deler det videre med oss! :) Liker svaret ditt, og tror faktisk jeg ville valgt den samme tingen av samme grunn. Alle bildene, videoene og minnene som har fylt seg opp på maskinene gjennom årene er helt utrolig, de ville jeg aldri vært foruten <3

Sara Funderud

31.03.2014 kl.23:31

Å sette seg inn i en sånn sittvasjon er helt klart utrolig vanskelig og jeg tror det er svært få mennesker her i Norge og forsåvitt andre land også som ikke har vært i en slik sittvasjon greier å se det for seg!

Hvis jeg kunne tatt med meg kun EN ting hjemme i fra så er jeg faktisk utrolig usikker på hva jeg ville tatt med meg. Er så utrolig mange ting her hjemme som betyr ufattelig mye for meg og jeg greier rett og slett ikke å velge kun en ting!

Men uansett som du sa så er det helt utrolig at hele 22 millioner barn er på flukt rundt om i verden og som du skrev er det nok ingen som faktisk kan forestille seg hvor mange barn det faktisk er! Jeg selv syntes dette er et utrolig viktig tema og att du faktisk bruker tid på å skrive om dette på bloggen din syntes jeg er veldig bra så stor respekt til deg!

sara elise holtren

31.03.2014 kl.23:35

Heihei!

Jeg har nå sittet i 20 min og tenkt over hva jeg ville tatt med meg,og jeg vet nå.. nøyaktig hva jeg ville ha tatt med, nemlig pappa sin hettegenser. Pappa døde 5.mai 2013, og er det eneste minnet jeg har som jeg kan lukte parfymen hans av, og kjenne at jeg har han med meg, for han er skytsengelen min! Det ville jeg tatt med meg!:)

Hilde

31.03.2014 kl.23:42

Et godt spørsmål, må tenke på det😳❤️

Frida Pedersen

01.04.2014 kl.00:07

Synes det er veldig positivt at du skriver om dette på bloggen, det bidrar virkelig til å sette ting i perspektiv og tenke litt over hvir godt vi faktisk har det og at det slettes ikke er alle som er like heldig som oss som kan leve i et fredfulle land. Jeg ville såklart uten tvil tatt med meg familien og hunden min Jenny som er en herlig gordonsetter, foruten om dem tror jeg det kanskje måtte være iphonen min eller harddisken til pc'en min med alle bilder og minner fra ferier, sammenkomster og masse andre ting fra lang tid tilbake, begrunnelsen er ganske lik som din egentlig og selv om jeg synes det er litt synd at det man skulle mest ønske å ta med seg var noe som hadde med teknologi og gjøre men det er sånn verden har utviklet seg til i dag og det betyr mye for en <3

Kristin W

01.04.2014 kl.08:25

Det er så trist, dette du tar opp. Jeg syns det er veldig bra at du kaster lys på det, jo mer oppmerksomhet disse stakkarene får jo bedre! For det finnes mange måter å hjelpe litt på, og jo mer snakk det blir om dette, jo flere hjelper til. Hvis jeg skulle tatt med meg èn ting, tror jeg det måtte vært en bok som jeg kunne skrevet i. Bare skrevet ned hva jeg tenkte og hva jeg gikk i gjennom. Jeg tror det å skrive ville klarnet tankene mine, samtidig som jeg kunne drømme meg bort i det, hvilket ville vært veldig praktisk.

Marthe

01.04.2014 kl.09:22

Jeg hadde fått med meg hundene, telefon kanskje hvis jeg hadde tenkt så langt. Alt av materielle verdier hadde ikke betydd noe for meg om hundene mine hadde gått tapt! Minner har jeg uansett, og materielle verdier kan man alltids skaffe seg igjen! Men de livene som er avhengige av deg, og som man elsker ville man ikke fått tilbake!

Selvfølgelig masse arvegods hadde vært savnet, men igjen, der vil alltid minnene være sterkere :)

Ida Marie Hansen

01.04.2014 kl.12:24

Fantastisk bra kampanje! Det er som du sier helt uvirkelig å sette seg inn i en slik situasjon.. Jeg vet virkelig ikke hva jeg ville tatt med meg, det er så vanskelig! Helst skulle jeg hatt med meg alt som betydde no, men det er så mange småting.. Macen hadde nok vært en lur idé, jeg har også utrolig mye minner på den!

Jeg tror jeg kanskje ville tatt med meg et smykke eller en ring jeg fikk av besteforeldrene mine, fordi det kan være noe som gir en styrke og motivasjon når det er tungt.

tonje

01.04.2014 kl.16:34

Så flott innlegg! Et viktig tema belyst på en måte som gjør det forståelig for folk flest.

Når det kommer til den tingen man syntes er den viktigste, så syntes jeg mange har "feilet" litt, om jeg får bruke det ordet. Bryter det ut krig, og man skal legge til grunn de forhold du beskriver i ditt innlegg, så vil vel de færreste av oss ha tilgang til strøm, ei heller internett når det har gått en stund. I så måte vil både en telefon og en personlig datamaskin være utbrukelig innen relativt kort tid. Og hvem ville vel husket på å raske med seg laderen til telefonen eller datamaskinen om flyalarmen plutselig gikk?

Jeg vil velge å fokusere på minnene mine, og ville tatt med meg dukken min som jeg fikk da jeg var liten. Ved siden av familien, kjæresten og de gode vennene mine, så er det absolutt minnene som er mest verdt. Et fotoalbum vil også kunne gi glede i lang tid, uten at man er avhengig av strøm eller internett. Eller hva med en tom bok og en penn, som Kristin W skriver over her, da kunne man husket på minnene og laget nye.

Detviktigste for meg blir altså noe jeg kan ha med meg som kan brukes som det er, uansett forhold, tilganger, vær og vind.

Bare en liten tanke fra meg.

-tonje

Amalie

01.04.2014 kl.17:06

Det er så forferdelig å tenke på det som skjer rundt omkring i verden! Kunne ikke alt bare vært normalt?

Alle som dør av bare en helt enkel person som må være helt grusom mot dem! Jeg får frysninger bare av å tenke på det!

Jeg ville tatt med meg bilder av familien og barndomsminner og alt det viktige som får meg til å føle meg glad og kanskje en bok å en penn :) og ikke minst mobilen min! Har masse stuff på den som jeg aldri vil miste!

Dette innlegget her var smart å legge ut! <3

Ha en fin dag videre! <3

Irmelin

01.04.2014 kl.18:01

Synes det er så ufattelig bra at du tar opp et sånt tema, Kristin. Respekt altså! Det skjer så mye grusomt her i verden, og det er så urettferdig å tenke på at vi her i Norge har ALT. Vi har faen meg funnet i lotto hver dag. Samtidig så er mange millioner på flukt, de dør av sult, de har kanskje ikke verken mamma eller pappa, de har ingen som kan holde rundt dem osv. Får vondt inni meg ved tanken på ting kan være så urettferdig! Jeg synes det er så utrolig bra at du tar opp verdensproblemer på bloggen din også. Det sier så mye om deg som oppegående person! <3

Jeg som mange andre har også vanskelig for å finne hva jeg skulle tatt med meg.. Det er jammen meg ikke lett altså.. Men jeg er ganske sikker på at jeg hadde valgt et bilde av familien min! Altså de næremste: Mamma, pappa, min bror og hunden vår! <3 De betyr virkelig ALT, og jeg ser for meg at de kunne holdt motet mitt oppe. Men det finnes så mange meninger rundt dette temaet. Vi kan liksom ikke helt sette oss i de som er på flukt sin situasjon.. Om du skjønner :) Men vi kan absolutt gjøre en forskjell!

Håper du har hatt en bra dag, og at dagen i morgen blir like bra! :)

Masse LOVE fra Sogndal

Kristine

03.04.2014 kl.00:27

Det er så godt å se at folk som står i en posisjon som deg fronter en så flott og viktig sak!

Etter mye grubling har jeg kommet frem til at jeg ville tatt med meg en kortstokk om jeg var på flukt. Tanken på bilder, musikk, klær etc. er såklart fristende. Men jeg tenker som så at som flyktning så er man mange fler, og jeg forestiller meg ikke at man alltid har like mye tidsfordriv (den tiden vi bruker forran pcen hjemme eller på kafé feks. også videre) i en flyktningleir, eller på flukt. En kortstokk har mange spillmuligheter, og samtidig kan den være en fin måte å knytte bånd med andre som er i samme situasjon visst man for eksempel ikke helt visse hva man skulle snakke om i de omstendighetene.

For å være på den relaistiske siden så ville ikke mobilen vært nyttig i lengden da man gjerne ikke har strømforsyning eller nettverk i krigsherjede områder.

Bare noen tanker fra min side, klem fra Kristine <3

tone

05.04.2014 kl.16:14

ville tatt med meg insulin og batteri.. hadde ikke komt så langt uten ;) haha

Skriv en ny kommentar

hits