TO FUR OR NOT TO FUR...

Hei igjen, fininger ♥

Nå kommer jeg som en skikkelg etterpåslenger her, men siden flere av dere ønsker å høre mine meninger omkring pelsnæringen og det ufyselige vi har sett i media den siste tiden, slenger jeg ut et lite innlegg, på tross av at jeg egentlig ikke hadde tenkt å henge meg på denne "pelsbølgen", om man kan si det sånn. 

Jeg blir litt sånn, "ja men dette vet vi, folkens". For vi er jo egentlig alle fullstendig klar over hva som skjer bak lås og slå... Vi er jo alle klar over at plaggene vi noen ganger tar med oss hjem inneholder angora eller andre "naturmaterialer", og vi er vel alle også strengt talt klar over at angora ikke vokser på trær.

Jeg synes det blir så feil å plutselig engasjere seg når media har fått foten innenfor en eller annen farm, og bilder begynner å florere, for vi bør vel strengt talt engasjere oss hele tiden. Eller hva? 

Pelsnæringen er noe jeg tar fullstendig avstand fra. Jeg eier ikke ekte pels, og jeg kommer heller aldri til å bli eier av en ekte pels. Når jeg ser hvordan enkelte dyr blir behandlet og rett og slett torturert for at vi mennesker blandt annet skal ha noe varmt og fint å ta på oss, nei da får jeg vondt. Skikkelig, skikkelig vondt, langt inn i hjerteroten... Jeg blir kvalm av å se hva enkelte er i stand til å få seg selv til å gjøre, og man kan faktisk ikke være riktig skrudd sammen for å kunne rive av pelsen på uskyldige angorakaniner. Her skulle jeg selvfølgelig lagt ut noen bilder, men jeg klarer rett og slett ikke å trykke meg inn i artikkelen som har florert på forskjellige sosiale medier den siste tiden. Når overskriften lyder som følger: "Her hyler kaninene av smerte mens pelsen blir revet av", nei DA klarer jeg faktisk ikke å klikke meg videre. 


Når det er sagt, så blir jeg også litt småkvalm av å se reaksjonene til enkelte... De siste dagene har flere blogginnlegg og facebooklenker blitt delt, med kommentarfelt fulle av kommentarer fra jenter som synser og sanser, og som mener det ene og det andre. Jeg er helt enig i at man aldri i LIVET skal støtte opp mot pelsnæringen, og ikke minst dyretesting for den saks skyld, men å skjelle ut jenter som har brukt alle ukepengene sine på Acne skjerf (som by the way ikke er laget av angora, men lammeull), blir litt i tåpeligste laget. "Du burde skamme deg. Jeg skal brenne skjerfet ditt når du kommer på skolen i morgen", leste jeg faktisk ett eller annet sted, og i mine ører er slike kommentarer bare idiotisk, usaklig, og faktisk på grensen til mobbing. Jeg vedder en femtilapp på at snuppa bak denne kommentaren faktisk bruker mascara fra Max Factor, og det gjør henne til den personen hun selv ikke kan fordra, for mine damer og herrer... Det er ikke bare pelsnæringen som får hårene til å reise seg på kroppen... Det er også de grusomme handlingene uskyldige dyr blir utsatt for, slik at vi mennesker kan kjøpe produkter som skal være bra for oss. 

Dyretesting er noe dritt, og flere produkter enn vi aner har faktisk og ikke minst dessverre, blitt testet på dyr. Jeg synes bare at man skal sjekke litt fakta, før man skal begynne å slenge rundt seg med kommentarer som ikke hører hjemme i det offentlige rom, for igjen, så tror jeg at de aller fleste av de som er størst i kjeften faktisk har vært borti dyretestede produkter. Listen er dessverre altfor lang, men for å nevne noen produkter som ikke bør havne i skapet til noen av oss, så har vi f.eks. Max Factor, Maybelline, Dove, Dolce & Gabbana, Gucci, Hugo Boss, Vichy og Biotherm, bare for å nevne noen. 

Det gjelder å bli mer besvisst. Det gjelder å engasjere seg, og det HELE tiden. Ikke bare av og til når det stormer som verst, for dessverre er angorakaninene glemt om halvannen uke, og det er den kjedelige og særdeles nitriste sannheten. Heldigvis finnes det organisasjoner som jobber med dyrenes rettigheter, og det HELE tiden, og NOAH f.eks, jobber hardt og hver dag for dyrenes rettigheter, og for å motvirke utnytting og mishandling av dyr. Så istedet for å bruke all energien sin på å slenge dritt i det offentlige rom, eller gå å bruke alle pengene sine på pels eller produkter fra Vichy, kan man heller bruke den på å opprette et medlemsskap. Jeg skal ihvertfall gi min støtte, som forhåpentligvis kan bidra til en bedre hverdag for de nydelige små vennene våres. 

Peace & Love ♥

//Bildet er hentet fra http://www.oblad.no

Image and video hosting by TinyPic

49 kommentarer

Benedikte Dahle

23.11.2013 kl.20:34

Jeg så videoen av der de tok av kaninpelsen og jeg begynte rett og slett og gråte, jeg synes at det er så sykt synd på dyrene og jeg har aldri kommet til å gjort jobben de gjør, uansett !! Jeg skjønner meg bare ikke på dette, stakkars dyr..

irisedvarda

23.11.2013 kl.20:37

har heller ikke klart å se på den videoen av kaninene som hyler når de blir revet av pelsen .. Det må virkelig stoppes

Daniela

23.11.2013 kl.20:39

Du har et så stort poeng i det du sier ! Vi må engasjere oss HELE tiden, og ikke bare i disse strømmene som kommer og går. Skal vi få gjort noe med det, må det være en oppmerksomhet rundt det hele tiden.

Veldig bra innlegg Kristin, enig i alt du sier her :)

Jeanette

23.11.2013 kl.21:02

Så vondt.. har ikke sett videoen og kommer ikke til å gjøre det heller. Hadde to angorakaniner når jeg var mindre, og klarer ikke å tenke tanken på at de kunne blitt utsatt for noe sånt..

Du får sagt det så bra, Kristin!!

23.11.2013 kl.21:08

preach.

Jeg kan ikke få sagt hvor sykt mye jeg digger deg og ser opp til deg!

-lea simonsen

Marita Malmgren

23.11.2013 kl.21:12

Du er et så stort forbilde for meg! Du aner ikke hvor mye du betyr for meg <3 jeg er helt enig, jeg har ikke og kommer aldri til å kjøpe noe som er ekte pels, det er helt grusomt hvordan noen mennesker er. Men det er sånn verden er, dessverre og jeg kan ikke beskrive med ord hvor ufattelig trist slikt er.. Håper du har en fantastisk lørdagskveld! Stor klem fra Marita! :)

Oda

23.11.2013 kl.21:15

Utrolig flott skrevet Kristin!

Jeg skriker inni meg av raseri, jeg har og vil aldri ha pels og holder meg unna sminkemerker som tester på dyr. Det er helt forferdelig og jeg håper verden åpner øynene og stopper dyremishandling.. Jeg får vondt inni meg.

AMALIEMARIEEE <3 <3

23.11.2013 kl.21:21

DU skriver FANTASTISK BRA og jeg kunne ikke vært mer enig med deg! Jeg hater alt som har med pelsdyroppdrett å gjøre og dyretesting, det er bare helt for jævlig og jeg får så vondt inni meg at jeg begynner å gråte. For et halvt års tiden så var jeg så dum og dobbeltmoralsk at jeg kjøpte meg en sveajakke med ektepels, men denne pelsen skal nå av og jeg skal aldri kjøpe ekte pels eller noe som har blitt testet på dyr igjen. Jeg angrer bittert!! Jeg har meldt meg inn i Noah for noen uker siden og jeg skal bidra med mitt for at det skal bli slutt på dyremishandlingen :( det er sånne fucka mennesker som utsetter dyr for sånt som burde blitt dyretestet!

HUFF!!

23.11.2013 kl.21:27

👏

Amalie

23.11.2013 kl.21:28

Jeg så den videoen på skolen og jeg har kanin så da tenkte jeg at det skjedde med de to! Jeg begynte å grine! Rett og slett.

Skjønner ikke at folk kan være så slemme..!

Utrolig bra skrevet! :) <3

Benedicte Skahjem Tokvam

23.11.2013 kl.21:29

Du har så vanvittig rett! Det er sinnsykt hvor langt mennesker går for å bare lage klær. Det er skamfullt. Jeg liker veldig måten du ser på dette på. Føler du klarer å se det fra flere perspektiv. Er helt enig i at det å slenge med leppen til folk som har kjøpt ekte pels er umodent og dumt rett og slett. Jeg synes folk burde passe på seg selv, og hva de gjør og mener! Men alt i alt, utrolig bra innlegg, du slutter aldri å overraske(positivt) <3 Ha en kjempefin kveld! Du er en stor inspirasjon, Kristin!

Stine

23.11.2013 kl.21:33

Jeg blir ekstremt glad når jeg leser dette Kristin! Å det som er greia, er at jeg et så enig! I alt! Jeg klarte absolutt ikke å se den filmen, leste bare hva den handlet om, å jeg visste at viss jeg så videoen, hadde jeg virkelig ikke fått sove eller hatt det godt inni meg..:/ det går virkelig inn på meg det der med dyremishandling! Det er noe jeg bare ikke makter..:( er så glad for at du også synes det! Så er jeg selvfølgelig enig i at man ikke børr slenge dritt til folk, så har mange gjort akkurat det samme selv! Irriterende..:/ jeg synes det er veldig bra at du tar dette opp Kristin! Ser bare mer og mer opp til deg<3

23.11.2013 kl.21:46

Utrolig bra skrevet! Helt enig

x

23.11.2013 kl.22:00

Helt uenig med deg, dessverre... Dyrene blir ikke behandlet så dårlig som det blir fremstilt i media, og pelsdyrnæringen er like så pliktoppfyllende som alle andre industrier. Statistisk sett har det gjennomsnittlige pelsdyret i Norge det bedre en den gjennomsnittlige grisen. Pelsdyrnæringen er også selvdrivende, trenger ingen subsidier som de andre næringene (feks. fe og sau). Jeg kan si meg enig i at en del pelsdyr i utlandet kan ha det fælt, men ikke la dette gå utover de norske pelsdyrbøndene. Og for å understreke alt: nei, jeg er ikke en pelsdyrbonde...

Linn

23.11.2013 kl.22:11

SÅ BRA KRISTIN! Kunne ikke vært mer enig! YOU ROCK!

Cecilie Lien

23.11.2013 kl.22:32

Fysøren, er så sykt enig i alt du skriver! Selv tar jeg totalt avstand fra pels, og begynte faktisk å gråte da jeg fikk et ekte saueskinnsteppe til jul i fjor (ahahhahah, om det så er saueskinn, ikke pokker om jeg skal ha noe fra et ekte dyr på mitt rom). Har ikke turt å sett på videoene av de kaninene, for når man er såpass glad i dyr som jeg er, er det ikke godt for hjerte for å si det sånn.. Helt utrolig hva de gjør og hvordan de behandler dyrene, bare for at folk skal kunne få noen klær. Men selvom jeg er imot pels, så freaker jeg ikke ut om jeg ser andre går med pels liksom. Som du sier, dyretesting av sminke er likså gale..

ingrid

23.11.2013 kl.22:41

utrolig bra innlegg!

Christine Dattebayo c:

23.11.2013 kl.22:42

Utrolig bra innlegg! Er 100% enig med deg, og selv sluttet jeg å kjøpe sminke og andre produkter som er testet på dyr for en goooood stund siden, og akter å fortsette med det!

Trine Cook Espedal

23.11.2013 kl.22:48

Helt enig! Man henger seg på mediaoppslagene uten å tenke seg om. Jeg klarer ikke se på de bildene, og skroller fort forbi når de vises på fb newsfeeden min. Man vet jo at slikt forekommer, men kan det være nødvendig å søle til min fb-newsfeed med det svineriet?

Gro

23.11.2013 kl.22:54

Hurra for at du skriver om dette - det er SÅ viktig! Takk!

Nikita <3

23.11.2013 kl.23:01

Bra innlegg :)

silje

23.11.2013 kl.23:37

Det var veldig bra skrevet :) Håper du har en fin lørdagskveld :)

kkarri

24.11.2013 kl.00:11

Utrolig bra skrevet Kristin! Det er bra flere og flere bryr seg om dette!

Helga

24.11.2013 kl.00:25

Så bra skrevet! Og så kjekt å lese at du bryr deg! Jeg eier heller ikke pels og bruker ikke sminke som er testet på dyr, og det er ingen problem! Det er bare til å velge sminke fra Isadora som de selger de fleste plasser, og Define shampoo selger de på matbutikken, og gode kremer og såpe finner man på Body Shop. Det er mange produkter som tester på dyr men også mange som IKKE tester på dyr.

Når man ser at dyra blir behandlet slik synes jeg det er rart at så mange har pelsjakke. Men ja er også eing i det du sier om reaksjoner til enkelte når andre velger å pels eller dyretestet produkter.

Jenny

24.11.2013 kl.00:26

Endelig en som fikk sagt det på en GOD måte! Takk!

Anniken

24.11.2013 kl.00:41

Enig med deg her altsa, jeg tenker ALLTID på våre kjære dyrevenner, jeg har selv hatt hund, marsvin, katt og flere kaniner, jeg ville aldri ha utsatt dem for noe vondt, det tror jeg de fleste andre kan skrive under på at de aldri ville gjort med sitt eget dyr!

Hilde

24.11.2013 kl.01:05

Åh, du klarer jo å sette ord på akkurat det jeg tenker om saken! Jeg er så enig med deg!!

Stine

24.11.2013 kl.02:35

Forstår ikke hvorfor pels er så "fint"? Det er jo faktisk utseendet og overflaten på et dyr som folk går kledd i eller har det på hettejakken sin. Syntes også fuskepels er unødvendig. Det oppfordrer og er med på å gjøre pels mer populært innen forskjellige trender. La oss være ærlige, de fleste kjøper det fordi det er "in" og ikke fordi det er varmt..

Har blitt mer og mer opptatt av alt som har med dyr og dyremishandling å gjøre det siste halvåret. Jeg har ikke noe av pels og har kun produkter fra merker som ikke er dyretestet. Jeg har kvittet meg med dundyna, og jeg skal bli vegetarianer om ikke kutte ned på kjøtt. Derfor blir jeg litt små kvalm når jeg er med andre på shopping eller ser hva de har hjemme. Jeg vet så mye om dette og de har ingen peiling, og om de gjør gir de faen. Det jeg ikke forstår er hvordan de da kan syns det plagget de kjøpte seg med pels eller Angolaull er fint og hvordan de kan bruke det uten å føle seg ekkel. Eller sminke seg med sminke som er testet på dyr, føle seg pen med det og ikke ha noen som helst form for dårlig samvittighet..

Carina

24.11.2013 kl.11:10

For det første har du helt rett i at det ikke skal være noe grunn til å henge seg opp i dette når media finner en film å begynner å skrive om dette! MEN! alle som er opptatt av merkeklær kan vel for pokker se og tenke seg om to ganger før de kjøper ett plagg! Jeg er helt i mot pelsdyrnæringen, og holder stor avstand fra det! Selv har jeg ingen venner foreløpig som springer rundt med merkeklær fra topp til tå! Dette må det bli en slutt på.. Jenter på 9 år SKAL ha merkeklær, BARE på grunn av "presset!... JENTER, skjerp dere, gå heller ut å lek i trær og snøen som vi gjorde når vi var på deres alder!! :) peace and love!

B

24.11.2013 kl.11:24

Jeg er helt enig med deg! Jeg trykket meg inn på videoen- men gikk ut av den igjen med engang de begynte med faenskapet sitt! Dette blir for strekt for meg. Jeg føler en skam når du nevnte dyretestet sminke. For jeg selv eier en liten del sminke fra maxfaktor og maybeline. Ikke visste jeg at de testet på dyr heller, men skammen var der. Jeg kommer aldri i livet til å kjøpe mer sminke fra noen av de.

Amalie

24.11.2013 kl.12:38

Så utrolig bra skrevet! Folk må begynne å bli mer bevisst på hva de kjøper, det er så viktig. Har selv aldri vært eier av pelsklær, og kjenner at jeg klarer meg helt fint uten! Takk for at du tok opp et så viktig tema på bloggen din! Ha en fin dag videre, kjære deg :)

Vilde

24.11.2013 kl.13:48

Tja...du vet vel at MAC er testet på dyr? Hvis det er reelt det du sier, burde du vel vite dette også.

karoline E.N

24.11.2013 kl.14:06

Du skriver så sinsykt bra Kristin, og jeg er helt enig med deg!! Jeg er alltid bevist på hva jeg kjøper, og det syns jeg ALLE burde være..

StyleConnection

24.11.2013 kl.15:02

Vilde: Det visste jeg faktisk ikke. Bra du gir beskjed! Takk :)

Signe

24.11.2013 kl.15:15

MIn generelle innstilling er at hvis jeg spiser dyret, kan jeg godt bruke læret/pelsen. Men jeg spiser ikke sølvrev eller mink, og synes at det er forkastelig å ale opp et dyr for å kaste "skrotten" - både rent moralsk, men også på tanke med bærekraft. Jeg har faktisk noe vintage pels som jeg har arvet (pelskanter på jakker), og jeg klarer ikke å bestemme meg for hva jeg synes - på den ene siden har det dyret vært dødt i seksti år, men på den andre siden er det jo med på å opprettholde pels som en del av motebildet. Det er unektelig varmt og godt, men det er jo slik at vi har flere muligheter til å varme oss.

Testing av medisiner o.l. dyr mener jeg er trist, men nødvendig. Testing av sminke er derimot en helt annen sak, så da vil jeg gjerne anbefale denne siden her: http://dyrevern.no/kampanjer/dyretesting

Lett å finne ut om den sminken du ønsker deg er testet på dyr eller ikke. Finnes også som app som det går an å ha med seg på shoppingturen.

mrs awesome

24.11.2013 kl.15:20

Vilde: det er utallige merker som er testet på dyr, skulle man ramset opp alle, ville dette blitt et ekstremt langt blogginnlegg :p du kan finne mange av merkene her: http://www.dyrevern.no/kampanjer/dyretesting/testet_pa_dyr . Både de som er testet på dyr, og de som ikke er testet på dyr :)

Flott innlegg, Kristin!

Marianne J

24.11.2013 kl.15:44

Jeg syns det er kjempebra at du tar opp dette temaet Kristin!! :) Jeg er helt enig med deg i at vi må engasjere oss hele tiden, og ikke bare fordi "alle andre" gjør det, først etter at media har skrevet en sak om det!!

På denne siden kan man se hva som er dyretestet og ikke! Helt genial :) Du kan jo legge den ut på bloggen, så titter kanskje folk innom der før de skal ut å kjøpe sminke osv :) De har foressten også en app med samme navn ;) Ha en fortsatt strålende dag!

24.11.2013 kl.15:59

Preach it!

Linnea

24.11.2013 kl.16:30

Helt enig i hva du sier her, og jeg skal nå ta meg selv i å bakgrunnssjekke litt mer før jeg kjøper mascara neste gang. Har du tips på en ikke altfor dyr, men veldig god volum-mascara?

Vilde

24.11.2013 kl.16:39

Mrs Awesome: Ja, det er jeg fullt klar over. Grunnen til at jeg skrev at MAC var testet på dyr var at jeg husket at hun skrev om en leppestift fra mac for ikke så altfor lenge siden.

Lena Strømmen

24.11.2013 kl.17:28

Hei Kristin! Eg trur eg (dessverre) aldri har kommentert bloggen din før. Det er jo heilt teit, for eg syns du er så utrulig nydelig som person. Eg har lest ufaaaattelig mange innlegg om pels og dyremishandling, og det står det samme i alle sammen. Men du derimot, fokuserer på det absolutt viktigste, nemlig å konstant kjempe imot galskapen - det er det mange som glømmer. Fantastisk bra at det var akkurat du som skreiv det - du som er så vanvittig innflytelsesrik. Takk for eit herlig, reflektert og viktig innlegg!:) Åååå ditta vart langt, men må berre få ut at eg syns det er hurraheite fantastisk at vi har ei så god jente som deg på topplista. <3

24.11.2013 kl.17:34

Åå jeg elsker måten du skriver på. Du er så saklig og får frem gode poeng. Jeg er helt enig i alt du sier:-D digger deg

Eileen

24.11.2013 kl.20:33

Utrolig viktig tema, og jeg syntes det er viktig at man tenker over ting man kjøper. Kan jeg få anbefale en app som gir en oversikt over skjønnhetsprodukter som ER testet og som IKKE er testet på dyr. Den heter "Dyretestet", og jeg bruker denne selv for å sjekke ut produktene jeg kjøper.

...

24.11.2013 kl.21:16

litt ironisk at du er imot pels men likevell har reklamert for jakker med pelskrage rundt hetten?

Therese

24.11.2013 kl.22:03

Det finnes en veldig nyttig app som gir deg god oversikt over produkter som er testet på dyr og som ikke er testet på dyr. Den heter "Dyretestet" Utrolig nyttig app som jeg bruker når jeg skal kjøpe produkter.

Camilla

24.11.2013 kl.22:07

Bli gjerne medlem i Norges Kaninforening også!

Cathrine Nilsen

25.11.2013 kl.16:58

Pels og dyretesting er noe av det værste jeg vet! Jeg så den der videoen om hvordan Canada Goose behandler dyrene de bruker en gang, og gråt igjennom hele. Etter det har jeg ikke sett en eneste video om sånt og takler ikke bilder heller. Det er jo faktisk helt forferdelig. Testing på dyr også. Jeg så en gang på Belinda sin blogg at Max Factor tester på dyr, og det visste jeg jo ikke fra før av, så etter det måtte jeg gjøre litt research om hvilke merker som faktisk gjør det, så nå bruker jeg kun mascara fra Isadora.

Sånn her er rett og slett bare ikke greit altså! Huff..

Katarina Lovær Solvang

25.11.2013 kl.20:43

Hei! Så gøy at du har brukt bildet mitt. Likte veldig godt teksten din også. Ha en fin kveld! Klem

Anna Charlotte

25.11.2013 kl.21:24

Fantastisk skrevet! Jeg kunne i vært mer enig! Jeg personlig følger Dyrevernalliansen, og har sjekket listene deres, og støtter de. Medlem er jeg ikke, men det skal jeg bli en dag.

Skriv en ny kommentar

hits