VÆR EN VENN - SI NEI TIL MOBBING!

Vakre lesere...

For noen dager siden fikk jeg en henvendelse av en journalist i Bergens Tidene. De har satt i gang et fantastisk prosjekt som går ut på å være en venn, si nei til mobbing, og ønsket å få mer fokus rundt dette. Om jeg ville skrive om prosjektet på bloggen? Definitivt!

Gjennom BT's prosjekt, vil de engasjere skoleklasser og de unge direkte, for å få dem involvert i journalistikken, og prosjektet har i tillegg fått et eget håndtegn. V-tegnet, som står for Vær en venn. Vil dere være en venn? Det vil ihvertfall jeg, og jeg håper dere alle kan vise deres engasjement ved å like DENNE Facebooksiden. 

Torsdag publiserte Bergens Tidene sin første sak i deres mobbeserie "Vær en venn", og HER kan dere lese litt om hva som har foregått den siste uken. FY dette gjør sterke inntrykk på meg!

Mobbing er når en person gjentatte ganger over en viss tid blir utsatt for negative handlinger fra én eller flere personer. Den som blir utsatt for de negative handlingene, har problemer med å forsvare seg og er ofte nesten hjelpeløs overfor den eller dem som plager han eller henne, og jeg kjenner jeg blir forbanna bare ved å høre ordet mobbing. Temaet har tidligere blitt tatt opp her på bloggen, både i form av et eget blogginnlegg, men også i en episode av Snikk Snakk, og jeg tror faktisk ikke man kan snakke nok om mobbing. Undersøkelser viser at så mange som 75000 barn og unge blir mobbet i Norge i dag, som er flere enn hver tiende elev ved norske skoler. Jeg blir helt sjokkert. Sjokkert over at barn og unge kan være så ondskapsfulle ovenfor sine medmennesker, og det verste av alt, er at veldig mange av dem som mobber, fakitisk ikke har forståelse for hvilken belastning dette kan har for mobbeofferet, og hvilke konsekvenser mobbing kan medføre.

Mobbing kan forekomme over alt, og arbeidsplassen er også et mekka for mobbing. Seksuell trakassering, for eksempel, er også en form for mobbing, og jeg er sikker på at dette dukker opp oftere og ved flere arbeidsplasser enn man gjerne ser for seg. Jeg kan ikke forestille meg hvor forferdlig det må være å jobbe ved en arbeidsplass hvor du rett og slett blir mobbet. Ved en arbeidsplass du ikke ønsker å gå til dag ut og dag inn, fordi du blir utsatt for disse negative handlingene. Jeg får så vondt inni meg av tanken, tanken på at det faktisk er mange som har det sånn. Spesielt elever ved ulike skoler her til lands...

Anonyme mobbere på nett er også svært utbredt... Feige mobbere, som jeg velger å kalle dem, som gjemmer seg bak den anonyme fasaden, for så å slenge dritt. Dette ser vi svært ofte i blogg-verden, og jeg har selv opplevd ved flere anledninger å bli slengt dritt til av anonyme lesere. Jeg har til og med opplevd at det har blitt opprettet egne diskusjonsforumer om meg, hvor flere titalls mennesker har uttrykket sine meninger om hvor forferdelig de mener jeg er, hvor stygg jeg er, hvor tragisk jeg er... "Fy faen hun er så stygg", "jævla hore", "jævla mobber", "hvem faen tror hun at hun er", "det ser ut som noen har kastet opp på henne", er bare en brøkdel av det som har blitt skrevet om meg, men jeg er heldigvis sterk nok til å kunne overse de stygge kommentarene og fokusere på de positive. Allikevel er dette mobbing, og jeg slutter aldri å la meg overraske over hva folk faktisk kan være i stand til å skrive. Hva er galt med folk? Hva får folk til å mobbe? Hva i HELVETTE ER PROBLEMET? Jeg velger å tro at mobberne er dem med lavest selvfølelse, og som bare er nødt til å rakke ned på andre for å få seg selv til å føle seg bedre. Herregud så trist. Tenk at enkelte faktisk føler seg bedre av den slags... Er det ikke tragisk? Hvor er foreldrene? Hvor pokker er oppdragelsen? Jeg forstår det bare ikke... Samtidig tror jeg at flere av dem som mobber har hatt en tøff oppvekst med mangel på kjærlighet. Mangel på respekt... Fy faen så trist! 

Jeg kunne virkelig ønske at mobbingen kunne ta slutt, én gang for alle. At ordet mobbing rett og slett kunne bli visket bort fra det norske vokabulær, og at både jeg som blogger, prosjetet "Vær en venn", og ikke minst mine fantastiske lesere, kunne være en drivkratf i seg selv til å fohindre store deler av mobbingen her til lands. Jeg sier ihvertfall nei til mobbing, og det håper jeg at dere også gjør. 

Mitt råd til de som blir mobbet, er å prøve å gi faen. Prøve å heve seg over drittslengingen, og bare si "javel". JAVEL!!! Dere er faen meg verdt så mye mer enn å bli tråkket på av noen usikre idioter med fritidsproblemer, og dere skal vite at dere er unike. At dere er verdifull! Aldri la noen i hele denne verden ta fra dere følelsen av å være verdt noe, for fy søren... Dere er så mye verdt! 

Vær en VENN!

42 kommentarer

Katrine

21.03.2013 kl.20:53

Bra skrevet!

Du er en virkelig inspirasjon!

chall

21.03.2013 kl.20:54

bra skrevet! helt enig. jeg sier Nei til mobbing!

Johanna Kristin

21.03.2013 kl.20:54

Du er best! <3 så enig...

Rikke

21.03.2013 kl.20:57

Så sant som du skriver vett sjøl hvordan det er!!

Lill Falch <3

21.03.2013 kl.20:57

Utrolig bra du skriver om dette!! :)

Her selv både blirr mobbet, og har venner rundt meg som fortsatt blir mobbet den dag i dag, når vi nesten er i en voksen alder. Det er absolutt ikke kult.. Det som er dumt er at det ofte ikke hjelper å ignorere mobberne, for de vet at du får vondt uansett.

MarleneHL

21.03.2013 kl.20:57

Jeg kunne ikke vært mer enig i dette. Det er så mye press og så mye mobbing for tiden. Det er helt forferdelig. Jeg har faktisk stått opp for en som blir mobbet denne uken. Og jeg sto opp mot mine egne venner. Det føltes helt fantastisk. Det er så viktig at man støtter dem som blir mobbet. For ord skader like mye som fysisk vold. Rett og slett.

Håper andre som leser dette er en venn og stiller opp!

Rebecca

21.03.2013 kl.20:59

Nei til mobbing vær en venn ! Godt slag ord, mobbing er noe fryktelig forstår ikke hvorfor folk gjør det hva er vitsen !

Helene

21.03.2013 kl.20:59

Utrolig bra at du skriver om dette, og støtter saken! Du er en fantastisk blogger, stå på! Du er en av de få bloggerne der jeg ser at du bryr deg, mener det du skriver, og at du virkelig gjør en STOR innsats! Dette er ikke bare en hobby der du skriver om hvor dyre og kjente klærne dine er, eller hvor mye du trener, eller all den sunne maten osv. Dette er noe du brenner for, og det merkes! Du er super :-)

Ingelin Rystad

21.03.2013 kl.21:01

Skikkelig bra skrevet <3<3 Mobbing er bare tragisk, jeg har selv blitt mobbet. er ikke noe god følelse nei. Har lært meg å bare heve meg over slikt ;) bare tapere som mobber :P Ha en fin dag Kristin <3<3

Eirin

21.03.2013 kl.21:02

utrolig bra skrevet, det er så sant. jeg blir helt målløs, hver eneste gang folk snakker om mobbing jeg klarer ikke fatte det selv at noen kan rakke såpass mye ned på ett annet menneske for å få seg selv til å føle bedre. jeg vil Absolutt være en venn!

håper denne kampanjen kan stoppe mye mobbing og få folk til å innse hva de er i stand til å gjøre, selv har jeg fått noen kommentarer, heldigvis har jeg ikke det latt gå inn på meg i en lengre periode, jeg har hevdet meg over det og sagt javel i dont care. men det er ikke lett for mange. håper denne kampanjen kan være til stor hjelp. syntes det er utrolig bra at du skriver et slikt innlegg!':D

Inger Kristine

21.03.2013 kl.21:03

Hei Kristin :)

jeg syns dette er kjempe fint, jeg blir selv mobbet, eller det er bedre nå enn det, det har vært. på den forrige skolen jeg gikk på fikk jeg høre ting som "Åh faan du er så feit du, dit J*vla fleskberg, gå å hæng dæ! du er så stygg at speile sprekker når du ser på det, kan du ikke bare ta selvmord da? du er grunnen til alle jordskjelv og tsunamier i verden ditt j*vla fjell" Har egentlig alltid blitt mobbet og prøvde å ikke legge det så mye inn på meg, men når det gikk så langt som at jeg fikk beskjed om å ta livet mitt flere ganger daglig, begynte jeg og tenke. Jeg kunne ikke lenger stenge alt ute det ble bare for mye. Alle vennene mine svikta meg og jeg var helt alene. Nå har jo jeg en del andre traumatiske hendelser også. Men jeg sliter veldig nå på grunn av dette. Men jeg er på bedringens vei.

Det er så godt og se sånne gode forbilder som deg som står opp for andre og som bryr deg. Sånne folk trengs det flere av.

og ja jeg ville bare si at jeg elsker bloggen din :) hehe

Hilsen Inger Kristine

madelen winther

21.03.2013 kl.21:05

er helt enig!! veldig bra innlegg!

Sylvia

21.03.2013 kl.21:12

Jeg bilr nettmobba, både av anonyne og folk jeg vet hvem er. Jeg er helt enig med deg!

Maria Mathiassen

21.03.2013 kl.21:13

Kjempe bra skrevet, jeg er helt enig i alt du sier. Mobbing er det verste, for som driver å trakkaserer og si stygge ting til andre for å følge seg bedre, det er ikke bra. Så jeg håper dette prosjetket velykkes og spres seg rundt i landet. La oss stoppe mobbing sammen !!!

Du er et forbilde for oss alle, og jeg liker at du skriver om litt mer dagsaktuelle ting, litt "oppnålig" klesinnkjøp (ikke jakke fra acne, veske fra lv...). Jeg digger bloggen din, digger klesstilen din, digger skrivemåten, ja jeg siffer rett og slett deg :):):)

Stå på!

Tina Bolstad

21.03.2013 kl.21:17

Jeg er så enig med dere! Det er så utrolig mange som blir mobbet, spesielt på nett. Når jeg sitter og leser gjennom alle stygge kommentarer folk kan finne på å skrive, blir jeg så utrolig forbanna. Jeg skjønner ikke hvordan de klarer å skrive så mye stygt. Det er også veldig mange som har dårlig selvtillit pga. at de blir mobbet. Det er kanskje enkelt å si at man bare skal drite i det, men jeg forstår at det kan fort bli veldig vanskelig om man blir mobbet daglig. Dette må ta slutt!!!

Det er veldig bra at du tar opp dette, Kristin. Det viser at du er en fantastisk person og selvfølgelig en stor inspirasjon for mange! Du er ihvertfall stor inspirasjon for meg <3

sonja

21.03.2013 kl.21:17

Alle må skjønne at mobbing er helt ut! De er tapere som prøver å trekke ned folk på dems nivå. Kan ikke få nok av slike vær en venn opplegg<3 Alle burde få muligheten til å støtte slike bevegelser!

Jeanette

21.03.2013 kl.21:18

Bra skrevet!!

Hadde om dette temaet på særemne mitt og man får aldri sagt det nok... Mobbing er noe dritt!!

Sara :D

21.03.2013 kl.21:30

Ååå! Guuu så god du er Kristin'<3 kjempe bra skrevet! <3 Jeg vil difinetift være en venn! <3

Har selv en venn som har blitt mobbet over nette! Heldigvis har dette tatt slutt! Men jeg så jo hvor mye det påvirket henne i hverdagen! :( det er så trist å det tar lang tid å bygge opp igjen den selvtilliten! <3 Det er så bra at du bryr deg om sånt! <3 de som ikke blir mobbet vet ikke hvordan det et å da er det så lett å bare drite i det men det er en sånn inspirasjon å se at du bryr deg! <3 du er en skikkelig sterk å heriig person å det skal du ha! <3 virker som jeg kjenner deg du er så good å ærlig! <3 selvfølgelig har du et helt sinsyykt fint utsende å bare verdens fineste stil! <3 men det er nå bare ++! <3 herlige deeg! <3

Loove<3

stiineee

21.03.2013 kl.21:36

Utrolig bra innlegg, Kristin. Motiverende! Jeg har selv blitt mobbet over nett, og det er langt i fra koselig. Jeg har sliti psykisk siden da, men idag er jeg en mye sterkere person. Og det er godt å lese slike innlegg som du skriver her. Det betyr mye at du tar deg tid til å ta opp slike saker. Du er et fantastisk menneske, Kristin! ALDRI GLEM DET! du gjør små, men store ting for fremmede mennesker! Inspirerende er du <3 STÅ PÅ !

Siren

21.03.2013 kl.21:47

Blir faktisk kvalm av å tenke på at det faktisk finnes folk som føler seg bra av å rakke ned på andre. Mobbing er det verste jeg ser, og kan ikke fordra det. Kan heller ikke fatte at folk sier slik om deg?! herregud, du er forbildet mitt og sikkert flere hundre andre sitt. Det finnes faktisk ikke noe vondt å si om deg! :))

Anonym

21.03.2013 kl.22:05

Enig i mye av det du skriver. Men. Ja, det er et men her. Du skriver "Hvor er foreldrene? Hvor er oppdragelsen?" Og dette er tanker jeg selv har hatt før. Datteren min ble mobbet i første klasse. Nå i fjerde er hun en av mobberne. Hvorfor? For å slippe å bli mobbet selv igjen, fordi hun vet hvor vondt det er. Og når man har blitt mobbet selv, er man kanskje så usikker at man ikke tør å stå imot presset, men gjør "som alle andre". Så mitt spørsmål er "hvor er skolen?" Vi fikk beskjed om at "dere er foreldre, dere må ordne opp i dette". Jeg foreslo derfor et møte mellom de involverte, foreldre og skolen, men fikk beskjed om at det ikke var nødvendig, for det var ikke alvorlig nok enda. Når blir det "alvorlig nok"? I mine øyne er det alvorlig nok den dagen det starter, men det er tydeligvis ikke alle enig i. Og dette er en skole som har økt fokus på mobbing og kjører såkalte anti-mobbe kampanjer...

Renate

21.03.2013 kl.22:08

har selv blitt utsatt for mobbing, men One Direction har hjelpt meg opp av det! høres helt sinnsykt ut, men det er sant. nå kunne jeg ikke gitt mer faen! :) de som mobba meg vet ikke historien min, det gjør jeg!

teit av folk å si sånne ting om deg! du er en helt fantastisk person, du er så utrolig pen! du er virkelig en inspirasjon - både for meg, og veldig mange andre! du er forbildet mitt, kjære Kristin! <3

frkaksberg

21.03.2013 kl.22:14

Så bra at du tar opp dette på bloggen din, jeg skulle ønske alle gjorde det, så kanskje det tok slutt?

Jeg har selv vært mobbet igjennom 10-11 år, og jeg VET hvor tungt og jævlig det faktisk er..

Stå på, and spread the word!

Jeg setter så utrolig stor pris på at du gjør det, bare så du vet det..

Det er en forferdelig ting og gjøre mot andre, men det verste er at mange som mobber ikke er klar over hva de egentlig gjør, og hvor forferdelig vondt det gjør for den som er offeret...

Maja Romstad

21.03.2013 kl.22:18

Utrolig bra skrevet Kristin! Jeg fikk gåsehud når jeg lese dette.

Det er særr ikke noe kult i det hele tatt og mobbe!

Dypt Kristin, dypt.

Kos deg videre på Hawaii!

Suss og klem

Kristine Pedersen

21.03.2013 kl.22:22

Utrolig bra skrevet! Og så stilig bilde! hahah, du er nydelig kristin!

Emilie

21.03.2013 kl.22:39

Jeg bare digger deg og måten du får frem ting på. Utrolig bra skrevet, og et dødskult bilde!

Du er forbildet mitt, Kritsin!

marthe n.

21.03.2013 kl.22:46

NEI TIL MOBBING!!

siljepia

21.03.2013 kl.22:52

Utrolig bra at du skriver om det temaet . Mobbing kan dessverre ikke bli tatt opp ofte nok..

Det er noe dritt som absolutt ingen skal bli nødt å oppleve..

Har selv blitt mobbet ganske mange ganger, gjennom årene på skolen.

Ungdomskolen var verst.. Men som du sier så er det beste å heve seg over det selv om det kan være vanskelig.. Stå på :) <3

lola

21.03.2013 kl.23:04

Du mobbet vel selv Iselin i Paradise?

Oda Ulrikke

21.03.2013 kl.23:07

veldig bra skrevet! blir så utrolig lei meg av bare tanken på at det er faktiske folk som mobber. Hva foregåroppi hodet dems? jeg fatter og begriper ikke!

har selvfølgelig likt fadcebook-siden, og jeg sier NEI TIL MOBBING!

spesielt denne videoen gjorde et stort inntrykk på meg: http://fotballfrue.no/2013/03/12/vaer-en-venn/

Cecilie Lien

21.03.2013 kl.23:10

Har ikke så mye mer å si, er så enig med deg! Kjempebra skrevet, mobbing er no drit.

Amalie.b

21.03.2013 kl.23:33

du er god tvers gjennom du, Kristin! fortjener alt godt:-) kos deg videre i paradiset!

Anita Hundseid

22.03.2013 kl.00:08

Ble nesten rørt, du skriver så utrolig bra! Er helt enig i det du skriver, og jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke bare kan drite i! Hvis de ikke har noe positivt å si, trenger de ikke si det... Åå duster, hvordan er det mulig å være så ondskapsfull, det forstår jeg ikke.

Casey

22.03.2013 kl.00:09

Jeg syns det er veldig flott at folk snakker mer om mobbing. Mobbing kan være så ødeleggende for et menneske.

Hilsen en som ble mobbet gjennom hele barndommen.

Merete ;)

22.03.2013 kl.16:14

Vår klasse er neste klasse som skal være med på vær en venn etter påsken! :D

Karoline Vevle

22.03.2013 kl.19:07

Syntes det er utrolig trist med mobbing, syntes det er utrolig bra at du deler det på bloggen og er med i dette, stoooort forbilde!

Gjermund

22.03.2013 kl.20:14

Jeg må bare si tusen takk! Dette er så bra at du skriver på denne bloggen! Jeg har lenge blitt mobbet men enedlig kan jeg se lyset i tunnelen. Jeg blir bare så glad av å se dette på en så "Stor" blogg, det blir sett av så mange, og da kanskje de som faktisk mobber. Kanskje de innser at det de gjør er helt FORFJÆVELIG! Du er mitt forbilde! Du er ikke en avn de rosabloggeren som kun blogger om overfladiske ting! elsker deg

Ida

22.03.2013 kl.21:49

Godt å se at du, som er både kjendis og kjent blogger, tar opp et slikt tema! Utrolig bra, for kanskje de som mobber begynner å innse hvordan de egentlig oppfører seg og tenker seg om neste gang de skal slenge ut dritt. De er TRAGISKE alle sammen, og burde skaffe seg sitt eget liv enn å hakke ned på andre sitt!

Keep up the good work :)

V - vær en venn.

Anna Charlotte

24.03.2013 kl.17:50

Jeg er enig med deg. Mobbing er en av de tingen jeg virkelig hater. Bra skevet!

Navn

24.03.2013 kl.21:43

ironisk at dette kommer fra deg, du mobbet jo selv både iselin og miguel fra paradise.

Elisabeth

27.03.2013 kl.17:27

Sier personen som var med i paradise hotel. Ironisk jah...

Navn

06.04.2013 kl.20:13

rimelig teit at du skriver dette her, var ikke akkurat engelen når du var med i paradise hotel i fjor :))

Skriv en ny kommentar

hits